Dětský strach z návštěvy zubní ordinace zná mnoho rodičů: Co na něj pomůže?

Dětský strach z návštěvy zubní ordinace zná mnoho rodičů: Co na něj pomůže?
Zdroj: Pixabay.com

Chystáte se s dítětem k zubaři a obáváte se, že bude vyděšené? Ať už jde o pouhou preventivní prohlídku, nebo třeba o větší zákrok jako vrtání, je možné vše zvládnout bez úhony. Následující tipy vám poradí, jak ho strachu zbavíte. A to citlivě, jemně a jednou pro vždy.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 07. 03. 2020 09:00

Mnoho rodičů trápí strach jejich ratolestí, který přichází kdykoliv vidí bílý plášť a velké zubařské křeslo. Přitom už samotný příchod do ordinace pro dětského pacienta často bývá stresující. Jak mu lze pomoci?

Domluvte se na aplikaci znecitlivujícího spreje

Asi nejčastější možností, jak předejít strachu ze zubařského křesla u dětí, je poprosit lékaře o aplikaci znecitlivujícího spreje. Ten obsahuje účinnou látku lidocain, která dané místo během chvíle znecitliví. Vaše dítě se uklidní a i náročnější zákroky tak zvládne s přehledem.

Předem vše vysvětlete a jděte příkladem

„ Je dobré, když jde s dětským pacientem alespoň jeden z rodičů až do ordinace. Už doma by měli dítěti rodiče vysvětlit, co se u zubaře po něm bude chtít a zároveň ho zkusit přesvědčit, že ho to nebude nebolet. Rodičům v naší ordinaci také navrhujeme, aby si sedli do zubařského křesla se svým dítětem. Nejen, že potomkovi půjdou výborným příkladem a dodají odvahy, ale také mu poskytnou potřebnou oporu,“ vysvětluje zdravotní sestra Bc. Pavlína Sklenářová.

Když je dítě strachy bez sebe, pomůže analgosedace

„Když mají děti z ošetření opravdu velký strach, který znemožňuje hladký průběh prohlídky nebo zákroku, doporučuji navštívit ordinaci specializovanou na dětské ošetření. V těch je možné využívat metody takzvané analgosedace. Při ní dostane malý pacient vypít prášek rozmíchaný s vodou. Díky němu se uklidní, nic ho nebolí a začne spolupracovat s lékařem. Většinou si pak navíc z celého ošetření moc nepamatuje. Analgosedace nemá žádné vedlejší účinky na zdraví dítěte a je zcela bezbolestná,“ dodává Pavlína Sklenářová.

Zubní ordinaci pečlivě vybírejte

V neposlední řadě je důležitá správná volba zubní ordinace. Informujte se raději předem u svých přátel či známých na zkušenosti s daným lékařem. Zeptejte se, zda je jeho přístup dostatečně citlivý a profesionální. S tím souvisí i vybavení zubní ordinace, které by nemělo postrádat přístroje a prostředky umožňující šetrné a bezbolestné ošetření.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články