Rakovina děložního čípku: Probíhá bezpříznakově, když se objeví komplikace, bývá už pozdě, říká lékař

Rakovina děložního čípku: Probíhá bezpříznakově, když se objeví komplikace, bývá už pozdě, říká lékař
Zdroj: Freepik.com

Rakovina děložního čípku nebolí a probíhá bezpříznakově. V okamžiku, kdy se objeví krvácení mimo menstruační cyklus, špinění nebo bolesti, může už být pozdě. V České republice na ni každý den jedna žena umírá. K tématu se nyní vyjádřil odborník, doktor Jiří Sláma. Apeluje na ženy, které se vyhýbají preventivním návštěvám gynekologa.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 11. 06. 2022 08:00

České ženy po padesátce zanedbávají preventivní návštěvy gynekologa a vystavují se tak riziku vzniku rakoviny děložního čípku. V České republice každoročně onemocní okolo 800 pacientek a každý den rakovině děložního čípku jedna žena podlehne.

Na konci roku 2021 byla ukončena česká studie, která po dobu tří let sledovala více než 2 400 žen. Nová infekce viru HPV byla zjištěna u 88 z nich. Hlavní odborný garant studie LIBUŠE, prof. MUDr. Jiří Sláma z onkogynekologického oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze nyní k tématu odpovídal na otázky webu Lifee.cz.

„Rakovina děložního čípku probíhá zpočátku bezpříznakově, takže žena nic nepozná. Když se nemoc začne ozývat krvácením či ,špiněním' mimo menstruační cyklus, krvácením po pohlavním styku nebo v období po menopauze, anebo bolestmi, jedná se už zpravidla o pozdní stádia onemocnění," vysvětluje doktor Sláma v našem rozhovoru. „V takovém případě je ale šance na úplné uzdravení omezená a nemoc může skončit i fatálně."

Rakovina děložního čípku očima odborníka

Pane doktore, jaké jsou příčiny vzniku rakoviny děložního čípku?

Prakticky všechny případy rakoviny děložního čípku způsobují lidské papilomaviry, anglicky se označují „human papillomavirus“ a odtud pochází zkratka HPV. Přenášejí se převážně pohlavním stykem a podle studií, které proběhly po celém světě, se s nimi někdy v životě setká asi 80 % žen i mužů. Zejména u jedinců mladších 30 let je proto infekce poměrně běžná. Tělo se obvykle HPV dokáže samo zbavit díky vlastní imunitě a většina infekcí vymizí do dvou let. Jindy ale mohou HPV v organismu přetrvávat i desítky let a vést až k přednádorovým a nádorovým změnám. Podle evropských dat lze mezi ženami staršími 30 let očekávat asi 6–12 % pozitivních.

Jak jsme na tom s čísly v České republice?

Díky unikátní české studii LIBUŠE jsme zjistili, že mezi českými ženami nad 30 let je 7,4 % HPV pozitivních žen – to ale ještě neznamená, že jsou nemocné, jen je u nich zvýšené riziko onemocnění. Každoročně v České republice rakovinou děložního čípku onemocní okolo 800 pacientek a bohužel každý den onemocnění jedna žena podlehne.

Může ji žena sama objevit? Na jaké příznaky si dát pozor?

Rakovina děložního čípku probíhá zpočátku bezpříznakově, takže žena nic nepozná. Když se nemoc začne ozývat krvácením či „špiněním“ mimo menstruační cyklus, krvácením po pohlavním styku nebo v období po menopauze, anebo bolestmi, jedná se už zpravidla o pozdní stádia onemocnění. V takovém případě je ale šance na úplné uzdravení omezená a nemoc může skončit i fatálně. Přitom se dá závažným nálezům předejít prostřednictvím diagnostických postupů, které jsou součástí gynekologických preventivních prohlídek.

Jaké postupy to jsou?

Jedná se o cytologii a HPV test. Cytologie odhaluje přítomnost přednádorových nebo nádorových změn, ale falešná negativita cytologie je relativně vysoká - dosahuje 15–40 %. Velkým přínosem je proto HPV DNA test, který dokáže v těle odhalit přítomnost vysoce rizikových HPV. Díky tomu je možné jednak odhalit ženy v riziku rozvoje změn a jednak ženy, u kterých byla cytologie nepřesná. Studie LIBUŠE doložila čtyřikrát vyšší schopnost kombinace HPV DNA testu a cytologického stěru detekovat závažné přednádorové změny děložního čípku ve srovnání s tradičním postupem založeným pouze na samostatném cytologickém stěru.

Jak často by žena měla preventivně navštěvovat svého lékaře?

Každá žena od 15 let má v České republice nárok na každoroční preventivní gynekologickou prohlídku, jejíž součástí je i screening karcinomu děložního čípku pomocí cytologického stěru. Od roku 2021 je součástí screeningu také testování HPV DNA u žen ve věku 35 let (+364 dní) a 45 let (+364 dní).

A ženy mimo tyto věkové kategorie?

Ty si mohou test uhradit jako samoplátkyně, cena se pohybuje okolo 1 000 korun. Naneštěstí značná část ženské populace gynekologické preventivní prohlídky nenavštěvuje. Týká se to zejména žen starších 50 let, u kterých frekvence návštěvnosti klesá až na 30 %. Můžeme pouze apelovat na ženy, aby pravidelně chodily na gynekologické kontroly. Díky pravidelné gynekologické péči s využitím moderních testů si mohou zachránit život.

Jaké jsou dnes metody léčby? A jaká je úspěšnost?

Léčba HPV infekce zatím neexistuje. Léčit umíme projevy onemocnění, které HPV infekce vyvolala. Postup závisí na typu a stádiu onemocnění. U takzvaných prekanceróz, tedy přednádorových stavů, nejčastěji ženy podstupují konizaci děložního čípku.

V čem spočívá?

Jde o zákrok v rámci jednodenní chirurgie, při němž je odstraněna malá část děložního čípku. Drtivá většina přednádorových stavů je konizací trvale vyřešena.

A pokud se tak nestane?

Pokud se rozvine rakovina děložního čípku, měla by být žena vždy léčena v onkogynekologickém centru. Seznam je na www.onkogynekologie.com. U časného stadia rakoviny děložního čípku může specialista na onkogynekologii podle rozsahu a reprodukčních plánů doporučit konizaci, amputaci čípku, prosté chirurgické odstranění dělohy nebo radikální operaci s odstraněním dělohy, závěsného aparátu a mízních uzlin. Lokálně pokročilá stadia onemocnění se léčí ozařováním a nádory se vzdálenými ložisky se léčí chemoterapií. Úspěšnost i délka rekonvalescence je závislá od rozsahu nádorového onemocnění i typu léčby. Obecně platí, že čím časnější stadium, tím lepší prognóza.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články