Pekelně bolestivé kuří oko: Velký manuál o tom, jak ho poznat a léčit

O nohy pečujte, abyste kuřím okům i bradavicím předešli
Zdroj: Pleva.cz
Vyzkoušejte například tento balzám na kuří okoPrst s kuřím okemKuří oka vznikají z nepohodlné obuviNa kuří oka pravidelně používejte vlaštovičník+ 6 fotek+ 7 fotek

Špičaté nebo těsné boty s vysokými podpatky jsou nejčastější příčinou kuřích ok. Kůži postupně třou a tlačí na ni, až se nahromaděním vytvoří odumřelý bolák, který nepříjemně bolí a tlačí. Až se obujete do pohodlných bot, kuří oka můžete snadno odstraňovat po teplé koupeli pemzou nebo za pomoci řady babských rad, které vám představíme. Také se naučíte, jak kuří oko rozeznat od bradavic a mozolů.

Petra Járková
Petra Járková 02. 04. 2019 18:00

Kuří oko vzniká na místech vystavených tlaku

Bolestivý útvar se žlutou barvou lidově nazývaný kuří oko lékaři odborně označují clavus. Jedná se o „bolák“ o velikosti až 12 mm, který vzniká nahromaděním odumřelé kůže, jež se tře o obuv. Kuří oka se tradičně objevují na místech, která jsou vystavena tlaku. Nejčastěji je tedy najdete na kloubech, palcích a patách v důsledku nošení nevhodné obuvi. U lidí s ortopedickými vadami nohou se mohou vyskytnout i na jiných místech, nejčastěji však opět na chodidlech, v okolí prstů nebo mezi prsty.

Trvalým nošením nevhodné obuvi začíná kůže rohovatět a zesilovat. Ze zesílené kůže potom vzniká útvar s drsnějším povrchem. Pokud ho jenom lehce poškrábete nehty, začne se drolit a jemně zbělá. Na kuří oka dámám nejčastěji „zadělávají“ lodičky, zatímco mužům polobotky. Kuřími oky trpí i ženy, které dávají přednost vysokým podpatkům – v nich totiž dochází k častému a intenzivnímu tření mezi botou a plochou nohy.

Trpíte-li na kuří oka celý život, mohly by pro vás být řešením bosé (barefoot) boty. Jedná se o botky simulující díky své tenké a ohebné podrážce chůzi naboso. Barefootové boty zanechávají volnost prstům a na nohou je vůbec necítíte. Přes tenkou podrážku umožňují vnímat povrch, po kterém chodíte, díky čemuž chodidla přirozeně pracují, zároveň však chrání chodidla před možným zraněním. Na bosé boty si asi budete chvíli zvykat, ale určitě je nebudete chtít vyzout.

Jak poznat kuří oko?

Kuří oko poznáte podle jasně ohraničeného ztluštění pokožky, které má zpravidla kuželovitý tvar. Je centralizované okolo trnu rostoucího dovnitř. Právě trn neboli jádro kuřího oka může tlačit na kost resp. na nervy a cévy v jejím obalu a tím způsobuje nepříjemnou bolest. Čím déle a silněji je místo vystavováno tlaku, tím hlouběji jeho jádro prorůstá. Proto je dobré proti němu zakročit co nejdříve. Zbarvení zhrublé pokožky se liší od běžné barvy vaší pokožky, má bílou až nažloutlou barvu. Centrální trn může mít v některých případech podobu černé tečky.

Základní prevencí je pohodlné obutí

Chcete-li se kuřím okům vyhnout, obouvejte si pohodlné boty. Pokud zrovna nemáte chuť zkoušet ty bosé, vyhněte se alespoň úzkým botám, botám špičatým a především botám s vysokým podpatkem. Nové boty pečlivě zkoušejte a kupujte jenom takové, které vám sednou a cítíte se v nich pohodlně. Pozornost byste měli věnovat i preventivní péči o pokožku nohou. Zrohovatělou kůži pravidelně odstraňujte pemzou a nohy promazávejte. Největšího účinku dosáhnete dlouhodobým a pořádným promazáním, které je vhodné aplikovat přes noc. Večer nohy důkladně promažete a vezměte si silné bavlněné ponožky. Ráno budete mít nožky doslova jako z bavlnky.

Balzám na popraskanou pokožku

Na pořádné promazání doporučujeme Balzám na popraskanou pokožku od firmy Pleva. Je velmi účinný při péči o hrubší, popraskanou pokožku, která potřebuje dlouhodobě změkčit a zvláčnit. Aktivní látky balzámu zároveň podporují hojení drobných prasklinek. Pokud se chodidlům budete pravidelně věnovat, odměnou vám bude zdravá, vláčná a jemná pokožka.

