Keto dieta: 7 varovných signálů, že ubližuje vašemu tělu a měli byste s ní okamžitě přestat

Centimetry budou ubývat
Zdroj: Pixabay.com

Každý člověk je alespoň jednou za život nespokojený se svou váhou. Často chce přebytečná kila shodit ihned, takže místo cvičení a zdravé stravy sáhne spíše po rychlých, ale za to drastických dietách, které se mu po čase stejně „odvděčí“ takzvaným jo-jo efektem. Poslední dobou je velmi populární keto dieta, ovšem i ta s sebou přináší mnoho zdravotních rizik. Podívejte se, která to jsou.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 18. 09. 2020 12:22

Keto dieta se zaměřuje na vysoký obsah tuku v potravinách, mírný obsah bílkovin a velmi nízký obsah karbohydrátů. Takovýto příjem potravin, který je rozdělen do přesných procent, zařídí, že se vaše tělo dostane do metabolického stavu - takzvané ketózy, díky čemuž bude nuceno spalovat tuky na palivo.

Hubnutí v krátkém čase

Zní to velmi lákavě, ovšem tato dieta opravdu není pro každého. Podle odborníku se navíc nejedná o dietu, kterou lze dodržovat dlouhodobě, protože může vést k nepříjemným vedlejším účinkům.

Přesto si ve světě získala velkou oblibu, protože lidé během ní dokážou zhubnout v docela krátkém časovém intervalu. Podívejte se s námi ale na několik varovných příznaků, proč právě tato dieta nemusí být tou správnou. Objevily se na portálu timesofindia.indiatimes.com.

Nulová energie

Je pro vás vstávání z postele nadlidským úkonem? Tak to zbystřete, viníkem totiž může být právě keto dieta, protože během ní ze svého jídelníčku vyškrtnete sacharidy, které jsou pro lidské tělo hlavním zdrojem energie.

Zácpa

Úspěchem keto diety je její přísné dodržování, které je spojeno s přísným omezením sacharidů. Tím pádem však tělu chybí vláknina. Pokud tedy na keto dietě budete dlouhodobě, tak se trávení sacharidů ve vašem těle zpomalí a bude dlouhodobým problémem.

Bolesti hlavy

Když se tělo dostane do stavu ketózy, vylučuje ze svého těla více tekutin, tudíž jsou na denním pořádku častější návštěvy toalety. K tomu klesá hladina inzulínu v těle, protože se do něj dostává méně sacharidů. Dospějete tak do stavu, během něhož se budete cítit dehydratovaní, což vede k častějším bolestem hlavy.

Průjem

Ve stravě je během keto diety v jídelníčku zařazeno velké množství tuků, na což vaše tělo není dosud zvyklé. Tělo se k tomu postaví jednoduše - nadměrné množství tuku vypudí ven a vy tak budete trávit více času na WC. Průjem u lidí, kteří drží keto dietu, se nemusí během této diety vůbec zastavit a stane se tak každodenním problémem.

Nevolnost a zvracení

Hodně lidí, kteří začali s keto dietou, po krátké chvíli pocítili nevolnost, která byla často doprovázená také zvracením. A to je příznak toho, že pro vás tato dieta není vhodná. Dostali jste se totiž do stavu zvaného keto chřipka, která může trvat třeba jen několik dní, ale klidně i dva týdny. Dostatečné množství vody dokáže příznaky zmírnit, pokud to však nepomůže, je čas dietu okamžitě ukončit.

Váha se nehýbe

Dostat se do stavu ketózy může být pro některé jedince obtížné. Pokud nebudete přesně sledovat čísla a procenta, vaše tělo nebude produkovat ketony, zůstane v nutriční ketóze a tím pádem nebude rychle hubnout. Dalším důvodem stagnující váhy by mohly být zvýšené kalorie spojené s velkým příjmem tuků.

Nepravidelná menstruace

Během keto diety lidé věří, že se budou cítit dobře, jenže to vždycky nemusí být tak úplně pravda. U žen totiž může dojít k zastavení menstruace, což může způsobit právě dieta, která dokáže ovlivnit hormonální signalizaci. Ženy by tedy v tomto případě měly zvážit, jestli pro ně už keto dieta není spíše omezujícím faktorem.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články