Zůstaňte fit i během karantény: Doma se nepřejídejte, raději se zapojte do online výzev, radí nutriční terapeutka

Když budete konzumovat jen ovoce a zeleninu, problémům se vyhnete téměř stoprocentně.
Zdroj: Pixabay.com
Jóga je vhodná pro skupinová cvičení, ale dá se zvládnout i doma v obýváku. Při józe nejen hubnete, ale podporujete psychiku a protahujete tělo.Cvičte s úsměvem, vše pak půjde snázeProtažení zad, svalů páteře a šikmých břišních svalů: Postavte se na šíři ramen, jednu ruku opřete v bok a za druhou rukou se postupně vytáhněte do úklonu. Setrvejte chvíli v protažení a dokončete oblouk stranou do předklonu a postupným napřimováním páteře se vraťte zpět do stoje. Proveďte na druhou stranu. + 2 fotky+ 3 fotky

V období, kdy musí být všichni především doma, se většina lidí obává kromě nákazy koronavirem také nevyhnutelného přibývání na váze. Není se čemu divit, nejen, že se musí vyrovnávat s nedostatkem možností pohybu, ale mnohdy i s tendencí k přejídání z nudy nebo objednávání nezdravých jídel k večeři. A věděli jste, že špatným jídelníčkem může dojít k oslabení imunity? Jak se vyhnout proměně v baculku a na co dalšího si během neustálého pobytu doma dát pozor, jsme se zeptali nutriční terapeutky Johanky Šlapákové, DiS.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 31. 03. 2020 09:00

Pokud doma nevíte co s časem, pravděpodobně vás postihnou sklony k přejídání. Časté nálety na ledničku ale stejně jako válení se u televize způsobují skokové přibírání na váze i oslabení imunity. Uvědomte si, že světlo v ledničce nemusí být jediným zdrojem vaší dobré nálady. Přečtěte si, jak posílit obranyschopnost (nejen) proti koronaviru i jak můžete cvičit v obýváku.

Snižte energetický příjem a zvyšte příjem bílkovin

V období, kdy se moc nehýbete, je zapotřebí snížit celkový energetický příjem. Je vhodné volit nízkoenergetické potraviny, navýšit zeleninu a celkově vlákninu. Zatímco příjem tuků a sacharidů by měl být nižší, obsah bílkovin naopak vyšší. Do jídelníčku zařaďte především zeleninu, ovoce, libové maso, celozrnné obiloviny, kvalitní oleje, semínka, zakysané mléčné výrobky a tvrdé sýry,“ radí, jak na správný jídelníček nutriční terapeutka Johanka Šlapáková.

Imunitu posilte dostatečným přísunem ovoce a zeleniny

„V tomto období, kdy je potřeba posilovat vaši obranyschopnost konzumujte alespoň tři kusy ovoce a zeleniny denně. Pomohou ale i další metody. „Imunitu posílíte samozřejmě dostatkem vitaminů v podobě ovoce a zeleniny, případně i potravinových doplňků, ale také psychickou pohodou a pobytem na čerstvém vzduchu. Jednou z nejlepších bylinek na posílení imunity je rakytník,“ doporučuje možné způsoby podpory obranyschopnosti Šlapáková, zároveň dodává, že by si měl každý dopřát denně alespoň krátkou zdravotní procházku.

Prevenci vám zajistí přírodní antibiotika

Účinný proti zánětům a jako prevence mnoha nemocí je například med, který je považovaný za přírodní antibiotikum, ale pozor, i med je cukr, proto to s ním nepřehánějte. To samé platí pro ovoce, ačkoliv je zdravé, obsahuje přírodní cukr neboli fruktózu. Takže i v tomto případě by mělo při jeho konzumaci platit pravidlo střídmosti,“ zdůrazňuje potřebu hledět na množství konzumovaných potravin nutriční terapeutka.

Předejděte zdravou stravou trávicím obtížím

Předejít trávicím obtížím je možné zdravou stravou. Ta spočívá především ve vynechání některých nezdravých potravin, jako jsou uzeniny a polotovary. Dobré je vyhýbat se i dovážkovým službám fastfoodů a neřízenému ujídání a ochutnávání. Střídmost a racionalita by měly být na prvním místě,“ varuje nutriční terapeutka Johanka Šlapáková.

Pokud nejste nemocní, hýbat se můžete i doma

Pokud nejste nemocní, můžete se hýbat i doma. Na internetu najdete spoustu online výzev v podobě videí s názornými pokyny, které umožňují lidem cvičit v obýváku. Pokud jste ale nemocní, je třeba navýšit bílkoviny a vitaminy, ležet v posteli a dostatečně spát,“ radí terapeutka.

Místo činek vyzkoušejte pet láhve

Každý má určitě doma obyčejné pet láhve, se kterými může cvičit místo činek. Stejně tak všichni zvládnou lehsedy, dřepy, tancování u videoklipů nebo uklízení a luxovaní. Každý pohyb se počítá, tedy i při úklidu,“ popisuje možnosti domácího pohybu nutriční terapeutka Johanka Šlapáková, DiS.

PÁR TIPŮ, JAK SI PROTÁHNOUT TĚLO, NAJDETE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články