Cítíte nevolnost, únavu? A co když jste těhotná?

Těhotenský test bývá spolehlivý
Zdroj: Pixabay.com

Ať už plánujete potomka, nebo si dáváte se založením rodiny na čas, je užitečné znát signály prozrazující případné těhotenství. Některé snadno zaměníte s běžnou nevolností či únavou. Jiné, jako třeba vynechání menstruace, jsou ale poměrně nápadné. Jaké další projevy vám napoví, že se můžete těšit na přírůstek do rodiny?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 08. 02. 2020 08:00

Příznak č. 1: Bolesti břicha stejné jako při menstruaci

Někdy se těhotenství projevuje stejně jako blížící se menstruace, která však nepřichází. Bývá doprovázeno bolestmi prsou a podbřišku. Některé budoucí maminky si tak nemusí ani uvědomit, že jsou těhotné.

„Nejdříve jsem si ani nepomyslela, že bych mohla být těhotná. Měla jsem totiž běžně nepravidelnou menstruaci. Začala mě bolet prsa a břicho stejně jako vždy, když menstruace přicházela. Takže jsem pár dní čekala, a když se nedostavila, udělala jsem si těhotenský test. To ale spíš pro jistotu, protože jsem odjížděla na dovolenou,“ říká nastávající maminka Lenka.

Příznak č. 2: Přetrvávající nevolnosti

Pokud vás přepadly nevolnosti v podobě zvracení a střevních potíží trvající delší dobu, možná jste v tom. Samozřejmě je dobré v takovém případě nejdříve navštívit lékaře, aby vyloučil střevní virózu a další možné příčiny. Jestliže lékař potvrdí, že jste zdravá, udělejte si těhotenský test. Své o tom ví i mladá maminka Martina: „Pamatuji si, jak jsem jela ve výtahu a začalo mě bolet břicho, jako když mám dostat menstruaci. Tak jsem si říkala, že těhotná nejsem. Menstruace ale nepřišla. Pak se k tomu navíc přidaly i další nevolnosti. No a od té doby mi bylo nonstop špatně až do třetího měsíce.“

Příznak č. 3: Nevídaně dobrý čich

Během těhotenství se zvyšuje průtok krve až o 40 %. Právě to může způsobit, že se nevídaně zlepší váš čich. Ucítíte tak i to, co možná nechcete. Nepříjemné pachy navíc mohou způsobovat nevolnosti. Pokud tedy najednou narážíte na velké množství příjemných či nepříjemných pachů nebo vám z ničeho nic přestal vonět váš oblíbený parfém, je šance, že jste těhotná.

Příznak č. 4: Nepřetržitá únava

Kromě vytříbeného čichu se v těhotenství často dostavuje i značná únava. Právě ta se může u těhotných žen objevit hned šest dní po oplodnění. Většinou na ni nepomáhá ani dostatek spánku. Jestli se cítíte neustále unavená, přestože hodně spíte, je možná na čase si udělat těhotenský test.

Příznak č. 5: Časté nutkání na malou

Mezi další z velmi častých signálů očekávání patří nutkání na močení. To bývá způsobeno hormonem choriogonadotropinem, který způsobuje zvýšené prokrvení pánve. Právě to vás pak nutí častěji chodit na malou. Jestliže zrovna nic nepijete, a přesto běháte často na wc, určitě zpozorněte. I tak se totiž ozývá těhotenství. Dejte ale pozor, močení by vás nemělo bolet ani pálit. Jinak by se totiž mohlo jednat spíše o zánět ledvin nebo močového měchýře.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články