Rakovina prsu: „Pravidelné prohlídky by neměly zanedbávat ani mladé ženy,“ říká profesor Daneš

Pozorované ženy snížily riziko onemocnění rakovinou až o 30 %!
Zdroj: Pixabay.com

Podle statistik je rakovina prsu jedním z nejčastějších nádorových onemocnění žen. Postihuje přitom ženy všech věkových kategorií. O tom, jak na účinnou prevenci zahrnující samovyšetření, jsme si povídali s předním odborníkem diagnostiky onemocnění prsu z mamodiagnostického centra Waltrovka v Praze 5, prof. MUDr. Janem Danešem, CSc.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 24. 02. 2020 08:00

„Ročně je u nás přibližně 7 300 nových případů rakoviny prsu a asi 1 600 žen na toto onemocnění zemře. Skvělou zprávou pak je, že i přes nárůst výskytu rakoviny prsu úmrtnost každoročně klesá. Za posledních 15 let je to o téměř 30 %,“ uvádí prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., a zároveň dodává, že za to vděčíme především stále zlepšující se diagnostice a mamografickému screeningu.

Nepodceňujte samovyšetření

„Samovyšetření by měla provádět žena každý měsíc asi 7 až 10 dní po ukončení menstruace. Každý prs se vyšetřuje systematicky tak, aby se žádná část nevynechala. Ideální poloha je vleže na zádech s rukou za hlavou na vyšetřované straně, přičemž je vhodné lehké pootočení trupu na druhou stranu. Letáčky s podrobným návodem jsou k dispozici například na stránkách našeho pražského centra Waltrovka," popisuje profesor Daneš.

I mladým ženám se mohou pravidelná vyšetření vyplatit

„Organizovaný mamografický screeningový program je u nás od 45. roku věku ve dvouletých intervalech, přičemž je povinností praktických lékařů nebo gynekologů na tuto prohlídku ženu poslat. Při vyšším riziku je dobré provádět mamografické vyšetření a sono prsů již od 40 let v intervalu, který urči lékař. Mamografie u žen mladších se zpravidla neprovádí, vhodnější je sono (ultrazvuk) prsů. I když neexistují pro mladý věk jednoznačná doporučení, z hlediska ženy se toto vyšetření prováděné každý rok může vyplatit,“ vysvětluje prof. MUDr. Daneš, CSc.

Příznaky onemocnění

„Bulka v prsu, která se nemění v průběhu menstruačního cyklu, je jedním z nejčastějších příznaků možného nádoru. Nicméně k lékaři je vhodné jít i v případě, že se ukáže vtažení kůže či barevná změna, otok prsu, sekrece z bradavky, která špiní prádlo, změna tvaru prsu. Důležité je také sledovat, zda se neobjeví bulka v podpaží, v podklíčku či nadklíčku (oblast místních uzlin, pozn. red.),“ zdůrazňuje profesor Daneš.

Jak probíhá odborné vyšetření?

„U pacientek v mladším věku je základní vyšetřovací metodou sono. Prs se vyšetřuje tzv. sondou po nanesení speciálního gelu, který odstraní vzduchovou mezeru mezi sondou a kůží. Sono využívá mechanického vlnění, které se vysílá krystaly v sondě, prochází prsem a odráží se na rozhraní tkání s rozdílnou hustotou. Odražené vlnění se zachycuje opět vyšetřovací sondou a jejími krystaly. Počítačem se pak rekonstruuje dvourozměrný obraz prsu v rovině sondy. Sono je vhodné u žen s velmi bohatou žlázou, jako je tomu například u mladých žen. Spolehlivě zjistí cysty a odliší je od solidních útvarů. Ve vybraných případech je také výhodným doplňkem k mamografii, hlavně u nejednoznačných či nepřehledných změn. Sono se navíc také využívá pro navigaci jehly při biopsii.

Druhou základní vyšetřovací metodou u žen středního a vyššího věku, protože samotné sono již u nich nestačí, je mamografie. Využívá velmi nízké dávky speciálního nízkoenergetického záření, která je považována za zcela bezpečnou. Záření prochází prsem, podle složení tkáně se zeslabuje a zachycuje se digitálním detektorem. Výsledný obraz se upravuje počítačem, který je součástí přístroje, archivuje se a posléze hodnotí lékařem.  Mamografie je jedinou vhodnou základní metodou pro systematický screening všech žen od 45. roku věku, je bezpečná a umožňuje snížit úmrtnost na rakovinu prsu (v ČR za posledních 15 let až o 30 %),“ vysvětluje prof. Daneš.

V čem se liší sono a mamograf?

„Oproti sonografii umožňuje mamograf odhalit nádor ještě v ohraničené formě (tzv. neinvazivní) díky možnosti zjištění tzv. mikrokalcifikací. Velkou výhodou je také možnost zachycení celých prsů. Při mamografii se prs musí stlačit, aby byla kvalita snímku co nejlepší, vyšetření by ale nemělo bolet - na kvalitních pracovištích provádějí vyšetření zkušené radiologické asistentky, které umí vyšetřovat prsy maximálně šetrně. Obě vyšetření jsou však v diagnostice a prevenci zásadní, v praxi se vhodně kombinují,“ dodává přední odborník diagnostiky prsů prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články