Rakovina děložního čípku: Zjistila jsem to náhodou, lékař se mě ale zdráhal testovat, vypráví Nikola

Rakovina děložního čípku: Zjistila jsem to náhodou, lékař se mě ale zdráhal testovat, vypráví Nikola
Zdroj: Freepik.com

Paní Nikola prakticky náhodou zjistila, že má vysoké riziko vzniku rakoviny děložního čípku. Se svým příběhem se nyní svěřila webu Lifee.cz a prozradila, za jakých okolností zjistila, že se jí tato nemoc týká. Chodíte i vy na pravidelná preventivní vyšetření u svého gynekologa?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 06. 2022 12:00

Paní Nikola Kapnisti se rozhodla předat svoji zkušenost s rizikem rakoviny děložního čípku a vyzvat ženy k preventivním kontrolám, aby zavčas předešly komplikacím. „Nejzásadnější moment pro mě byl, když mi řekli, že kdyby ani druhá konizace nevyšla, je dalším doporučeným postupem hysterektomie – zvláště u žen, které už mají děti, mezi něž patřím i já," vzpomíná paní Nikola v našem rozhovoru. „To byl moment, kdy mi bylo nejvíc smutno. Když mi hrozilo, že bych už nemohla mít dítě, pošlapalo to mé ženství."

Podle české studie Libuše, která vznikala po dobu tří let a zapojilo se do ní více než 2400 žen ve věku od 30 do 60 let, spadají mezi ženy HPV DNA pozitivní také ty ve věku nad 45 let. Přesto frekvence návštěvnosti preventivních gynekologických prohlídek klesá. Proč? Ženy v pozdním věku je zanedbávají. Často totiž podlehnou mýtu, že po menopauze již není třeba pravidelné kontroly podstupovat.

Paní Kapnisti, jak jste zjistila svoji diagnózu?

Byla to vlastně náhoda. Na pravidelné prohlídky ke gynekologovi jsem chodila každý rok. Vždy jsem absolvovala cytologii a tím považovala prevenci za vyřízenou. V rámci firemního benefitu jsem ale dostala HPV DNA test včetně instrukcí, edukačních materiálů a žádosti pro gynekologa a rozhodla jsem se požádat svého ženského lékaře o provedení testu na přítomnost rizikových HPV virů. Chtěla jsem si osobně vyzkoušet, jaké testování je. Překvapilo mě, že se k žádosti stavil spíše odmítavě.

Proč? Zdůvodnil to nějak?

Argumentoval, že když mi ho udělá, přestanu mu chodit do ordinace. Neměl ani zájem o prostudování materiálů. Bylo to v roce 2020, kdy se ještě nedělaly HPV DNA testy automaticky ženám ve věku 35 až 45 let v rámci preventivní prohlídky. To se zavedlo až o rok později. Lékař nakonec stěr provedl a odeslal do laboratoře. Když jsem se dozvěděla, že jsem HPV pozitivní, polilo mě horko.

Měla jste před testem podezření, že je s vámi něco v nepořádku?

Vůbec! Byl to pro mě experiment, chtěla jsem si jen vyzkoušet tu cestu – a najednou jsem zjistila, že vysoce rizikový typ viru HPV 16 opravdu mám! Uklidňovala jsem se tím, že samotná přítomnost viru ještě nemusí nic znamenat. Bohužel ale současně s HPV pozitivitou jsem se dozvěděla také o změnách na čípku a události nabraly rychlý spád.

Jak probíhala vaše léčba?

Další týdny a měsíce byly plné nejistoty a čekání na výsledky zákroků. Byla jsem odeslána do preventivní onkologické poradny, čekala mě biopsie, která potvrdila závažnou dysplazii, tedy přednádorové změny. Následovala konizace, při níž mi byla odstraněna část děložního hrdla. Po jejím provedení jsem si vyslechla další nepříznivé výsledky. Ukázalo se, že dysplazie zasahuje do vnitřní linie řezu konizátu a je tedy nutné zákrok opakovat. Vytáhla jsem si černého Petra a musela na další konizaci. Eskalace toho všeho mě začala děsit. Druhá konizace naštěstí dopadla dobře a poslední vzorek již ukázal, že je „čistý“.

Jak jste nemoc snášela psychicky?

Nejsem typ člověka, který se hned hroutí. Vše jsem přijímala, jak to přicházelo. Nejzásadnější moment pro mě byl, když mi řekli, že kdyby ani druhá konizace nevyšla, je dalším doporučeným postupem hysterektomie – zvláště u žen, které už mají děti, mezi něž patřím i já. To byl moment, kdy mi bylo nejvíc smutno. Když mi hrozilo, že bych už nemohla mít dítě, pošlapalo to mé ženství.

Chápu, to zasáhne každou ženu.

Mám mladého partnera, pro něhož bylo miminko velmi důležité. Celkově to byla cesta strachu a nejistoty, která trvala osm měsíců. Pravdou je, že kdyby nebylo pozitivního HPV DNA testu, asi bych včas nezjistila, že jsem měla předrakovinový stav v nejvyšším stupni a kdoví, čemu bych čelila za další rok. Pro mě bylo důležité uvědomění si, že HPV DNA testování není to samé co cytologie, ale ukazuje na jiný druh výsledků. Kombinace faktu, že je v mém těle přítomný virus HPV 16 plus změny při cytologii mě dostaly až na specializovanou kliniku. Kdyby mi neudělali biopsii, nezjistili by, že tam je dysplazie a mohlo by se také stát, že za rok už bych rakovinu děložního čípku opravdu měla. Osobně si myslím, že je velmi podstatná psychologická podpora a odborná vzdělanost gynekologického lékaře, který je v těchto situacích pro ženu nejdůvěryhodnější personou.

Pokud už je léčba ukončena, jak se cítíte dnes, a jsou po nemoci nějaké následky?

Nakonec vše dobře dopadlo, nedávno se mi narodil syn. Kdybych ale tenkrát HPV DNA test nedostala, nezjistila bych, že je se mnou něco v nepořádku a bůhví, co by se stalo. Určitě bych třeba nedržela prcka v ruce.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články