Nevzhledné kožní útvary: Proč vznikají bradavice a jak si s nimi poradit přírodní cestou?

Bradavice se dají léčit pomocí banánů.
Zdroj: Wikimedia
Zbavte se bradavic jednou provždy.Bradavice jsou nepříjemné.Vlaštovičník zkoušely už naše babičky.Bradavice se dají léčit pomocí banánů.+ 1 fotka+ 2 fotky

Bradavicemi trpí nejčastěji děti a mladší lidé, hojně se vyskytuje nevzhledná hrbolkovitá forma pravých bradavic na rukou a možná ještě častěji zanořená forma plantárních bradavic na nohou. Rozhodnete-li se pro invazivní léčbu (nejčastěji vyřezávání bradavic), může se vám stát, že se bradavice za několik měsíců či let vrátí na stejné místo. Šetrnější a účinnější jsou pak přírodní řešení.

Petra Járková
Petra Járková 01. 03. 2019 14:00

Bradavice - lidově někdy také nazývané papily - jsou způsobené virovou infekcí a jedná se o menší nezhoubné nádorky způsobené papilomavirem HPV. Virus je přenosný pouhým dotekem, a to nejčastěji v případech, kdy je kůže poraněna, podrážděna nebo je celkově narušen imunitní systém.

Léčení bradavic

S bradavicemi se setkal přibližně každý desátý člověk, ovšem zkušenosti s tímto kožním onemocněním byly určitě různé – některé bradavice zmizí bez léčby a prakticky si jich člověk ani nevšimne, jinde se s nimi ale člověk potýká dlouhé měsíce nebo roky a i přes vyléčení se neustále vracejí a vracejí.

Inkubační doba

Inkubační doba bradavic je pak velmi odlišná – někdy se projeví do několika týdnů, jindy v sobě člověk nosí virus měsíce nebo dokonce i roky. Nakažený člověk tedy může přenášet bradavice, aniž by se u něho jakkoli projevily. S bradavicemi se nejčastěji setkávají děti a mladší lidé, u dětí se bradavice vyskytují v oblastech spánků, u mladších lidí pak na rukou a ploskách nohou. Pokud nemáte s bradavicemi předchozí zkušenost, můžete si je snadno splést s dalšími kožními onemocněními nebo novotvary. Bradavice bývají často zaměňovány s kožními růžky, stařeckými bradavicemi a nejrůznějšími mateřskými znaménky. Jmenované útvary nejsou virového původu a způsob jejich léčby je odlišný od léčby bradavic.

Vzhled bradavic

Vzhled bradavic se liší podle místa jejich výskytu. Velmi rozšířené jsou pravé neboli obecné bradavice, vyskytující se na rukou ve formě hrbolkovitých útvarů. Jejich velikost bývá poměrně rozdílná, od sotva viditelných útvarů po velikost špendlíkové hlavičky, které se postupem času začínají zvětšovat. Nejprve jsou hladké, sotva patrné, potom zrohovatí a kůže získá nehezký bradavičnatý povrch. Bradavice se mohou vyskytovat samostatně nebo ve skupinách, při nesprávném postupu léčby se pak rozšiřují do stále větších shluků. Většinou nejsou příliš bolestivé – pokud se nenacházejí na frekventovaném, tedy často odíraném místě nebo v okolí jemné kůžičky v oblasti nehtových lůžek.

Druhým častým typem bradavic jsou bradavice na ploskách nohou označované jako pravé plantární bradavice. Protože se nacházejí na chodidlech, tedy pod celou váhou těla, nerostou na povrch kůže, ale zanořují se dovnitř a tvoří zrohovatělé výklenky. Ve středu bradavice bývají červené či černé tečky způsobené krvácením drobných kožních kapilár. Bradavice na chodidlech nohou bývají poměrně bolestivé, zvlášť když jsou umístěny na nejméně vhodných místech. Léčba plantárních bradavic je rovněž poněkud obtížnější než léčba bradavic na rukou a po samotném vyléčení často dochází k jejich opětovnému výskytu na stejném či blízkém místě.

Vyřezávání bradavic

Do vyřezávání bradavic se však určitě nepouštějte sami. Nevhodné je jakékoli škrábání, vymačkávání, řezání nebo podobné zásahy. Bradavice se určitě nezbavíte, ale můžete nakaženou tkáň rozšířit nebo vzniklý útvar bolestivě poranit.

I když bradavice na rukou bývají vyléčené rychleji než bradavice na nohou, není léčba ani jednoho typu bradavic rychlou záležitostí. Největší procento pacientů podstoupí zmrazení bradavic tekutým dusíkem, popř. jinou podchlazenou látkou. Bradavice mohou být odstraněny i chirurgicky v lokální narkóze, což je vhodnější postup především pro větší útvary. V obou případech se však bradavice mohou vracet na stejné místo výskytu. U šťastnějších jedinců si imunitní systém dokáže s bradavicemi poradit sám a žádná léčba není nutná. U těch méně šťastných se ale bradavice mohou rozšířit a místo jedné musí nakonec řešit odstranění tří či více útvarů.

Imunita

Bradavice jsou úzce spojeny s imunitním systémem, proto k jejich celkovému vyléčení a proti nežádoucímu rozšíření pomůže často právě podpora imunity. Ke zvýšení obranyschopnosti organismu přispívá hlíva ústřičná, která také pomáhá v boji s bradavicemi. Tradičním přírodním prostředkem k léčbě bradavic je oranžová šťáva vlaštovičníku, kterou se mají útvary potírat alespoň dvakrát denně. Potírat můžete přímo odlomenou částí rostliny nebo rozmačkanou rostlinu naložte do octa, nechte alespoň měsíc odležet a roztokem poté potírejte bradavice dvakrát denně. Na bradavice lidé používají také propolis, který můžete využít v jeho surové formě. Přírodní cesta může být dlouhodobější proces, ovšem rychlost léčení bradavic je opravdu velmi individuální.

Babské rady

Podle babských rad pomůže k odstranění bradavic jejich pravidelné potírání kouskem syrové brambory. Pomoci by mělo také přikládání banánové slupky. Kousek banánové slupky přiložte na bradavici, přelepte a nechte působit přes noc. Slupku pravidelně měňte za čerstvou a postup opakujte, dokud se bradavice nezbavíte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články