5 výmluv, proč se vyhýbáte pohybu. Skoncujte s nimi jednou provždy

tělo, svaly, cvičení, záda, žena
Zdroj: Pixabay.com
Neodkládejte změnu na až, ale jednejte hned. Až si pořídíte členství ve fitness klubu nebo až budete mít méně práce, to jsou jen výmluvy.Máte pocit, že cvičení vám brání v péči o rodinu nebo že kvůli němu nemáte dostatek času na pracovní povinnosti? Ve skutečnosti je tomu právě naopak.Nebojte se hledat a zkoušet stále nové sporty. Latinskoamerické tance, lezení nebo taj-či, fantasii se meze nekladou.Odpočíváte většinu dne na gauči s bolestmi zad? Tak právě pohyb vás těchto bolestí zbaví.+ 1 fotka

Jste odhodlaní shodit nějaké to kilo, ale jakmile se vyskytne sebemenší příležitost vyhnout se vaší další lekci Zumby nebo spinningu, využijete ji? Zbavte se jednou provždy těchto výmluv a uvidíte, že si sport zamilujete. Kila pak půjdou dolů sama.

Jana Jánská
Jana Jánská 03. 11. 2020 10:59

1. Nevíte, jak začít

Neodkládejte změnu na až, ale jednejte hned. Až si pořídíte členství ve fitness klubu nebo až budete mít méně práce, to jsou jen výmluvy. Udělejte drobné změny okamžitě. Buďte pro začátek víc času na nohou.

Aplikujte pravidlo „tři minuty na hodinu“. Tedy po každé prosezené hodině se jděte na tři minuty projít. Stačí navštívit kolegy ve vedlejší kanceláři nebo během reklam utřít prach v bytě. Drobná změna vám získá až 30 minut chůze denně a jakmile si na to vaše tělo zvykne, budete chtít trávit pohybem více času.

2. Nemáte dostatek času

Máte pocit, že cvičení vám brání v péči o rodinu nebo že kvůli němu nemáte dostatek času na pracovní povinnosti? Ve skutečnosti je tomu právě naopak. Pohyb je součástí základní péče o zdraví a pokud chcete zvládnout všechny povinnosti, potřebujete být především v dobré kondici. Nemáte-li času nazbyt, rozdělte své sportovní aktivity na malé úseky. I krátká procházka zvýší vaši pracovní výkonnost na další dvě hodiny. A do akce zapojte také své ratolesti. Vypravit se můžete společně do bazénu, na projížďku na kole, zahrát si pétanque nebo vyrazit na brusle.

3. Sporty vás nudí

Povinné tělocviky vám zošklivily pohyb ve všech jeho podobách? Nebojte se hledat a zkoušet stále nové sporty. Latinskoamerické tance, lezení nebo taj-či, fantazii se meze nekladou. Stanovte si také odměny za splnění cílů. Pokud s pohybem začínáte, můžete si stanovit svižnou půlhodinovou chůzi třikrát týdně. A za odměnu si dopřejte třeba novou rtěnku.

4. Neradi se zadýcháte

Aerobní aktivity jsou prospěšné pro váš kardiovaskulární systém, upravují hladinu cholesterolu a pomáhají spalovat tukové zásoby. Pokud je neradi provozujete, protože při nich sotva popadáte dech, prostřídejte je s odlišným druhem pohybu, jako je například pilates. Uvidíte, že po čase na tom s dechem budete líp.

5. Bolavá záda

Odpočíváte většinu dne na gauči s bolestmi zad? Tak právě pohyb vás těchto bolestí zbaví. Až 80 % problémů vyřeší vhodný druh pohybu. Když nemáte dostatek pohybu, vaše svaly ochabují a nepodpírají dostatečně páteř. Bolest se odpočinkem jen stupňuje. Pro začátek vyzkoušejte svižnou chůzi. Při ní se uvolňují endorfiny, které vám zlepší náladu a utlumí vnímání bolesti.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články