Domácí péče o zuby v době pandemie koronaviru: Jak na bolest a záněty?

Domácí péče o zuby v době pandemie koronaviru: Jak na bolest a záněty?
Zdroj: Pixabay.com

V době pandemie koronaviru, kterou nedávno vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO), přibývá lidí, kteří musejí zůstat v povinné domácí karanténě. Jiní se zase v důsledku kulminující epidemie začínají obávat nákazy. Co když vás ale rozbolí zuby a k zubaři to máte daleko? Pokud se obáváte jízdy veřejnou dopravou, nebo čekárny přeplněné lidmi, přečtěte si následující rady, jak na domácí pomoc při bolesti a zánětech zubů.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 19. 03. 2020 09:00

Mnoho lidí trápí čas od času problémy se zuby. Mezi nejčastější potíže se řadí zubní kazy, paradentóza či zánět zubů. Pokud se zrovna nechcete, nebo nemůžete hnout z domu, může to být skutečně nepříjemné. Naštěstí se najdou i pomocníci a bylinky, které má většina lidí ve spíži, nebo je zakoupí v lékárně. Jaké to jsou?

Zánět zmírní pravidelné výplachy

Pokud můžete, zajděte si nebo pošlete někoho do lékárny pro přípravky určené k výplachu úst. Některé z nich účinně působí na zánět, který dokážou přinejmenším zmírnit. O jejich účincích a vhodnosti právě pro vás se ale raději poraďte přímo s lékárníkem.

Hřebíček uvolňující léčivé silice

Na zánět či bolest zubů určitě vyzkoušejte hřebíček, který najdete téměř v každé kuchyni. Je dobré ho mít vždy po ruce, protože uvolňuje léčivé silice. Hřebíček si vložte do úst a jemně kousejte. V lékárně navíc můžete zakoupit i různé speciální léčivé přípravky s obsahem hřebíčku, například hřebíčkový olej. Naneste dvě kapky oleje na vatovou tyčinku nebo kosmetický tampónek a přiložte na bolavý zub. Hřebíčkový olej obsahuje eugenol, který nejenom mírní bolest, ale bolavé místo také vydezinfikuje.

Bylinková první pomoc

Inspirujte se radami našich babiček a uvařte si šalvějový čaj. Právě šalvěj má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Odvar ze šalvěje pak používejte dvakrát až třikrát denně k výplachům bolavých míst. Stejně účinně působí na bolest zubů i další bylinky jako heřmánek, máta, řepík nebo tymián, jehož listy stačí povařit a scedit, můžete je ale i žvýkat. Popíjením bylinkových nápojů několikrát denně se vám jistě uleví.

Česnek jako přírodní antibiotikum

Pomoci od bolesti vám samozřejmě může i všem známé přírodní antibiotikum – česnek. Ten rozmačkejte se solí a přiložte na bolavý zub nebo dáseň.

Oblíbenou cibuli stačí žvýkat, nebo jen přiložit

O cibuli je známo, že má mimo jiné také výborné protizánětlivé účinky. Na citlivé místo ji proto pouze přiložte, nebo ji jemně kousejte.

Slaná voda aneb sůl nad zlato

Nepříjemné onemocnění dutiny ústní představuje otok. Ten umí zmírnit kloktání roztoku slané vody, který připravíte tak, že rozpustíte jednu čajovou lžičku soli v hrnku horké vody. Nechte zchladnout a poté ji kloktejte po dobu nejméně třiceti vteřin. Voda se solí dokáže vyčistit bolavé místo a vytáhnout přebytečné tekutiny.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články