Strašák jménem křečové žíly: Mýty a pravda ohledně prevence i léčby

Strašák jménem křečové žíly: Mýty a pravda ohledně prevence i léčby
Zdroj: www.zilniklinika.cz
Průběh zákrokuPřed zákrokemPo zákrokuPřed zákrokem + 1 fotka+ 2 fotky

Křečové žíly jsou estetickým i zdravotním problémem až poloviny české populace, a to především žen. Pokud trápí i vás, měli byste v případě vážnějšího stavu navštívit lékaře, v ostatních si vystačíte s prevencí a přírodní medicínou.

Speciální projekt
Speciální projekt 23. 06. 2020 17:00

Křečové žíly trápí až polovinu české populace. Častěji je mají ženy než muži. Mohou za to tyto tři aspekty. Prvním je těhotenství, druhým hormonální kolísání estrogenů při menstruačním cyklu a třetím anatomicky odlišná stavba pánve.

O varixech koluje spousta mýtů, které vás mohly nemálo vyděsit, proto jsme se zeptali chirurga a primáře Žilní kliniky v Praze MUDr. Oty Schütze, který je odstraňuje pomocí nejmodernějších přístrojů a postupů dnes a denně, jak to se strašákem jménem křečové žíly opravdu je.

Křečové žíly jsou geneticky dané

"Je to tak, když má někdo jednoho rodiče s křečovými žílami, na osmdesát procent se s nimi bude potýkat také."

Jaroslav Fikota

Křečové žíly nevznikají dlouhým stáním

"Lékaři dlouho neznali přesnou příčinu vzniku křečových žil, dnes už zjistili, čím jsou varixy primárně způsobeny. Jde o vrozenou nedostatečnost pojivové tkáně. Hned na druhém místě přispívá k rozvoji „křečáků“ zatěžující zaměstnání. Velmi často jimi trpí lidé v zaměstnání, kde musí stát dlouhou dobu na nohou – prodavači, výčepní, stánkoví prodejci, vinohradníci, ale také lidi, kteří nosí během pracovního dne větší zátěž a nemají možnost ani na chvíli nechat nohám odpočinout to jsou kupříkladu číšníci a servírky, skladníci a podobně."

Křečové žíly poznám díky boulím na postižených místech

"Než se objeví vyboulené žíly, mívají pacienti většinou nepříjemné bolesti v nohách, mají pocit tíhy a únavy nohou, mohou v nich cítit tlak, mravenčení, v noci křeče. Je také typické, že tyto příznaky se většinou dají zmírnit uvedením nohou do zvýšené polohy, zatímco stání nebo sezení po delší dobu naopak příznaky zhoršuje. Později začnou žíly vystupovat a začnou být viditelné. Někdy je to ale i zcela naopak, žádné obtíže nejsou, jen příšerné nevzhledné křečové žíly."

Prevencí proti varixům je žilní gymnastika

"Pod žilní gymnastikou si můžeme představit všechna cvičení, která podporují krevní oběh v končetinách. Jednoduché cviky, které každý den můžete praktikovat. S patami na podlaze zvedejte opakovaně špičky a kružte s nimi, nebo střídavě nohy opírejte o paty a špičky nebo se projděte. Prospěšné jsou i masáže střídavě teplou a studenou vodou, které zlepšují návrat žilní krve k srdci."

Křečové žíly zmizí díky správné stravě

"To zásadně neplatí, ale strava má na stav varixů velký vliv. Měla by být bohatá na vlákninu. Omezit byste měli tučná masa, uzeniny a sladkosti. Vhodná je konzumace zelenina, luštěnin a ovoce. Důležitý je také přísun vitaminu E, který podporuje krevní oběh, nebo koenzymu Q 10. Z bylinek mohu jmenovat pupečník asijský, borůvky, koňský kaštan nebo aronii. A úplně hlavní rada je nemít nadváhu!"

Jaroslav Fikota

Kompresní punčochy nejsou účinné

"Kompresní punčochy jsou základní pomůckou při léčbě křečových žil. Rozdělují se do  kompresních tříd podle rozvoje onemocnění. Od druhé kompresní třídy punčochy částečně proplácejí pojišťovny. Dvojky se dobře hodí k léčbě a prevenci komplikací když vám otékají a bolí nohy a když máte varixy - stahují dolní končetinu od prstů po koleno, nebo až na stehno. Účinnější jsou stehenní punčochy, které končí pod tříslem – hodí se například při dlouhé cestě autem nebo letadlem."

Operace křečových žil je velmi náročná na rekonvalescenci

"Ano to platí pro klasické operace, které na Žilní klinice v Praze neděláme a ani jsme je zde nedělali. Současné moderní metody léčby křečových žil provádíme v režimu jednodenní chirurgie ambulantně. Ve skutečnosti se pacient s operací zdrží na klinice cca 6 hodin. Po operaci odchází po svých již z operačního sálu a po chvíli může jít i domů. Používáme chirurgické metody kombinované s výkonnými lasery nebo radiofrekvencí. Nejnovější metoda je lepení žil speciálním vteřinovým cyanoakrylátovým lepidlem. Nejmenší žilky metlice mikrovarixy řešíme sklerotizací a dalším kožního typem laseru. Díky předchozímu ultrazvukovému vyšetření je možno operovat žíly přesně tak, aby se opakovaně nevracely, bezbolestně a s ohledem na výsledný kosmetický efekt."

NA FOTOGRAFIE PŘED ZÁKROKEM A PO NĚM SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články