Běžná věc, ale spousta lidí v ní chybuje! 4 základy správného čištění zubů

kartáček, pasta
Zdroj: pixabay

To, že si denně čistíte zuby, ještě neznamená, že je budete mít opravdu zdravé. Vše totiž závisí na správné technice čištění zubů. Šup šup styl opravdu efektivní není. To je, jako kdybyste si zuby nevyčistili vůbec. Správná ústní hygiena je opravdu důležitá. Předejdete tak kažení zubů a především vás nepostihne krvácení dásní a paradontóza, která většinou vede až ke ztrátě zubu. A třetí zuby vám už nenarostou.

Jana Jánská
Jana Jánská 07. 05. 2018 10:07

Krok 1: Držení kartáčku

Kartáček držte, jako když držíte tužku. Dostanete do rukou ten správný cit. Když totiž kartáček držíte celou rukou, působí na zuby velká síla, která může podráždit dásně. Zuby tedy nedřete nikdy silou.

Krok 2: Doba čištění

Zuby by se měly čistit alespoň dvě minuty. Další dvě minuty by se měly zuby čistit dentální nití nebo mezizubním kartáčkem, který pronikne do spár mezi zuby, kam klasický kartáček vlézt nemůže.

Krok 3: Technika čištění

Zuby si čistěte krouživým pohybem. Horizontální čištění (ze strany na stranu) je špatné a nešetrné vůči zadním stoličkám, které obrušuje. Vhodné je čistit si každý zub zvlášť krouživým pohybem.

Krok 4: Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně

Čistěte si zuby vždy po snídani a kartáček měňte jednou za tři měsíce. Ideální je si čistit zuby kompletně po každém jídle. To ovšem mnohdy nejde. Dodržujte tedy čištění ráno a večer. A když máte čas, vyčistěte si zuby i po obědě.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články