Velký průvodce péčí o zuby: Jak často a správně si je čistit

kartáček, pasta
Zdroj: Pixabay

Správné čištění zubů pomáhá předcházet zubnímu kazu, odstraní zbytky plaku a zároveň ušetří dásním bolestivé nemoci. Nejdůležitější je správná technika čištění, při které byste neměli vynechat ani jeden zub. Zubní kartáček doplňte sadou mezizubních kartáčků a potřebujete-li zklidnit podrážděná místa v ústní dutině, vsaďte na propolisovou zubní pastu.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 02. 2019 20:35

Základní fakta

Zuby bychom si měli čistit dvakrát denně, ráno a večer. Večernímu čištění je třeba věnovat větší pozornost a zaměřit se také na mezizubní prostory. Zuby bychom si paradoxně měli čistit především před jídlem. Po jídle totiž rychle klesne hodnota pH v zubním plaku, ten je velmi kyselý a demineralizuje sklovinu. Kdybychom si tedy čistili zuby po jídle, budeme společně se zubním plakem odstraňovat také tenoučkou vrstvu zubní skloviny. Pro jednou se samozřejmě nic nestane, ale pokud si vytvoříme takový návyk, můžeme si trvale poškodit zubní tkáně.

Délka a provedení čištění

O délce čištění zubů se i v odborných kruzích vedou spory. Někteří odborníci prohlašují, že pokud se člověk zaměřuje např. pouze na dodržení limitu tří minut, začne si zuby čistit nedbale a nebude se snažit o preciznější techniku. Čištění by totiž nemělo být chaotické a měli bychom mít svůj vlastní řád a postupovat systematicky tak, abychom nevynechali nějakou plochu či dokonce celý zub.

Zatímco dříve byla propagována tzv. horizontální metoda, tedy vodorovné posouvání kartáčku po zubech z jedné strany na druhou, dnes je doporučováno čištění krouživými pohyby. První zmiňovaná metoda totiž příliš obrušovala zubní krčky a působila tak nepřímo potíže. Než začnete krouživými pohyby zuby čistit, zajeďte kartáčkem pod dáseň do prohlubně kolem zubu – jedině tak totiž odstraníte plak a bakterie. Doporučuje se čistit každý zub jednotlivě, abyste náhodou nezapomněli na vnitřní stranu zubu či zadní prostory.

Zubní a mezizubní kartáčky

Pro správné čištění zubů hraje klíčovou roli zubní kartáček. Měnit byste ho měli minimálně jednou za tři měsíce. Pokud má hodně roztřepená vlákna a dáváte mu skutečně zabrat, nebojte se ho vyměnit třeba každý měsíc.

Při čištění byste měli kartáček držet jako tužku, nikoli křečovitě sevřený v pěsti. Když ho držíte jako psací potřeby, nemůžete na zuby tolik tlačit a čistíte je poměrně jemně. Nedáváte tedy zabrat krčkům zubů a neobrušujete sklovinu. Pro odstraňování plaku jsou pak daleko účinnější jemné kartáčky s měkkými štětinami.

Se samotným kartáčkem však nevystačíte, do mezizubních prostor pronikne nejsnáze zubní nit či mezizubní kartáčky. Ty si ovšem nevybírejte podle barvy, ale podle velikosti, která je barevně odlišena. Většinou nestačí jedna barva, ale budete potřebovat alespoň dvě. Na vhodnou velikost se zeptejte svého zubního lékaře, určitě ho zájmem o chrup potěšíte.

Kdy začít čistit zuby dětem

Zoubky můžete začít čistit dítěti hned po jejich prořezání. Plak se totiž také začíná tvořit prakticky okamžitě, a tak je škoda nechávat zoubky nevyčištěné, mohly by se totiž ihned začít kazit. Dítko si navíc zvykne, že se do pusinky sahá a že něco jako čištění zubů vůbec existuje a je součástí procesu každodenní hygieny. Čerstvě prořezané zoubky můžete čistit vlhkou gázou, látkovou plenkou, hadříkem či kapesníkem. Není nutné žádné kroužení, stačí povrch zoubku otřít. První kartáček pořizujte až ve chvíli, kdy se objeví první stolička.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články