5 nejčastějších příčin bolesti zubů: Úbytek skloviny, zánět dásní i zub moudrosti

Bolest zubů patří mezi nejobávanější. dokáže pořádně potrápit dospělé i děti
Zdroj: archiv
Rodiče by měli na čištění zubů u dětí myslet již při prořezávání prvního zubuMrkev patří mezi tvrdé potraviny, které vás nutí pořádně žvýkat, čímž se v ústní dutíně vytváří více slin, které udržují tkáně zdravéPokud máte citlivé zuby, čistěte je pravidelně měkkým kartáčkem, který je šetrný k zubní skloviněTrápí-li vás silná bolest z citlivosti zubů, je dobré zajít k zubnímu lékaři, který stanoví původ bolesti a zahájí případnou léčbu+ 1 fotka+ 2 fotky

Bolest zubů patří mezi nejobávanější. Pořádně potrápit dokáže dospělé i děti. Na vině může být celá řada příčin. Některé je možné vyřešit jen změnou v jídelníčku a péči o chrup, jiné však vyžadují návštěvu zubního lékaře. Na to, jak se v nich vyznat a jak je řešit, jsme se zeptali odborníka.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 23. 02. 2019 16:00

Zánět dásní či paradentóza

Zánět dásní ani paradentóza zpravidla nebolí, jedná se o chronická onemocnění, která probíhají poměrně nenápadně a v tom je jejich největší zákeřnost. Čas od času však může dojít k akutnímu stavu, při němž jejich příznaky zesílí a v tuto chvíli může být onemocnění bolestivé. Paradentózu doprovází typické známky zánětu - zčervenání, zteplání, bolest a někdy i hnisání. Na zánět dásní a parodontitidu by vás měl vždy upozornit lékař či dentální hygienista, protože právě on je schopen zavčasu zachytit toto onemocnění. Prevence je až na výjimky vždy 100%. Což znamená, že v případě řádné hygieny je možné onemocnění předejít.

Pozor na citlivost zubů

Nepříjemná zvýšená citlivost zubů trápí podle odhadů více než třetinu dospělých. Projevuje se jako reakce při pití teplého, studeného či příliš kyselého. Jedná se většinou o krátkou, ale o to intenzivnější bolest, která trvá pár vteřin. Nepříjemnou citlivost zubů může mít na svědomí několik různých příčin. Jsou to například obnažené zubní krčky vlivem paradentózy nebo špatného postavení a přetěžování zubů.

„Citlivost ale může být způsobena i úbytkem skloviny, zubním kazem, starými výplněmi nebo celkově špatným stavem chrupu. Dobré je pravidelně čistit zuby, používat měkké kartáčky, které jsou šetrné k zubní sklovině a nekonzumovat často kyselé ovoce. Trápí-li vás silná bolest z citlivosti zubů, je dobré zajít k zubnímu lékaři, který stanoví původ bolesti a zahájí případnou léčbu,“ vysvětluje MDDr. Ondřej Šrámek.

Zubní kaz

Za velmi nepříjemnou bolestí zubů může být i „obyčejný“ kaz. Postihuje lidstvo po staletí a v současné době je to nejčastěji rozšířené onemocnění, které postihuje většinu populace naší planety. Přichází postupně a nenápadně. Příčinou jsou bakterie běžně přítomné v dutině ústní, cukry, zubní plak a špatná hygiena ústní dutiny. Jde o mikrobiální proces, který narušuje a ničí tvrdé zubní tkáně. Zubní kaz dlouhou dobu nebolí. Pokud se ale začne projevovat, tak většinou jako citlivost na sladké, kyselé, teplé i studené. Zda se jedná o kaz nebo zvýšenou citlivost odhalí jen stomatolog.

Zub moudrosti

„Většina lidí za svůj život řeší problém s osmičkami, kterým se přezdívá zuby moudrosti. Ty umí pěkně potrápit. Jednak tím, že se zub moudrosti do úst ‚nevejde‘, je překrytý dásní a okolo jeho korunky se tak začnou vytvářet záněty, které mohou přejít až v otok s horečkou, tento stav se nazývá dentitio difficille a může být velmi bolestivý,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek.

Druhý problém může vzniknout, pokud se zub zkazí, následně dojde k zanícení nervu a opět vzniká bolest, kterou je třeba řešit. Společným jmenovatelem obou problémů je špatná hygiena. Pokud je totiž zub přerostlý dásní a okolo něj se vytvoří „kapsa“, tak se v podstatě nedá správně očistit. Nejsnazším řešením je tak jeho vytrhnutí.

 Zánět trojklaného nervu

Tato bolest je opravdu velmi intenzivní a dokáže člověka velmi paralyzovat. Naštěstí není tak častá. „U zánětu trojklaného nervu je důležité, jaká část nervu byla postižena. Podle toho se pak projeví i obtíže, mohou to být snížená citlivost, nebo naopak citlivost zvýšená až palčivost, někdy dochází až ke ztrátě vnímání citu v inervované oblasti (zásobování části těla nervovými vlákny), pokud by byla poškozena vlákna inervující svaly, pak například může dojít i k poruchám funkce žvýkacích svalů. U zánětu trojklaného nervu je důležité diagnostikovat příčinu a poté naordinovat léčbu,“ uzavírá MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články