Tajemná roztroušená skleróza: Přesná příčina nemoci není známá, rizikem je kouření a nedostatek vitamínu D

Národní den roztroušené sklerózy: Kdysi strašák, dnes pomáhá léčba kortikoidy
Zdroj: Unsplash

Národní den roztroušené sklerózy připadá na 25. června. Povědomí o této vážné nemoci šíří přednášky, koncerty, výstavy a různé semináře. Pojďme se spolu podívat na to, jak se tato nemoc projevuje a jakými způsoby ji lze v současné době léčit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 06. 2023 11:00

Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, při němž lidský imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu. Mezi postižené patří zejména lidé ve věku 20 až 40 let.

Příčina roztroušené sklerózy je neznámá

Doposud ještě nebyla zcela odhalena příčina této nemoci. Je ale známo, že se na tomto procesu podílí několik faktorů. Podle některých studií zdvojnásobuje riziko sklerózy infekce virem Ebsteina - Barrové. Virové částice se podobají obalu nervových buněk a imunitní systém si je tak může splést.

Jako další je nedostatek vitamínu D. To podporuje fakt, že skleróza se více vyskytuje v oblastech bez dostatku slunečního svitu. Další nebezpečí představuje kouření. Genetika má na vzniku nemoci také svůj podíl. Neznamená to však, že se rodičům s touto nemocí musí narodit stejně postižené dítě. V tomto případě představuje riziko jen tři procenta.

Příznaky roztroušené sklerózy

Pacienty s roztroušenou sklerózou mohou trápit neuropatické bolesti, zejména ve svalech a kloubech, kvůli poruchám hybnosti. Výjimkou není ani brnění, mravenčení a pálení. S tím jde ruku v ruce snížená citlivost, která může hodně omezit intimní život. Objevují se také problémy s močovým měchýřem a zažívacím systémem, což vede k zácpě.

Léčba roztroušené sklerózy se dělí na akutní (ataky), dlouhodobou (i v době klidu) a symptomatickou (konkrétní obtíže). Nejlépe je na tom dlouhodobá terapie, ta prošla velikými změnami. Neustále se objevují nové léky. Při akutní léčbě se nitrožilně nebo ústně podávají vysoké dávky kortikoidů. U léčby konkrétních obtíží se pacientům podávají léky proti bolesti, ztuhlosti a sexuálním dysfunkcím. Vhodná jsou ale i antidepresiva, rehabilitace a pravidelná fyzická aktivita.

Třicet let s roztroušenou sklerózou

Web Rskompas, který se věnuje roztroušené skleróze, zveřejnil příběh pana Jaromíra z Ostravska, který se s nemocí potýká již dlouhých třicet let. Na vyšetření šel kvůli tomu, že jinak cítil levou a pravou část těla. Kupříkladu na WC cítil "jednou půlkou zadku, že je prkénko teplé, druhou, že je studené." V roce 1990 přestal vidět na jedno oko. Jelikož tehdy moc účinná léčba neexistovala, objednal si ze Státní vědecké knihovny odbornou literaturu. Jenomže ta pocházela z padesátých let a skleróza tam byla popisována velmi hrůzostrašně. Kvůli tomu propadl hluboké depresi.

Po léčbě kortikoidy se jeho stav trošku zlepšil, musel však změnit pozici v práci. V roce 1996 začal mít problémy s druhým okem, nemohl číst a špatně se orientoval. Byl psychicky na dně. Měl dvě malé děti a manželku, o rodinu se však nedokázal postarat. Rozhodl se, že se půjde utopit. Omylem si však s sebou vzal psa, kterého se mu zželelo. Nechtěl ho nechat samotného, takže si to rozmyslel. Po této vyhrocené situaci se mu začalo zlepšovat levé oko. S ženou založil občanské sdružení a azylový Dům na půli cesty.

A právě tato práce mu dala novou naději do života. V Ostravě se podrobil experimentální léčbě, která mu hodně pomohla. Nyní pracuje v organizaci Život 99, kde působí jako operátor tísňové péče. Slouží starým a nemocným lidem. Stačí, když zmáčknou tlačítko tísňového volání, a pan Jaromír zařídí požadovanou pomoc.

Zdroje informací:

Rskompas.cz: 30 let s Rskou

Ereska-aktivně.cz: Příčiny nemoci

Wikipedia.org: Roztroušená skleróza

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články