Mužské těhotenství: Co prožívá devět měsíců nastávající tatínek?

"Těhotný muž" bude vše prožívat s vámi.
Zdroj: Pixabay
Muž by měl s těhotnou partnerkou navštěvovat pravidelně gynekologa.Výbavičku pořizujte společně.Pokud je muž u porodu, vždy je to pro něj nezapomenutelný zážitek."Těhotný muž" bude vše prožívat s vámi.+ 1 fotka+ 2 fotky

Věděli jste, že i budoucí tatínek může cítit těhotenské nevolnosti jako závratě, nespavost, podivné chutě nebo výkyvy nálad. Tento jev se nazývá Couvade syndrom z francouzského "sedět na vejcích".

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 18. 12. 2018 07:38

Světu vládne obecná představa, že muž by měl být silný, stabilní, bezemoční a hlavně dostatečnou oporou pro svou partnerku. Budoucí tatínek však dost často prožívá celou řadu emocí se svou těhotnou partnerkou.

Strach a nejistota o dítě a svou partnerku jsou na denním pořádku. Také přichází zodpovědnost, že se brzy rozroste rodina a v souvislosti s tím nastane nutnost zajistit stabilní a slušné podmínky pro život. Nastávající tatínek dále samozřejmě pociťuje vzrušení, radost a hrdost nad novou rolí, ale bojí se a občas i žárlí na to, že jej partnerka bude mít méně ráda a nebude pro ni už na prvním místě. 

Pokud se muž chce do celého těhotenství aktivně zapojit, měl by o partnerku pečovat, tím posílí pouto, které ho s partnerkou spojuje a vyvolává pocit blízkosti. Je to také jeho výraz lásky a starosti o dítě.

Neměl by ani vynechávat lékařské prohlídky. Lépe se pak bude umět do ženy vcítit. Návštěva ultrazvuku ve 20. a 30. týdnu by měla být samozřejmostí a přítomnost u porodu také.

Neuškodí mu ani to, když si něco o těhotenství a jeho vlivu na ženy přečte na internetu nebo v odborné literatuře. Dozví se tam například, že by si měl s dítětem v bříšku povídat, hladit ho a třeba mu i zazpívat. Je totiž vědecky prokázáno, že nenarozené dítě zvuky v bříšku vnímá.

Pokud se partner bojí a vy chcete být v klidu, že vše zvládne, přihlaste se oba na předporodní kurzy. Ty vás nejen připraví na porod a následnou péči o novorozence, ale navíc partnera uklidní.

A takovou třešničkou na dortu pro vás může být příprava a kompletace výbavičky. Partner se tak naučí poznávat, co se na co používá, a následně se nebude moci vymlouvat, že si neví rady. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články