Náhlá bolest zubů? Babské rady jsou hřebíček a tea tree oil, zubař připomíná prevenci

Mnoho lidí se bojí zubařů.
Zdroj: Unsplash.com

Nečekaná bolest zubů rozhodně není nic příjemného. Není se čemu divit. Tato bolest totiž většinou dovede pořádně potrápit. Příčin, proč vás zub bolí, může být mnoho. Často jsou za vším rostoucí zuby moudrosti nebo vznikající zubní kaz. Jak na úlevu, když vás bolí zuby, a co je základem správné prevence?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 01. 03. 2020 09:00

Jak na úlevu od bolesti ještě v domácím prostředí? Poměrně dobře pomáhá při bolesti zubů hřebíček, který má doma asi většina z nás. Ten stačí vložit do pusy a pak ho kousat nebo cucat. Úlevu poskytne také tea tree olejíček, který je účinný i v boji se zánětem. Bolavé místo jím stačí potřít.

S užíváním analgetik to nepřehánějte

Když vás bolí zub, pravděpodobně sáhnete po analgetiku. Dejte ale pozor, abyste to s nimi nepřeháněli. Respektujte příbalové informace daných léků a doporučené denní množství nepřekračujte. Ve velkém množství vám totiž mohou způsobit ještě další zdravotní potíže.

Důvod bolesti zubů je třeba najít

Původců bolesti zubů může být mnoho. Může být náhlá, ostrá i pronikavá. Mezi nejčastější problémy patří například zubní kazy, rostoucí osmičky, zánět zubního nervu, ale i vypadlé výplně zubu nebo obnažené zubní krčky. Příčinu většinou zjistí až dentista. Právě proto se ve většině případů, a to i pokud se vám po domácím ošetření uleví, návštěvě zubního křesla nejspíš nevyhnete.

Zbavte se strachu ze zubařského křesla!

Odborníci se shodují na tom, že kromě prvotního zmírnění bolesti je téměř vždy nezbytné ošetření zubařem. „Když chcete předejít problému, musíte se aktivně zajímat o zdraví svých zubů. Stejně jako u jiných nemocí jsou pro předcházení problémů se zuby nezbytné pravidelné prohlídky, které byste měli absolvovat každého půl roku. Na poslední chvíli už doma nic nedoženete. Rozhodně to nepřehánějte s užíváním analgetik, jež vám ve finále mohou přitížit. V případě potíží proto raději neprodleně navštivte ordinaci svého zubaře,“ vysvětluje praktický zubní lékař MUDr. Václav Blecha.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články