Svatomartinské dobroty mistrů v oboru: Recept na pečenou husu podle Lukáše Holého, koláčky i zelňáky od Maršálka

8. listopadu 2019
Pivovarská restaurace OSSEGG
Pivovarská restaurace OSSEGG

Skvělé recepty od jednoho z nejlepších cukrářů současnosti Josefa Maršálka a šéfkuchaře luxusní pivovarské restaurace Lukáše Holého spolu se skvělým výběrem vín od odborníka je ideální kombinací pro čas trávený s rodinou a přáteli při společném svatomartinském hodování.

Výborné jídlo a pití jsou emoce, které propojí váš příjemný čas s těmi nejbližšími. Proto tedy neváhejte a připravte pro rodinu a přátele takové svatomartinské menu, které je nejen potěší, ale budou se po něm olizovat ještě nejméně týden.

Co patří na stůl?

Chvilka na zastavení se a rozdělání ohně v krbu v kruhu těch nejbližších. K tomu patří i něco dobrého na zub. Po vydatné domácí husičce se perfektně jako dezert hodí lehké kremrole, tradiční mini tvarohové koláčky a pro milovníky slaného třeba zelňáky. Loupáčky jako když najdete ke sváteční snídani či odpolednímu čaji. Můžete si je dát rozkrojené a otoustované nebo jen tak s máslem. A co by to bylo za hody bez sklenky pořádného vína. To Svatomartinské nemůžete při této příležitosti vynechat.

Šéfkuchař milující českou kuchyni

V kuchyni luxusní pražské pivovarské restaurace OSSEGG vládne šéfkuchař Lukáš Holý, rodák z Litomyšle, který má zkušenosti ze Špindlerova Mlýna a Karlových Varů. Lukáš je patriot a zapřisáhlý zastánce autentické české kuchyně. Proto se k němu vydejte ochutnat například dokonalý drůbeží kaldoun, pivní guláš z hovězích líček, konfitovanou kachnu nebo poctivou škvarkovou pomazánku. Servírování jak z jídelny však nečekejte, váš talíř bude tak vymazlený, že nebude věřit vlastním očím ani ten nejzarputilejší pražský hipster.

Cukrář celebrit s velkým srdcem

Recepty na dezerty a zákusky vám zase poskytl ten nejpovolanější z tohoto oboru. Josef Maršálek, který před nedávnem vydal autobiografii Péct, milovat a žít, doplněnou o své skvělé recepty, pekl pro takové celebrity, jako je třeba Lady Gaga nebo anglická královna. Nyní si jeho jeho výrobkách můžete pochutnat v Portuši v Rychnově, Chlebu se solí v Českých Budějovicích, Café Dvořák a syn v Teplicich a také v kavárně Na Kolíbce v Pelhřimově.

Svatomartinské menu

Rozhodli jsme se tedy spojit tyto dva kulinární mágy a dle jejich receptů pro vás připravit luxusní svatomartinské menu, ke kterému vám vždy doporučíme i vhodné víno.

Josef Maršálek

Loupáčky s mákem

Suroviny:

500 g hladká mouka

250 g mléko

85 g cukr krupice

15 g vanilkový cukr

1 žloutek

75 g měkké máslo

25 g droždí

vajíčko na potření

mák, hrubý cukr

Postup:

V mléce rozmícháme droždí a asi 100 g mouky, přikryté necháme 1 hodinu kynout v pokojové teplotě. Po vykynutí přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Rozdělíme na dílky po 50 g, uválíme do kuličky a ty posléze do pramene, který vytvarujeme do loupáčku. Necháme na plechu s pečicím papírem vykynout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Loupáčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem a hrubým cukrem. Pečeme prudce a krátce asi 7-8 minut. Nejlepší jsou ještě vlažné, samozřejmě s pravým máslem a domácím jahodovým džemem.

TIP na víno: Agni rosé 2018, Mladé víno, Vinselekt Michlovský, 113 Kč

Josef Maršálek

Kremrole ze šlehačkového těsta

Suroviny:

250 g máslo

250 g šlehačka

450 g špaldová hladká mouka

1/2 lžičky soli

 

Sníh:

4 bílky

250 g cukr krupice

1 lžíce citronové šťávy

 

Na dokončení:

1 vejce

50 g cukr moučka

 

Postup:

Z másla, mouky a soli uděláme drobenku, do které přidáme vychlazenou smetanu a rychle zpracujeme v těsto. Necháme v chladničce asi 1 hodinu odpočinout. Poté vyválíme na pomoučněném válu na sílu asi 3 mm, nakrájíme rádýlkem či nožem na stejně silné proužky, potřeme vajíčkem a jednotlivé pruhy natáčíme na plechová tvořítka na trubičky. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 25 až 30 minut. Ještě vlažné sejmeme z tvořítek a necháme dobře vychladnout. Ve vodní lázni či mikrovlnce nahřejeme za stálého míchání bílky, cukr a citronovou šťávu do horka, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Poté ušleháme do pevného nadýchaného sněhu. Sněhem naplníme cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a kremrole jím naplníme. Před podáváním pocukrujeme.

Josef Maršálek

Tvarohové koláčky

Suroviny:

Těsto:

500 g špaldová hladká mouka

80 g cukr krupice

100 g máslo

5 g sůl

2 žloutky

250 g mléko

20 g droždí

kůra z 1 citronu

 

Postup:

Droždí rozdrobíme do mléka, smícháme se žloutky a 200 g mouky a necháme 30 minut nakynout. Přidáme zbylé ingredience a vymícháme hladké, nelepivé těsto. Necháme hodinu v teplém místě přikryté kynout.

 

Náplň:

500 g tvaroh v kostce

120 g cukr krupice

100 g rozinky v rumu

2 vejce

Všechny ingredience smícháme v míse vařečkou dohladka.

 

Drobenka:

120 g hladká mouka

55 g máslo

50 g cukr krupice

1 g sůl

Vypracujeme drobenku, pro větší hrudky přidáme pár kapek vody

 

Na dokončení:

200 g másla

Postup:

Těsto rozvážíme po 20 g na pomoučený vál, každý kousek roztáhneme do placky a na každou dáme lžičku tvarohové náplně, řádně “zakoulíme” a umístíme na plech pokrytý pečicím papírem. Můžeme lehce postříkat vodou a hodinu v teplém místě nechat vykynout. Potřeme rozpuštěným máslem pomocí mašlovačky. Bohatě zasypeme drobenkou. Pečeme při 180 °C asi 10-12 minut.

Tradiční buchty

Suroviny:

Těsto:

1 kg hladká mouka

100 g cukr

10 g sůl

500 g mléko

300 g olej

80 g droždí

80 g žloutky

 

Postup:

Droždí rozdrobíme do mísy s vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme asi třicet minut odpočinout. Z těsta vykrojíme dílky asi o 50 g a naplníme hustými povidly. Dobře zabalíme a klademe do máslem vymazaného pekáče. Každou buchtu v pekáčku ještě potřeme máslem ze všech stran a necháme přikryté kynout asi hodinu. Po vykynutí pečeme při 180 °C asi 15-20 minut.

NA RECEPT NA POMALU PEČENOU SVATOMARTINSKOU HUSU S JABLKOVO-CHLEBOVOU NÁDIVKOU DOPLNĚNOU ŠKUBÁNKOVÝMI PLACKAMI, BRAMBOROVÝMI ŠIŠKAMI A ŽEMLOVÝMI KNEDLÍKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu