Podzimní nachlazení: 5 způsobů, jak nakopnout imunitní systém i díky líbání a pletení

Podzimní nachlazení: 5 způsobů, jak nakopnout imunitní systém i díky líbání a pletení
Zdroj: Shutterstock
Imunitu výrazně posilňuje studená voda. Pokud si troufáte, můžete zamířit i do přírody.Z Japonska se do celého světa rozšiřuje takzvané lesní koupání. Jde v něm o napojení na přírodu a hluboké dýchání, které posiluje imunitu.Imunitu významně posiluje také líbání. Dochází u něj k přenosu bakterií a tělo se díky tomu stává odolnějším.Do styku s bakteriemi se můžete dostat i díky domácímu mazlíčkovi, který toho domů přinese opravdu hodně. A tím také posiluje váš imunitní systém. + 1 fotka+ 2 fotky

Nutriční terapeutka Camilla Grayová prozradila britskému deníku The Sun několik tipů, jak vyzrát na podzimní nachlazení a nastartovat imunitní systém. Všechny jsou sice funkční, ale některé působí mimořádně neobvykle. Věděli jste třeba, co dokáže líbání?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. 10. 2021 12:00

Loni jsme trávili dlouhé měsíce uzavřeni doma a kontakty s okolím byly jenom minimální, takže jsme se většinou dokázali rýmě úspěšně vyhnout. Teď se ale na podzim už víc setkáváme s lidmi a tím pádem je i riziko větší. Nutriční terapeutka Camilla Grayová prozradila britskému deníku The Sun několik rad, jak nakopnout imunitní systém.

Jak nakopnout imunitu

Když se venku ochladí a za okny začínají poletovat první sněhové vločky, patrně vás to bude lákat usadit se s horkou čokoládou a přehodit přes sebe teplou deku. Imunitu ovšem nejlépe posilní studená voda. „Pomáhá zvýšit počet bílých krvinek, protože tělo je nuceno reagovat na měnící se podmínky. Lépe se pak brání před různými viry,“ vysvětluje Camilla Grayová. Můžete zkusit studenou sprchu, nebo, pokud si troufáte, také plavání v ledové vodě.

Slyšeli jste už o lesním koupání? Jde o poměrně nový trend a i když by k tomu mohl název svádět, nejde o koupání v pravém smyslu slova. Tento trend pochází z Japonska a jde o uvědomělou procházku lesem, kde se napojíte na přírodu. Díky hlubokému dýchání v přírodě dochází ke snižování krevního tlaku a následně zlepšení imunitního systému.

I když se mluví také o výživových doplňcích a třeba užívání přípravků s vitamínem D, podle odborníků jsou nejlepší probiotika. Doplňují přátelské bakterie ve střevech a výrazně posilují imunitu.

Líbání zlepšuje imunitu

Pro imunitu je hodně důležité také líbání. Při výměně slin s partnerem nebo partnerkou jste vystaveni většímu počtu zárodků a navzájem si tak pomáháte posilovat přirozenou obranu. Podle jisté nizozemské studie přenese jeden 10 sekund trvající polibek z partnera na partnera až 80 milionů bakterií.

A nakonec další lehce neobvyklá rada. Podle Camilly Grayové je na podzim důležité pletení. A proč? Nejen, že si pořídíte hezký nový vlněný svetr, ale jeho výroba je spojena se sníženou úrovní stresu a větším pocitem pohody, což prospívá imunitnímu systému. „Pletení zaměstnává mysl a tělo, a také odpoutává lidi od alkoholu a cigaret, které imunitu oslabují," dodává nutriční terapeutka.

Zdroje informací:

Thesun.co.uk: WINTER FLU From kissing to knitting – 6 ways to beat winter colds and boost your immune system

Ncbi.nlm.nih.gov: Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy: A State-of-the-Art Review

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články