Babské rady: Bylinková léčba kuřího oka chce trpělivost a pravidelnost

Kuří oka vznikají z nepohodlné obuvi
Zdroj: Pleva.cz
Vlaštovičník si určitě spojujete s léčbou bradavic. Výborně se však osvědčil i při léčbě kuřího oka. Stejně jako bradavice si kuří oko potírejte jeho šťávou. Tu získáte snadno rozlomením stonku vlaštovičníku a poznáte ji podle žluté až oranžové barvy. I zde platí, že byste vlaštovičník měli aplikovat každodenně.Léčbu kuřího oka můžete díky řebříčku spojit s večerní relaxací a dopřát si příjemnou koupel nohou. Hrst řebříčku vložte do 3 litrů vroucí vody, přisypte 1 lžičku soli, nádobu přikryjte a nechte louhovat. Až bude odvar příjemně teplý, sceďte ho a namočte do něj nohy na cca 20 minut. Koupel byste měli opakovat každý den.Rozchodník vám pomůže změkčit zhrublou kůži, která je základem kuřího oka. Jeho čerstvé listy stačí rozmačkat a přiložit na postižené místo. Tato léčba je tedy vhodná pouze v době jeho květu - v červenci. Při manipulaci s rozchodníkem buďte ovšem velmi opatrní, jedná se o jedovatou rostlinu, kterou nemůžete užívat vnitřně, a měli byste si dávat pozor i na to, aby se vám nedostala do očí.Pokud trpíte na kuří oka, vyzkoušejte tento balzám.+ 3 fotky+ 4 fotky

Špičaté nebo těsné boty s vysokými podpatky jsou nejčastější příčinou kuřích ok. Kůži postupně třou a tlačí na ni, až se nahromaděním vytvoří odumřelý bolák, který nepříjemně bolí a tlačí.

Petra Járková
Petra Járková 11. 09. 2019 10:00

Co je kuří oko?

Bolestivý útvar se žlutou barvou, lidově nazývaný kuří oko, lékaři odborně označují clavus. Jedná se o „bolák“ o velikosti až 12 cm, který vzniká nahromaděním odumřelé kůže, která se tře o obuv. Kuří oka se tradičně objevují na místech, která jsou vystavena tlaku. Nejčastěji je tedy najdete na kloubech, palcích a patách v důsledku nošení nevhodné obuvi. U lidí s ortopedickými vadami nohou se mohou vyskytnout i na jiných místech, nejčastěji však opět na chodidlech, v okolí prstů nebo mezi prsty.

Jak vzniká?

Trvalým nošením nevhodné obuvi začíná kůže rohovatět a zesilovat. Ze zesílené kůže potom vzniká útvar s drsnějším povrchem. Pokud ho jenom lehce poškrábete nehty, začne se drolit a jemně zbělá. Na kuří oka dámám nejčastěji „zadělávají“ lodičky, zatímco mužům polobotky. Kuřími oky trpí i ženy, které dávají přednost vysokým podpatkům – v nich totiž dochází k častému a intenzivnímu tření mezi botou a plochou nohy.

Jak ho poznat?

Kuří oko poznáte podle jasně ohraničeného ztluštění pokožky, které má zpravidla kuželovitý tvar. Je centralizované okolo trnu rostoucího dovnitř. Právě trn neboli jádro kuřího oka může tlačit na kost, resp. na nervy a cévy v jejím obalu, a tím způsobuje nepříjemnou bolest. Čím déle a silněji je místo vystavováno tlaku, tím hlouběji jeho jádro prorůstá. Proto je dobré proti němu zakročit co nejdříve. Zbarvení zhrublé pokožky se liší od běžné barvy vaší pokožky, má bílou až nažloutlou barvu. Centrální trn může mít v některých případech podobu černé tečky.

Prevence

Chcete-li se kuřím okům vyhnout, obouvejte si pohodlné boty. Pokud zrovna nemáte chuť zkoušet ty bosé, vyhněte se alespoň úzkým botám, botám špičatým a především botám s vysokým podpatkem. Nové boty pečlivě zkoušejte a kupujte jenom takové, které vám sednou a cítíte se v nich pohodlně. Pozornost byste měli věnovat i preventivní péči o pokožku nohou. Zrohovatělou kůži pravidelně odstraňujte pemzou a nohy promazávejte.

Babské rady na odstranění

Ke změkčení a následnému odstranění kuřích ok pomůže esenciální olej z libavky nebo olej ricinový. Kápněte olej na vatový tampon a pomocí náplasti připevněte na kuří oko. Opakujte denně, kuří oko za nějakou dobu změkne a zmizí.

Pro zlepšení kvality a změkčení kůže se doporučuje slaná koupel, po které je nejlepší natřít si chodidla medem. Taková koupel by měla přinášet úlevu od bolesti a při časté aplikaci by mělo kuří oko samo vypadnout.

Likvidaci kuřích ok by měl napomáhat terpentýn - tekutina získaná destilací borové smůly, popř. smůly z jiných stromů. Naši předkové ji používali k léčbě povrchových ran a stejně úspěšně ji můžeme aplikovat i my na kuří oka. Stačí v terpentýnu namočit vatový tampon a přes noc ho přiložit na postižené místo. Opakujte, dokud kuří oko nezmizí.

Kuří oka můžete na noc potírat směsí citronové šťávy, prolisovaného česneku a octa. Pomůžete si i kolečkem citronu, které na oko přiložíte na noc. Opakujte, dokud kuří oko nejde vyloupnout.

Noční léčba se doporučuje i s rozpůlenou rozinkou. Tu byste měli přiložit na kuří oko a připevnit náplastí. Každý večer vyměníte rozinku za čerstvou a přibližně po týdnu můžete kuří oko jemně odstranit pinzetou.

Voňavým receptem je chleba namočený do jablečného octa. Poctivě namočený chleba si přiložíte na postižené místo, zabalíte igelitem a necháte přes noc působit. Opět opakujte až do odstranění kuřího oka.

Aromatický obklad zaručí dobře odleželá cibule s octem. Plátky cibule namočte den předem do octa a na noc připevněte k postiženému místu. Aplikaci byste měli opakovat pravidelně každou noc, dokud se kuří oko nevyloupne. Ráno si ošetřené místo dobře omyjte, aroma je silné a ne zrovna příjemné.

KTERÉ BYLINKY VÁM POMOHOU ZATOČIT S KUŘÍM OKEM, SE DOZVÍTE Z GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články