Američanka (26) prorazila v modelingu navzdory kožnímu onemocnění. „Každá jsme krásná, všechno je to v naší hlavě,“ říká

Sáře bylo deset, když jí diagnostikovali Ehlersův-Danlosův syndrom.
Zdroj: Instagram.com/sarageurts
Sara Geurts.Sara Geurts.Sara Geurts.Sara Geurts.+ 8 fotek+ 9 fotek

Je jí 26, ale vypadá na dvojnásobek svého věku. Kruté připodobnění? Pro ni nikoliv. Sara Geurts (26) je se svým zvrásněným tělem absolutně smířená. Ještě aby ne, když se živí modelingem.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 18. 07. 2017 11:05

Nebylo tomu tak ale vždycky. „Trvalo mi 22 let, než jsem se začala na sebe a na svoje tělo dívat úplně jiným způsobem“ řekla v rozhovoru pro Barcroft TV.

Sáře bylo deset, když jí diagnostikovali Ehlersův-Danlosův syndrom. Vzácné dědičné onemocnění pojivové tkáně se kromě jiných symptomů promítá do vzhledu pokožky – je povadlá a zvrásněná. Může za to porucha tvorby kolagenu. Ten dopřává naší kůži elastičnost.

Diagnózu nechtěla přijmout. Vstupovala do puberty, nejcitlivějšího období, v němž každá vzhledová nedokonalost působí bolestivě.

Instagram.com/sarageurts

Za svou kůži se styděla a zakrývala ji, co to šlo.

„Na střední škole jsem se to snažila maskovat. Nechtěla jsem odpovídat na otázky,“ uvedla pro deník The Sun.

Jak ale dospívala, odhalovala víc a víc. To ale neznamená, že by svou nemoc přijala. Její nejistota dokonce způsobila rozpad vztahu kolem 23. narozenin. Stavěla kolem sebe pomyslné hradby.

„Uvědomila jsem si, že moje nejistota způsobila to, že jsem neměla ani špetku sebevědomí, což mělo dopad na všechny mé společenské a osobní vztahy,“ připustila v autorském článku na serveru The Mighty.

„Přistihla jsem se, že svému tělu stále více ubližuji místo toho, abych mu pomáhala, a to jak mentálně, tak fyzicky.“

Instagram.com/sarageurts

S podporou blízkých ale strach překonala. Postupně se začala na své tělo dívat jinak. A rozhodla se svou jedinečnost přijmout.

Tím ale neskončila. S nárůstem dříve pozbytého sebevědomí toužila svůj příběh sdílet. Byla přesvědčená, že mnoho žen na celém světě nedokáže přijmout sama sebe se vším, čím byly obdařeny.

A po odstartování kampaně Love Your Lines („Miluj své vrásky“) vyzdvihující ženské „nedokonalosti“ se její tušení potvrdilo.

Získala ohromnou podporu na sociálních sítích. Mnoho žen z celého světa pod jejími snímky uvedlo, že jim pomohla překonat vlastní nejistoty.

Instagram.com/sarageurts

Modelingu se věnuje od roku 2015 a nepřestala s ním dodnes. Stejně jako s narušováním stereotypů v modelingovém průmyslu.

Podle ní spočívá největší problém v „nezdravém nastavení mysli“ důležitých postav v módním světě. V tom, že modelky musí vypadat perfektně a nesmějí se jakkoli odchylovat od všeobecného standardu krásy.

„Mým cílem je očistit nezdravé myšlení, které v dnešní době máme v souvislosti s módou a modelingovým průmyslem.“

„Věřím, že jizvy, které máme, připomínají světu to, čím jsme si prošli… neměli bychom být nuceni je schovávat, ale místo toho je oslavovat.“

Podívejte se na některé Sářiny fotografie v galerii:

Zdroj: The Mighty / The SunBarcroft TV

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články