Nová naděje: umělá inteligence dokáže identifikovat rakovinu prsu lépe než radiologové

Rakovina prsu je zákeřná a nebezpečná nemoc
Zdroj: zdroj: pixabay.com

Mezi nejčastější nádorová onemocnění patří v České republice i ve světě rakovina prsu. Touto nemocí u nás každoročně onemocní až šest tisíc žen. Jediné, co ženy mohou udělat, je chodit na preventivní screeningová vyšetření a v pohodlí domova si provádět samovyšetření prsu, díky kterému si samy mohou odhalit bulku už ve velikosti 15 až 20 milimetrů. Novou nadějí by však mohla být zpráva z Velké Británie, kde nyní testují umělou inteligenci, která by měla překonat radiology v detekci rakoviny prsu.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 02. 01. 2020 13:54

Umělou inteligenci AI vyvinula společnost Google Health ve spolupráci s DeepMind (britským císařským centrem pro výzkum rakoviny) společně s Northwestern University a Royal Surrey County Hospital. Systém Al dokáže odhalit rakovinu prsu u mamografických vyšetření s menším počtem falešně pozitivních výsledků a menším počtem falešně negativních výsledků než radiologové, což znamená obrovský posun kupředu.

Nadějné výsledky

Tento systém byl vyškolen k identifikování rakoviny prsu u více než 76 tisíc žen ve Velké Británii a více než 15 tisíc žen v USA. Výzkumníci poté porovnali výkon systému se skutečnými výsledky ze souboru s více než 25 tisíci ženami ve Velké Británii a více než třemi tisíci žen z USA.

Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat a ukázalo se, že umělá inteligence AI dokáže identifikovat rakovinu prsu s podobným stupněm přesnosti jako radiologové. Největší rozdíl mezi umělou inteligencí a radiology se ukázal v počtu falešně pozitivních výsledků, které se snížily o 1,2% ve Velké Británii a 5,7% v USA. Rovněž se snížil i počet falešně negativních výsledků, konkrétně o 2,7 % ve Velké Británii a 9,4% v USA.

U nás vyšetření hradí pojišťovna

Rakovina prsu straší ženy napříč generacemi, výjimkou však nejsou ani muži, které nejčastěji tato nemoc postihuje ve věku 60 až 70 let. Pokud si bulku nehmatáte, tak na nic nečekejte a navštivte lékaře. Jestliže je nádor odhalen včas, máte až 90% šanci na vyléčení. V České republice mají ženy nad 45 let v rámci programu mamografického screeningu jednou za dva roky nárok na vyšetření prsu. Toto vyšetření je hrazeno zdravotní pojišťovnou.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články