Přírodní sladidla: Čím nahradit zabijáka v podobě rafinovaného bílého cukru?

Pečení, med
Zdroj: archiv
Jablečné bábovky s javorovým sirupem, recept

Suroviny:

370 g	polohrubé mouky		
1	sáček kypřicího prášku do pečiva		
250 g	másla		
175 g	hnědého cukru		
125 ml	javorového sirupu		
4	vejce		
6	červených jablek		
4	lžičky skořice		
220 g	krupicového cukru

Postup:

Předehřeju troubu na 180 °C. Do mísy proseju mouku a smíchám ji s práškem do pečiva a skořicí. Přidám máslo, hnědý cukr, javorový sirup, vejce a nastrouhaná jablka a důkladně vše promíchám. Těstem naplním 12 dobře vymazaných báboviček o objemu 250 ml. Peču 20 minut, nebo až se těsto přestane chytat na zapíchnutou špejli. Hned po upečení bábovičky vyklopím. V míse promíchám cukr se skořicí a bábovičky v něm opatrně obalím.Perníkové knoflíky, recept

Suroviny:

125 g	másla		
110 g	tmavého cukru		
125 ml	melasy		
320 g	hladké mouky		
2	lžičky mletého zázvoru		
1	lžička jedle sody

Postup:

Troubu předehřejte na 190 °C. Máslo a cukr 8 minut šlehejte do světle a nadýchané hmoty. Přidejte melasu, mouku, zázvor a sodu a zpracujte do hladkého těsta. Krátce jej prohněťte a zabalené do folie dejte na půl hodiny do ledničky.

Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečícího papíru do platů tenkého 5 milimetrů. Pak kulatým vykrajovátkem o průměru 7 cm vykrájejte 24 knoflíků. Uprostřed každého udělejte čtyři dírky, třeba pomoci trubičky na cukrářský pytlík. Poté pečte 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout. V uzavíratelné nádobě vydrží 2 týdny. Zdobte barevnými provázky.Bábovka s příchutí agáve, recept

Suroviny:

250 ml sirupu z agáve El Tequito
5 vajec “M“
50 ml vlažné vody
200 ml rostlinného oleje Promienna
350 g polohrubé mouky Castello
12 g kypřicího prášku do pečiva Castello
200 g bílé čokolády Fin Carré
50 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
2 pomeranče (šťáva + kůra)
hrubá mouka Castello na vysypání

Postup:

Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme se 100 ml sirupu z agáve, postupně přilijeme vlažnou vodu, olej a šleháme dále. Přisypeme mouku s kypřicím práškem a nakonec sníh. Vzniklé těsto přelijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 1 hodinu. Po upečení necháme bábovku vychladnout a vyklopíme.

Z rozpuštěné bílé čokolády a horké smetany připravíme polevu, necháme chvilku vychladnout a poté bábovku částečně polijeme. Pomocí zesteru připravíme nudličky pomerančové kůry, jimiž bábovku ozdobíme.

Bábovku servírujeme s omáčkou, kterou připravíme svařením šťávy ze 2 pomerančů a 150 ml sirupu z agáve.Bio palačinka s datlovým sirupe, recept

Suroviny:

150 g Bio celozrnné mouky
150 g hladké mouky
1 Bio vejce
200 ml Bio mléka
Bio datlový sirup na polití
Bio kokosový olej na smažení

Postup:

Všechny suroviny důkladně promícháme metličkou. Vznikne nám řídké palačinkové těsto, které necháme pár minut odpočinout.

Na oleji osmažíme z obou stran. Servírujeme ještě teplé přelité datlovým sirupem.+ 3 fotky+ 4 fotky

Pokud patříte mezi milovníky sladkých snídaní nebo si nedovedete představit oběd bez sladké tečky, nezoufejte! Sladkého jídla se ani při zdravé životosprávě nemusíte úplně vzdát. Stačí jen nahradit rafinovaný cukr přírodními sladidly.

Petra Járková
Petra Járková 30. 09. 2019 12:00

Nejzdravější náhražka cukru

Melasa je jednou z nejlepších a nejzdravějších náhražek rafinovaného cukru. Jedná se o hnědo-černý sirup, který vzniká z řepy nebo cukrové třtiny. Největší výhodou melasy je velmi nízký obsah sacharidů (až o 50 % méně než v běžném rafinovaném cukru). Díky šetrnému zpracování je plná látek, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Melasa je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů železa (ideální jako přírodní lék na anemii). Dále obsahuje velké množství vápníku, fosforu, zinku a například i chromu. Vitamíny skupiny B, vitamín C i kyselinu listovou najdeme v melase také v hojném množství.

