Čištění dětských zoubků: Jak udělat z neoblíbené dětské povinnosti zábavu

Usilovné čištění zubů bezprostředně po večeři napáchá víc škody než užitku.
Zdroj: Breathmd.com
Tvarohové koláčky:

Těsto:
500 g špaldová hladká mouka
80 g cukr krupice
100 g máslo
5 g sůl
2 žloutky
250 g mléko
20 g droždí
kůra z 1 citronu.

POSTUP:
Droždí rozdrobíme do mléka, smícháme se žloutky a 200 g mouky a necháme 30 minut nakynout. Přidáme zbylé ingredience a vymícháme hladké, nelepivé těsto. Necháme hodinu v teplém místě přikryté kynout. 

Náplň:
500 g tvaroh v kostce
120 g cukr krupice
100 g rozinky v rumu
2 vejce
- všechny ingredience smícháme v míse vařechou dohladka.

Drobenka:
120 g hladká mouka
55 g máslo
50 g cukr krupice
1 g sůl
- vypracujeme drobenku, pro větší hrudky přidáme pár kapek vody.

Na dokončení:
200 g másla.

POSTUP:
Těsto rozvážíme po 20 g na pomoučený val, každý kousek roztáhneme do placky a na každou dáme lžičku tvarohové náplně, řádně “zakoulíme” a umístíme na plech pokrytý pečicím papírem. Můžeme lehce postříkat vodou a hodinu v teplém místě nechat vykynout. Potřeme rozpuštěným máslem pomoci mašlovačky. Bohatě zasypeme drobenkou. Pečeme při 180 °C asi 10-12 minut.

Zelňáky:

Suroviny:

250 g odkapaného kysaného zelí
250 g hladká mouka
150 g sádlo i se škvarky
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky majoránky.

POSTUP:
Všechny ingredience smícháme, lžičkou namočenou ve vodě tvoříme na plech tenké placičky, které při 180 °C upečeme dozlatova. Skvělé jsou k pivu i vínu!
Loupáky:

Suroviny:

500 g hladká mouka
250 g mléko
85 g cukr krupice
15 g vanilkový cukr
1 žloutek
75 g měkké máslo
25 g droždí 
vajíčko na potření
mák, hrubý cukr.

Postup:

V mléce rozmícháme droždí a asi 100 g mouky, přikryté necháme 1 hodinu kynout v pokojové teplotě. Po vykynutí přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Rozdělíme na dílky po 50 g, uválíme do kuličky a ty posléze do pramene, který vytvarujeme do loupáčku. Necháme na plechu s pečicím papírem vykynout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Loupáčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem a hrubým cukrem. Pečeme prudce a krátce, asi 7-8 minut. Nejlepší jsou ještě vlažné, samozřejmě s pravým máslem a domácím jahodovým džemem. 

Kremrole:

Suroviny:

250 g máslo
250 g šlehačka
450 g špaldová hladká mouka
1/2 lžičky soli. 

Sníh:
4 bílky
250 g cukr krupice 
1 lžíce citronové šťávy. 

Na dokončení:
1 vejce
50 g cukr moučka. 

POSTUP:
Z másla, mouky a soli uděláme drobenku, do které přidáme vychlazenou smetanu a rychle zpracujeme v těsto. Necháme v chladničce asi 1 hodinu odpočinout. Poté vyválíme na pomoučněném vále na sílu asi 3 mm, nakrájíme rádýlkem či nožem na stejně silné proužky, potřeme vajíčkem a jednotlivé pruhy natáčíme na plechová tvořítka na trubičky. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 25 až 30 minut. Ještě vlažné sejmeme z tvořítek a necháme dobře vychladnout. Ve vodní lázní či mikrovlnce nahřejeme za stálého míchání bílky, cukr a citronovou šťávu do horka, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Poté ušleháme do pevného nadýchaného sněhu. Sněhem naplníme cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a kremrole jím naplníme. Před podáváním pocukrujeme.
+ 4 fotky+ 5 fotek

Netřeba asi připomínat, že zdravý chrup dětí je jen a jen v našich rukou. Je na nás, abychom dětem vysvětlili, proč je nutné si zuby čistit, naučili je, jak správně na to a v neposlední řadě udělali z této neoblíbené činnosti oblíbený rituál, který si odnesou i do budoucnosti.

Petra Járková
Petra Járková 05. 03. 2020 10:00

Možná si myslíte, že mléčné zuby nepotřebují zvláštní péči, ale není tomu tak. I mléčný chrup je třeba čistit a naučit děti od raného dětství, že je to důležitá součást jejich každodenního života. V období smíšeného chrupu je pak přímo nezbytné se o zuby pečlivě starat. Od zkažených dočasných mléčných zubů by se mohly nakazit i nové zuby stálé.

Společná akce

Vybírejte kartáček společně s dítětem. Ať si samo vybere, jestli chce blikající nebo se zvířátky. Možná si to neuvědomujete, ale díky svým oblíbeným postavičkám či jiným vychytávkám, které činí klasický kartáček originálním, se pro dítě čištění chrupu stává skvělou zábavou.

Čistí celá rodina

Čistěte si zuby společně, ideálně celá rodina. Nejen, že děláte něco pro své zdraví, ale navíc se to může stát takovým hezkým zdravým rodinným rituálem. Z čištění prostě nesmíte udělat povinnost, aby se dítěti nezprotivila, ale zábavu na každé ráno a večer. Uvidíte, jak se bude těšit, že se v koupelně sejdete všichni.

Zabavte básničkou

Někomu při čistění pomáhá básnička, kterou buď říkáte a přitom dítěti čistíte zuby nebo ji říkáte, zatímco si dítě čistí zuby samo.Vždy je však dobré ještě jeho práci zkontrolovat a zuby mu v rychlosti přečistit. Motivovat můžete i oblíbenou hračkou, které zoubky vyčistíte jako první.

Motivujte samolepkami

Lepte samolepky. Kupte album, nebo určete místo, kam si dítě bude moci za každé krásně vyčištěné zoubky bez fňukání a odmlouvání nalepit svou oblíbenou postavičku, zvířátko nebo hrdinu. Vyzkoušejte i přesýpací hodiny s pohádkovým designem, ty se sypou přibližně tři minuty, což je správná doba čištění.

Detektory čistoty

Pokud chcete mít jistotu, že má vaše ratolest zuby opravdu pečlivě vyčištěné, můžete vyzkoušet některý z plaque detektorů, který díky barevnému zbavení ukáže, kde ještě nechalo zubní povlak a je tedy nutné zuby dočistit.

NA ZDRAVÉ RECEPTY Z MOUKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články