Na kuří oka platí postupná léčba

Základním krokem k léčbě kuřího oka je přestat nosit boty, které kuří oka způsobily a vybrat si vhodnější a pohodlnější obuv. Pro zmírnění bolestí při chůzi můžete podložit chodidlo či postižené místo speciálními pěnovými nebo gelovými podložkami. Na čas vám určitě uleví a pomohou. Prevencí i pomocí v léčbě je pravidelná péče o chodidla. I když se kuří oko jeví jako povrchová záležitost, sahá překvapivě hluboko do kůže, proto byste ho neměli odstraňovat násilně sami.

Místo hrubé síly vsaďte na pozvolné kroky ke zlepšení

Pemza - po koupeli či sprše pravidelně zbrušujte změkčenou kůži na kuřím oku pemzou. Uleví vám od bolesti a kuří oko se začne ztrácet před očima.

Pěnové a gelové náplasti - i s bolavým kuřím okem se musíte vypravit do práce či pro děti do školy a školky, proto vám v prvních dnech mohou ulevit speciální náplasti, které běžně zakoupíte v lékárnách.

Náplasti s kyselinou salicylovou - v drogeriích i lékárnách jsou k dostání speciální náplasti, které od kuřích ok nejen ulevují, ale pomáhají je redukovat. Během jejich nošení je ovšem vyžadována velká přesnost lepení. I když náplast nalepíte na správné místo, měli byste několikrát denně kontrolovat, zda se nepohnula a její účinná látka nepůsobí na zdravou kůži. Kyselina salicylová kuří oko změkčuje. Po celodenním nošení náplasti je tedy vhodné dopřát postiženému místu teplou koupel a poté jemně odstranit kůži kuřího oka pemzou.

Jak odstranit kuří oko?

Rad, jak na kuří oka, je samozřejmě celá řada. A stejně jako u bylinek a dalších druhů přírodní léčby, i u nich platí, že účinek se nedostaví přes noc, ale při pravidelné a trpělivé aplikaci.

Bylinková léčba kuřího oka

S kuřími oky si umí poradit i bylinky – chtějí sice čas a každodenní aplikaci, ale výsledky jsou trvalé a kůže bude jako nová.

Řebříček obecný

Léčbu kuřího oka můžete díky řebříčku spojit s večerní relaxací a dopřát si příjemnou koupel nohou. Hrst řebříčku vložte do 3 litrů vroucí vody, přisypte 1 lžičku soli, nádobu přikryjte a nechte luhovat. Až bude odvar příjemně teplý, sceďte ho a namočte do něj nohy na cca 20 minut. Koupel byste měli opakovat každý den.

Vlaštovičník větší

Vlaštovičník si určitě spojujete s léčbou bradavic. Výborně se však osvědčil i při léčbě kuřího oka. Stejně jako bradavice si kuří oko potírejte jeho šťávou. Tu získáte snadno rozlomením stonku vlaštovičníku a poznáte ji podle žluté až oranžové barvy. I zde platí, že byste vlaštovičník měli aplikovat každodenně.

Rozchodník prudký

Rozchodník vám pomůže změkčit zhrublou kůži, která je základem kuřího oka. Jeho čerstvé listy stačí rozmačkat a přiložit na postižené místo. Tato léčba je tedy vhodná pouze v době jeho květu - v červenci. Při manipulaci s rozchodníkem buďte ovšem velmi opatrní, jedná se o jedovatou rostlinu, kterou nemůžete užívat vnitřně a měli byste si dávat pozor i na to, aby se vám nedostala do očí.

Včelí produkty

Pokud jste někdy narazili na označení propolisové kapky a zajímá vás, čím se liší od tinktury, vězte, že se jedná o tentýž výrobek. Označení tinktura se nemohlo několik let používat, proto se tento výrobek musel přejmenovat na propolisové kapky. Podobně jako vlaštovičník můžete na bradavice i kuří oka aplikovat propolis nebo propolisovou tinkturu. Propolisová tinktura se používá k řadě vnějších potíží, zejména na plísně a různá kožní onemocnění. Propolisová tinktura obsahuje účinné antimikrobiální látky z propolisu, propolis má navíc hojivé účinky, proto se díky němu kuřích ok můžete zbavit podstatně rychleji.

Babské rady

Ke změkčení a následnému odstranění kuřích ok pomůže esenciální olej z libavky nebo olej ricinový. Kápněte olej na vatový tampon a pomocí náplasti připevněte na kuří oko. Opakujte denně, kuří oko za nějakou dobu změkne a zmizí.

