Když máte své dny: Co pomůže na bolesti během menstruace?

Když máte své dny: Co pomůže na bolesti během menstruace?
Zdroj: Pixabay.com

Některé ženské záležitosti nám muži určitě nezávidí. Jednou z nich je bezpochyby menstruace. A co teprve, pokud je její průběh bolestivý. V takových chvílích by jistě dámy s pány tvorstva rády měnily. Naštěstí se ale najdou způsoby, které bolesti při menstruaci pomohou alespoň trochu zmírnit. Jaké to jsou?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 19. 01. 2020 08:00

Proč menstruace bolí?

Bolesti při menstruaci trápí každý měsíc mnoho žen. Mohou se objevovat nejen v průběhu, ale také před začátkem menses . Nejčastěji je způsobuje uvolňování narostlé děložní sliznice. Někdy se za bolestí skrývají i další příčiny, jako jsou rozbouřené hormony, zánět nebo další nemoci. Míra potíží přitom bývá u každé ženy individuální. Zatímco některé dámy popisují pouze nepříjemné pocity, jiné se kvůli menstruaci musí potýkat s omezením v práci a dalších běžných aktivitách.

Odborníci doporučují zpozornět v situaci, kdy dříve běžný průběh menses doprovázejí náhlé bolesti. A pozor i na nenadálé změny během bolestivé menstruace.

Odlehčená strava plná vitaminů

Pro předcházení silné menstruační bolesti se vyhněte tučným a nadýmavým pokrmům. Ty by mohly bolesti ještě zvětšit. Do svého jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vitaminy skupiny B, hořčík, vápník a železo. Vyhněte se cukru a bílému pečivu.

Vyzkoušejte speciální cvičení

Při cvičení tělu doplňujete některé potřebné látky. Mezi ně patří například hořčík. Ten pomáhá snižovat bolest. Navíc se v těle vyplavují i hormony zvané endorfiny, které vám během menstruace zvednou náladu. Vyzkoušet můžete třeba cvičení na zádech. Jednu nohu natáhněte před sebe, druhou pokrčte a přitahujte k bradě. Chyťte se oběma rukama kolene a vydržte co nejdéle.

Vsaďte na bylinky

Při silném krvácení i bolestech pomůže čaj z řebříčku. Do hrnečku si dejte dvě lžičky sušené rostliny a zalijte vroucí vodou. Nechte vyluhovat. Čaj pak popíjejte kdykoliv během dne. Poslouží i jako prevence proti bolestem. Stejně dobře poslouží i řebříčková koupel. Připravte si 60 gramů sušeného řebříčku, který přelijte litrem vroucí vody. Přecezený vývar přilijte do vody ve vaně, kde odpočívejte alespoň čtvrt hodiny. Uvidíte, jak se vám uleví. Stejně účinný je na menstruační bolesti i heřmánkový nebo meduňkový čaj.

Buďte v teple a dopřejte si relax

V případě silných bolestí nepomůže nic jiného než zachumlat se pod teplou peřinu. Uvařte si čaj. Snažte se mít nohy v teple. Užitečná je i zahřívací lahev, která bolavé břicho příjemně zahřeje. Zkrátka pokud to nejde jinak, zůstaňte raději doma a relaxujte. Den v klidu vám na bolest břicha pomůže více než cokoliv jiného.

Kdy raději navštívit lékaře?

Odborníka raději vyhledejte ve chvíli, kdy se míra vašich potíží zvětšuje nad únosnou míru nebo krvácíte i mezi cykly. Další příznaky, kromě bolesti a nevolností, jako je zácpa, průjem nebo problémy při močení, mohou poukazovat i na vážné onemocnění zvané endometrióza. I v takovém případě se s problémy svěřte lékaři. Nezapomínejte ani na pravidelné prohlídky u vašeho gynekologa, které byste měla absolvovat minimálně jednou ročně.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články