Med zlepšuje spánek

Med je dobře známou a rozšířenou přírodní náhradou bílého rafinovaného cukru. Je složen z jednoduchých cukrů fruktózy a glukózy, vody, vitamínů, minerálních látek, enzymů, polyfenolů a dalších látek. Má antibakteriální účinky, pomáhá mírnit kašel, zlepšuje spánek a obsahuje velké množství antioxidantů, které napomáhají v boji proti oxidačnímu stresu a zánětům. Rozlišují se dvě základní skupiny podle původu; květový (nektarový) a medovicový (lesní) med. Mimo to existují i smíšené medy, které nabízejí kombinaci dvou základních typů v různém poměru.

Významný antioxidant

Javorový sirup se vyrábí z mízy javoru cukrového. V Severní Americe se konzumuje již po mnoho staletí a odtud se rozšířil i do Evropy. Javorový sirup obsahuje cenné minerální látky, především mangan a zinek. Mangan má vliv na celou řadu fyziologických pochodů v těle člověka. Podílí se na metabolismu cukrů, cholesterolu a aminokyselin, dále na vývoji chrupavek a kostí, na funkci pohlavních žláz nebo na činnosti nervové soustavy. Zinek ovlivňuje metabolické pochody v těle a imunitní systém. Javorový sirup působí jako významný antioxidant, a tím dokáže bojovat proti škodlivým volným radikálům. Při jeho nákupu nezapomeňte pozorně číst etiketu, abyste si nezakoupili sladidlo s příchutí javorového sirupu obsahující přemíru rafinovaného cukru nebo kukuřičný sirup s vysokým podílem fruktózy.

Prázdné kalorie

Kokosový cukr je v posledních letech čím dál oblíbenějším přírodním sladidlem. Vyrábí se ze sladkého nektaru květů kokosových palem. Zahříváním se odpařuje voda, čímž vznikají malé hnědé krystalky sladké chuti s karamelovým nádechem. Na rozdíl od bílého cukru nebo kukuřičného sirupu, které dodávají tělu pouze „prázdné“ kalorie, obsahuje i další živiny. Z významných minerálů je to především železo, zinek, vápník a draslík. Vedle mastných kyselin a antioxidantů obsahuje také inulin, který zpomaluje vstřebávání glukózy, čímž má nižší glykemický index než běžný bílý cukr. Posiluje imunitní systém a kosti, má antivirové a antibakteriální účinky, je prevencí kardiovaskulárních onemocnění a anémie. Díky obsahu vlákniny prospívá trávícímu traktu.

Zklidněte nervový systém

Datlový sirup je velmi chutnou alternativou slazení třeba snídaňové kaše, bílého jogurtu nebo dezertů. Má příznivé účinky na trávení, zklidňuje nervový systém a průběžně dodává tělu energii. Z minerálů obsahuje železo, hořčík a draslík a dále vitamíny B. Snadno si jej také připravíte doma pouze ze dvou surovin, z měkkých vypeckovaných datlí a z vody.

Vynechte při detoxu

Při slazení agávovým sirupem buďte raději střídmí. Vysoký podíl fruktózy (70 až 90 %) z něj činí nejsladší sladidlo ze všech sirupů. Jednu dobu byl velmi oblíbený u zastánců zdravé výživy díky svému nízkému glykemickému indexu. Nicméně jeho účinky na lidský organismus jsou v poslední době hodně diskutovaným tématem. Neměl by proto být zařazován do jídelníčku v nadměrném množství. Při detoxu bychom ho doporučovali vynechat, stejně jako rafinovaný cukr.

NA RECEPTY SE ZDRAVĚJŠÍMI ALTERNATIVAMI CUKRU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vítejte u Hanky Kynychové: Jako první jsme navštívili nový dům, ve kterém má konečně vlastní šatnu

Vítejte u Hanky Kynychové: Jako první jsme navštívili nový dům, ve kterém má konečně vlastní šatnu

Související články

Další články