Pro zlepšení kvality a změkčení kůže se doporučuje slaná koupel, po které je nejlepší natřít si chodila medem. Taková koupel by měla přinášet úlevu od bolesti a při časté aplikaci by mělo kuří oko samo vypadnout.

Likvidaci kuřích ok by měl napomáhat terpenýn - tekutina získaná destilací borové smůly, popř. smůly z jiných stromů. Naši předkové ji používali k léčbě povrchových ran a stejně úspěšně ji můžeme aplikovat i my na kuří oka. Stačí v terpentýnu namočit vatový tampon a přes noc ho přiložit na postižené místo. Opakujte, dokud kuří oko nezmizí.

Kuří oka můžete na noc potírat směsí citronové šťávy, prolisovaného česneku a octa. Pomůžete si i kolečkem citronu, které na oko přiložíte na noc. Opakujte, dokud kuří oko nejde vyloupnout.

Noční léčba se doporučuje i s rozpůlenou rozinkou. Tu byste měli přiložit na kuří oko a připevnit náplastí. Každý večer vyměníte rozinku za čerstvou a přibližně po týdnu můžete kuří oko jemně odstranit pinzetou.

Voňavým receptem je chleba namočený do jablečného octa. Poctivě namočený chleba si přiložíte na postižené místo, zabalíte igelitem a necháte přes noc působit. Opět opakujte až do odstranění kuřího oka.

Aromatický obklad zaručí dobře odleželá cibule s octem. Plátky cibule namočte den předem do octa a na noc připevněte k postiženému místu. Aplikaci byste měli opakovat pravidelně každou noc, dokud se kuří oko nevyloupne. Ráno si ošetřené místo dobře omyjte, aroma je silné a ne zrovna příjemné.

Suchá či mokrá pedikúra

Pokud je kuří oko velmi rozsáhlé nebo máte tak zrohovatělou kůži, že by pro vás byla přírodní léčba příliš dlouhá a náročná, můžete vyhledat pomoc pedikérky.

Kuří oko by měla zvládnout odstranit každá pedikérka, a to jako nasucho, tak kombinovanou mokrou technikou. Suchá pedikúra je určena pro všechny, kteří nemají mnoho zrohovatělé kůže nebo nepotřebují velký zásah. Mokrá kombinovaná varianta s desetiminutovým odmočením nohou ve vodní lázni je určena pro všechny, kteří potřebují ztvrdlou kůži odstranit skalpelem a poté ještě dočistit bruskou. I postupná likvidace kuřího oka skalpelem může trvat velmi odlišnou dobu – někdy stačí jedna pedikúra, jindy si kuří oko vyžádá několik návštěv.

Kuří oka u dětí

I když děti na vysokých podpatcích nechodí, mohou se kuří oka přirozeně vyskytovat i u nich. Příčina je stejná jako u dospělých – nevhodná obuv. Především menší děti ještě nedovedou vyjádřit, že je bota tlačí, nebo správně označit bod bolesti, proto je lepší nožky pravidelně kontrolovat a vybírat jim kvalitní a pohodlné boty, které dětským chodidlům dopřejí dostatečný prostor.

Jak rozeznat kuří oka od bradavic a mozolů

Kuří oko lze zaměnit s mozoly – ty jsou ovšem tvořeny většími otlaky a jedná se spíše o objemnější kola než o malé výstupky. Kuří oka oproti nim bývají menší a mají zřetelnější ohraničení. Mozoly jsou navíc ve srovnání s kuřími oky méně bolestivé. Bradavice jsou vystouplé kožní útvary, zatímco kuří oka se formují dovnitř těla a často mají malou dírku uprostřed. Velkou výjimku tvoří bradavice na ploskách nohou, které mívají plochou formu. Bradavice má navíc kořínky – po jemném seříznutí změklé kůže z jejího povrchu byste tedy měli vidět tmavé tečky. Pokud žádné nevidíte, pravděpodobně se jedná o kuří oko.

O tom, o jaký typ problému se jedná, zpravidla vypovídá i jeho umístění. Na rukou se většinou vyskytují pouze mozoly a bradavice, vytvoření kuřího oka je v této oblasti nepravděpodobné. Kuří oka se nejčastěji objevují na chodidlech, v oblasti kloubů, palců a pat, hojný výskyt bývá i mezi prsty.

Pamatujte, že vzniku kuřích ok je nejlepší předcházet. Vsaďte na padnoucí, pohodlnou obuv a pravidelnou péči o chodidla.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články