Nevíte, co s časem? Udělejte si bylinkovou lékárničku. Třezalka zklidní nervy, levandule pomůže nespavcům

Levandule se používá k léčbě psychických poruch.
Zdroj: Pixabay.com
Mučenka pletní je skvělou bylinkou na usnutí, neboť navozuje příjemné usínání a podporuje kvalitní spánek. Mučenku pletní můžete vyzkoušet hned v několika podobách. Naprostou klasikou je čaj, který se doporučuje pít třikrát denně.Meduňka lékařská obsahuje silici, která má zklidňující účinky při stavech úzkosti. Rovněž nať mučenky vykazuje účinky zklidňující, navozující spánek. Třezalka tečkovaná zmírňuje mírné formy deprese, zlepšuje náladu, snižuje úzkost, apatii a nespavost. Působí proti sklíčenosti, nervové podrážděnosti, hysterickým záchvatům i melancholii. Je ale důležité vědět, že není vhodné užívat přípravky s třezalkou v době těhotenství a kojení, při poškození ledvin, jater a při užívání léků na srdce. Chmel se užívá již odpradávna, plnili se jím např. polštáře s cílem vyvolat spánek. Doporučoval se také jako mírné sedativum. Chmel obsahuje silice, vitaminy skupiny B a hlavně vysoké procento hořčin. Právě hořčiny a silice uklidňují stavy podráždění a nervozity a vyvolávají spánek. Chmel tak působí proti mírné nespavosti, uvolňuje napětí a zmírňuje nervovou podrážděnost.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud se kvůli pandemii koronaviru zdržujete převážně doma, můžete občas bojovat s nudou. A co takhle se zabavit bylinkami, jejichž léčivá síla uleví od řady zdravotních potíží? Výroba domácích bylinkových produktů se navíc může stát i hezkým koníčkem. Pojďme si představit několik zázračných rostlinek, ze kterých si snadno vytvoříte domácí přírodní lékárničku.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 02. 04. 2020 09:00

Zdraví prospěšných bylinek existuje spousta. Některé z nich pomáhají na posílení imunity, jiné na zklidnění a další zase pomáhají s trávením. Vyzkoušejte jejich léčivou sílu a připravte si vlastní bylinkové produkty.

Třezalka zklidní pocuchané nervy

Máte nervy na pochodu a jste neustále ve stresu? Pokud nechcete brát prášky na nervy, je nejvhodnějším léčitelem právě třezalka tečkovaná. Obvykle neroste na zahrádce, proto je dobré místo, kde roste pečlivě hledat. Sbírejte ji jenom za suchého počasí, ideálně dopoledne. Nastřihejte si ji i s listy a květy a uvažte do svazku. Ten potom zavěšte a nechte usušit na suchém a stinném místě. Dejte ale pozor. Teplota sušení by neměla přesáhnout 35°C, aby si třezalka ponechala své blahodárné účinky. Účinný je třezalkový olej nebo čaj, který můžete pít až třikrát denně. Zalijte horkou vodou dvě lžičky sušené třezalky. Třezalku nechte louhovat alespoň patnáct minut, pak přeceďte.

Způsobů, jak vyrobit olej z třezalky je více. Vyzkoušet můžete třeba ten z třezalkové natě s květy, kterou rozmačkejte. Poté ji smíchejte s olivovým olejem a nechte až pět dní v otevřené láhvi vylouhovat. Následně ji uzavřete a postavte na slunce. Takto ji ponechte na šest týdnů. Olej by se měl zbarvit do syté červené. Tak poznáte, že je připravený k použití. Oleje pak užívejte jednu čajovou lžičku až třikrát denně.

Levandule zlepší usínání

Řadíte se mezi chronické nespavce? Vyzkoušejte levanduli. Kromě čaje můžete zkusit také levandulový parfém nebo výrobu levandulových kostek do koupele. Na parfém vám postačí jedna hrst čerstvých květů levandule, 100 gramů lihu a vanilkové aroma. Příprava je jednoduchá. Květy zalijte lihem, přidejte aroma a nechte sedm až deset dní louhovat. Hotový parfém si pak nalijte do flakónu, který se dá koupit například ve výtvarných potřebách. Vůni pak nastříkejte před spaním pod polštář. Skvěle vás uklidní a zlepší kvalitu vašeho spánku.

Na levandulové kostky budete potřebovat sušenou levanduli, k té přidejte i sušený heřmánek. Nastrouhejte na jemno do mísy kakaové máslo, pak přimíchejte bambucké máslo. Směs zahřejte v horké lázni. Poté přidejte levanduli a heřmánek. Promíchejte a vzniklou směs nalijte do formiček na led. Na závěr přidejte do každé kostky kapku levandulového esenciálního oleje a dejte do lednice zatuhnout. Hotovou levandulovou kostku pak vhoďte do vany s horkou vodou, nechte ji rozpustit a zamíchejte. Získáte tak skvělou relaxační koupel.

Na nevolnost pomůže heřmánek

Pokud vás zlobí zažívání, nemusíte hned do lékárny. Heřmánkový čaj, který zklidňuje a napomáhá trávení, totiž zvládnete připravit sami. Dvě lžičky sušených heřmánkových květů zalijte hrnkem vroucí vody a nechte odstát deset minut. Poté odvar sceďte. Pamatujte, že byste čaj neměli louhovat příliš dlouho, aby nebyl hořký. Pijte maximálně tři šálky denně. Pozor na to, že heřmánek je také alergen, před pravidelným používáním proto vyzkoušejte, zda vám tato bylinka nebude působit alergické potíže.

NA DALŠÍ BYLINKY, KTERÉ BY NEMĚLY CHYBĚT V DOMÁCÍ PŘÍRODNÍ LÉKÁRNĚ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články