Zajímavosti o milovaných hranolcích: Pečené v troubě mají stejně kalorií jako jiné přílohy

Burger s hranolkami miluje snad každý. Vždy ale musí být křupavé a ne nasáklé olejem.
Zdroj: McCain Foods
Pokud si chcete udělat kvalitní a chutný domácí burger, na mase a ingrediencích nešetřete.Recept na lehký burger s trhaným kuřetem:Suroviny: maso - pečené kuře nebo stehenní kuřecí řízky (asi 800 g na čtyři porce),
 grilovací koření dle vlastního výběru (nejlépe bez soli),
sůl, olivový olej,
hamburger - 1 bílý jogurt,
1 Lučina,
1 jablko, 1 stroužek česneku,
 směs listových salátů, pažitka, petrželka,
 4 sezamové housky, citronová nebo limetová šťáva, sůl, pepř.Pokud vám zbylo pečené kuře z předešlého dne, tak ho můžete na burger použít a část práce je hotová. Stačí kuře pouze natrhat na kousky a ohřát, nezáleží na tom, zda pro ohřátí použijete troubu, gril či pánev. Můžete ho lehce dochutit solí i grilovacím kořením. Pokud pečené kuře nemáte, nezoufejte, udělejte si na grilu nebo na pánvi klasické kuřecí steaky, které potřete olivovým olejem a ochutíte grilovacím kořením a lehce osolte. Poté steaky natrhejte. V mezičase přípravy masa se dejte do zpracování dalších ingrediencí. Nejdříve si natrháme na malé kousky jednotlivé saláty, můžete použít salát locika různých barev a ledový salát. Takto připravený salát zakápněte citronovou nebo limetovou šťávou a přidejte k němu najemno nakrájené jablko. Místo kečupu a hořčice použijte lehký a doma vyrobený dresink. Smíchejte v menší misce jogurt a Lučinu, přidejte nasekanou pažitku s petrželkou a prolisovaný česnek, nakonec si vzniklý dresink dochuťte solí a pepřem. Než začnete hamburger připravovat, rozehřejte si ještě housky, ať se neokradete o tu pravou dokonalost všech chutí.+ 6 fotek+ 7 fotek

Češi milují hranolky, nejčastěji je však smaží v oleji, což je chyba. Jsou potom mastné, tučné a kalorické. Pokud však budete dodržovat určité zásady zpracování, toto oblíbené jídlo nemusí být vůbec nezdravé a vy si ho tak bez výčitek můžete čas od času dopřát.

Petra Járková
Petra Járková 17. 12. 2019 10:00

Když už hranolky, tak co nejzdravěji. Vybírejte nejlépe kvalitní předsmažené hranolky do trouby a takové, které obsahují co nejméně oleje (nejčastěji 5–8 %) a co nejvýhodnější složení použitých olejů (nejlépe slunečnicový).

Jak fritovat

Pokud trváte na fritování, je klíčové udržet stabilní teplotu oleje kolem 180 °C. Nejenže se olej nepřepálí, ale při této teplotě se na povrchu hranolků vytvoří křupavá vrstva, která ji uzavře, a ona pak při smažení nasákne o něco méně tuku. Jakmile ale do fritézy vhodíme příliš velké množství mražených hranolků, teplota prudce klesne a než opět stoupne na ideálních 180 °C, nasáknou výrazně více oleje. Běžně ho pak obsahují 15 až 16 % nebo i víc. Proto bývá lepší fritovat hranolky v menším množství nebo používat hranolky z čerstvých brambor.

Větší nebo menší

Roli hraje také velikost hranolků a doba tepelné úpravy. Tedy – drobně nakrájené brambory smažené příliš dlouho při nízké teplotě mohou mít podle odborníků klidně i 36 % tuku. Čím větší a širší hranolek, tím méně tuku jejich povrch absorbuje.

Vitamin C

Brambory jsou ideálním zdrojem vitaminu C. Jenže většinou se vitamin zbytečně ztrácí loupáním a dlouhým pozvolným vařením. Z pohledu příjmu vitaminu C je dokonce ideální konzumovat brambory smažené a se slupkou, protože rychlou tepelnou úpravou si udrží svůj obsah vitaminů a mají také velké množství draslíku.

Pečení v troubě

Hranolky pečené v troubě mají velice podobné nutriční hodnoty jako ostatní běžné přílohy – 696 kJ/100 g, téměř identické jako například těstoviny (677 kJ/100 g). Dušená rýže má dokonce 833 kJ a houskový knedlík 890 kJ. Takže i u hranolků platí, že při racionální konzumaci mohou být součástí vyváženého jídelníčku.

NA FASTFOODOVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články