Návrat z porodnice: Jak zvládnout začátky mateřství a nezbláznit se

Návrat z porodnice: Jak zvládnout začátky mateřství a nezbláznit se
Zdroj: Pixabay
Nebojte se požádat tatínka o pomoc.Nebojte se manipulace s dítětem.Spěte se svým dítětem, načerpáte tak potřebné síly.Dvojčata přinášejí dvojnásobnou radost, ale i dvojnásobné starosti.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když se vám narodí miminko, jisté je jen jedno – že ho budete milovat a uděláte pro něj všechno. A taky, že přijdou situace, kdy má dobrá rada cenu zlata.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 11. 2018 09:29

Spěte, když spí miminko

Určitě jste už někde četla, že to je nejlepší a mnohdy jediný způsob, jak nabrat síly. Někomu trvá hodně dlouho, než  pochopí, že hlavně v prvních měsících není nutné mít domácnost ve stoprocentním stavu. A že je naopak opravdu důležité, aby byla maminka odpočatá a v pohodě. Kromě vlivu na psychiku má totiž odpočinek obrovský vliv i na množství a kvalitu mateřského mléka – při stresu nebo nevyspání se to tedy jasně projeví právě na miminku. A to přece nechce žádná máma. Řekněte si o pomoc nebo prostě některé povinnosti vynechte.

K doktorce na kontrolu si udělejte seznam

Je to jednoduché, prosté, a přesto tak účinné – u lékaře většinou spolehlivě zapomenete, na co jste se vlastně chtěla zeptat, a když k tomu miminko kvůli očkování vytrvale pláče, pak si už nevzpomenete vůbec na nic. Problém řeší seznam, který si (třeba do telefonu) můžete psát po celou dobu od poslední kontroly. A na nic pak už nezapomenete.

Každý extrém je většinou špatný

Zlatá střední cesta u většiny věcí je ideální. Ať už se týká kojení, biopotravin, délky mateřské dovolené, oblečení nebo čehokoli jiného. Na jedné straně je vždy názor – ano, vše na sto procent, na druhé straně – ne, vůbec. Ideální řešení je většinou někde uprostřed – dejte na svoji intuici a možnosti, těmi se řiďte a věřte si.

Rozhodně si zaveďte večerní rituál

Miminka milují pevně stanovený režim. Dává jim jistotu, že věci následují tak, jak jsou zvyklé. Během dne se režim musí často přizpůsobit celé rodině, večer je ale pro klidné usínání naprosto nezbytné, aby se rodina přizpůsobila miminku.

„U nás funguje posloupnost hraní v koupelně – koupání – kojení při pohádce – spánek. Ten pak přichází tak automaticky, že není třeba žádné složité uspávání – miminko usíná v postýlce samo, protože je zvyklé a hlavně je to tak vždy. Nemá důvod se bránit, je to jeho jistota,“ dodává Kristýna Přibylová, zkušená matka tří dětí z portálu www.monkeysgym.cz s tím, že večerní rituály si může každá maminka nastavit jinak, jedinou podmínkou je, aby se opakoval opravdu každý den.

Zavinujte

Tato rada asi nemusí vyhovovat každému, nicméně zavinování často funguje naprosto úžasně coby nástroj k utišení a prodloužení nočního spánku. V těsném zavinutí se miminka cítí bezpečně, protože podobný pocit znají z matčiny dělohy, kde měla také omezený prostor. Zavinutí navíc brání miminku, aby se neúmyslně bouchlo rukou, když ho něco vyleká – tento úlekový reflex mají všechna miminka a některá z nich se po rozhození rukou natolik leknou, že je to nejen vzbudí, ale spustí i vytrvalý pláč. Pro zavinutí je třeba si osvojit správnou techniku, aby bylo dostatečně těsné. Jen tak dosáhneme kýženého efektu.

Utraťte více za kvalitní dětskou kosmetiku

Skutečně se to vyplatí! Na malá tělíčka spotřebujete jen nepatrné množství, proto by neměl být problém utratit o něco více za kvalitní olejíček nebo tekuté mýdlo. Ty kvalitní vám navíc i déle vydrží, čímž zase naopak trochu ušetříte. A na pokožce dítěte je to velmi znát. Bohužel to platí často i u plen nebo vlhčených ubrousků, což už je položka větší. 

Pohyb je důležitý od samotného narození

Kvalitní spánek a odpočinek následují často po stejně kvalitní době bdění. Tu je vhodné už od nejmenších miminek kromě hraní doplnit i o jednoduché cviky, které může každá máma dělat sama doma. U nejmenších se spíš jedná o polohování a podporu motoriky tak, aby se dítko vyvíjelo v souladu s psychomotorickým vývojem. Ať už se jedná o otáčení, zvedání, nošení nebo pokládání miminka – každý pohyb s miminkem je nutné provádět správně a je možné ho doplnit o cviky, které podpoří správný pohybový vývoj.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články