Kojením ke spokojenému dítěti: Máte málo mléka? Pak je nutné laktaci podpořit

Kojení sbližuje maminku a dítě
Zdroj: Pixabay
Dítě by vždy při kojení mělo mít v ústech celý prsní dvorec a ne jen bradavkuKojení často doprovází zoufalý brek miminka a často ještě zoufalejší pláč maminkyIdeální je dítě výlučně kojit do jeho půl roku života, pak můžete začít dokrmovatKojení sbližuje maminku a dítě+ 1 fotka+ 2 fotky

Přivezla jste si miminko z porodnice a kojení vám nejde tak, jak jste očekávala? Bolí vás bradavky nebo máte málo mléka? Utřete slzy a nezoufejte. Přečtěte si rady zkušené laktační poradkyně, které umí zázraky.

Redaktor
Redaktor 17. 10. 2018 15:19

Pokud jste s kojením na štíru, nepřestávejte a snažte se přijít na způsob, jak se s miminkem při této aktivitě sladit, aby nebyla noční můrou pro vás a hladovým časem pro něj.

Osvědčené vychytávky laktační poradkyně Štěpánky Štrougalové pro spokojené kojení:

Pokud je v období kojení doba, kdy to nejde zcela podle představ, zkuste dítě přikládat častěji v noci, kdy lépe spolupracuje.

Chcete-li kojit, nenabízejte dítěti během šestinedělí dudlík. Princip používání dudlíku a sání z prsu je naprosto rozdílný. Je škoda si dobrovolně dávat překážky na cestu k pohodovému kojení. Nevěříte? Zkuste jednoduchý test. Nejprve cucejte svůj palec. A pak zkuste nasát kůži vlastní ruky na hřbetu. Cítíte ten rozdíl?

V prvních dnech života dítěte si vytvořte příjemnou atmosféru na kojení intimní osvětlení, hudbu. V tomto období je náročné vzájemné hledání se, ale stojí to za to.

Nebojte se kojit „tělo na tělo“. A vyzkoušejte i kojení ve vaně s teplou vodou.

Nepodceňujte u čerstvě narozeného miminka období hledání a samopřisátí. Nikdy na dítě nespěchejte.

Milujeme babičky, tchyně i zkušené kamarádky–matky. Ale opatrně na jejich rady „Za nás se to dělalo tak a tak. U mě fungovalo to a to.“ Někdy mnoho dobře míněných rad a matoucích informací z internetu škodí. Při nerozhodnosti opravdu volejte Horkou linku kojení.

Pokud máte drobně poničené dvorce a bradavky, stává se zázračným lékem samotný vzduch nebo pomáhá, když je po kojení potřete odstříkaným mlékem.

Kojení v číslech

V současné době se Světová zdravotnická organizace shoduje v těchto informacích:

První hodina po porodu je důležitá – snažte se o přiložení dítěte k prsu co nejdříve.

Ideální je výlučné kojení do šestého měsíce věku dítěte.

Příkrmy je možné zařadit od šestého měsíce a pokračovat přitom v kojení do 2 let dítěte, dle libosti i déle.

Pro uchovávání mateřského mléka platí: uchovávejte ho 4 až 6 hodin při pokojové teplotě, v ledničce při teplotě 4 °C 3 dny, v mrazicím boxu při teplotě -18 až -20 °C vydrží 6 až 12 měsíců. Po vyjmutí z mrazicího boxu mléko skladujte nejvýše 10 hodin a nikdy ho znovu nezmrazujte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články