Zubařský rádce: Jak vybrat správný kartáček a kdy ho vyměnit, aby váš chrup nepoškozoval?

Oil pulling prý dokáže vybělit i zuby.
Zdroj: Pixabay.com

Někdy by se mohlo zdát, že se snad většina výrobců kartáčků předhání v tom, kdo uvede na trh extravagantnější kartáček, takže se dají najít kartáčky různých tvarů a velikostí. Jejich slogany zní přitom téměř vždy stejně. Samozřejmě že slibují zaručenou čistotu a dokonalou bělost zubů. Jak je to ale doopravdy? A který kartáček vybrat, aby se vám povedlo si zuby co nejlépe vyčistit?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 16. 03. 2020 09:00

Zubní lékaři i hygienici se shodují v tom, že základním předpokladem pro zdravé zuby je kvalitní zubní kartáček. Mnozí ho dokonce staví na výši zubních past, protože správné mechanické čistění ani sebelepší pasta nenahradí. Víte, jak poznáte kvalitní zubní kartáček na první pohled i za jak dlouho je třeba ho vyměnit za nový?

Ideální kartáček je rovný a měkký

Jak již zde bylo naznačeno, nejvhodnější zubní kartáček je celkem obyčejný, tedy bez záhybů a bez příkras. Jde hlavně o to, aby byl rovný a podle některých odborníků také co nejměkčí. Záleží i na velikosti kartáčku, se kterou byste to neměli přehánět. Pouze menší kartáček se totiž dostane snadněji i do mezizubních prostor. Samozřejmostí pak je, že by se neměl třepit a měl by být v celkově dobré kondici. Nezapomínejte proto ani na jeho včasnou výměnu.

Kdy kartáček vyměnit?

Obecná doporučení pro dobu použitelnosti kartáčku hovoří o třech měsících. Po této době se totiž kartáček začne opotřebovávat. Právě opotřebení by pro vás mělo být jasným signálem, že váš kartáček už dosloužil. Vhodný kartáček se nesmí nikde třepit ani ohýbat. Vlákna by měla dokonale držet tvar. Nejen že opotřebovaný kartáček vám už pořádně zuby nevyčistí, ale může vašim zubům i uškodit. Při čištění zubů kartáčkem s roztřepenými štětinami si totiž můžete podráždit dásně a poškodit zubní sklovinu.

Zubní nit a mezizubní kartáček

Po každém vyčištění zubů je dobré zapojit také zubní nit či mezizubní kartáček. Pomohou zejména na těžko dostupných místech, kam se ani kvalitní kartáček dobře nedostane. Měly by tak tvořit parťáky klasického kartáčku a součást vaší každodenní zubní hygieny. Dobu čištění zubů to sice prodlouží, ale rozhodně se vyplatí. Vaše zuby se vám odvděčí tím, že budou dokonale čisté a zdravé.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články