Sociální fobie u dětí: Tipy, jak zvládat strach z neznámého

Sociální fobie u dětí: Tipy, jak zvládat strach z neznámého
Zdroj: Freepik.com

Setkali jste se někdy se situací, při které mělo vaše dítě strach z neznámého, neznámých lidí, zažívalo při tom stres a úzkost? Pravděpodobně se jedná o sociální fobii, která se projevuje nadměrným strachem ze sociálních situací a společenských styků s lidmi, v nichž se dítě trpící sociální fobií cítí velmi nepříjemně. Máme pro vás pár tipů, jak tyto situace zvládat.

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 02. 02. 2020 08:00

Při sociální fobii dítě sužuje strach z oslovení neznámého člověka, strach z neznámého prostředí, první schůzky apod. Sociální fobie se projeví tehdy, když nedojde v těchto situacích ke správné adaptaci. Jak sociální fobie vzniká, není vždy jasné. Nejčastěji se objevuje po nějakém traumatu, výsměchu, kritice či školních neúspěších.

Děti kopírují své rodiče

Fobie může rovněž vzniknout imitací rodičovských vzorů, kdy dítě kopíruje vyhýbání se určitým situacím po rodičích. Biologické faktory tak mohou mít nezanedbatelný vliv. Dispozice k celkově zvýšenému napětí může být tedy i vrozená. Starší děti trpící sociální fobií jsou dokonce přesvědčeny, že si druzí všímají jejich potíží a podle toho je hodnotí. Toto přesvědčení navíc zvyšuje jejich úzkost.

Co se to se mnou děje?

Docentka MUDr. Eva Malá, CSc., ve své studii Sociální fobie v dětství, publikované v časopisu Pediatrie pro praxi, uvádí: ,,Plachost v dětství může být předpovědí sociální fobie v dospělosti a může být spojená s narušením rozpoznávání emocí v lidských tvářích.“ U úzkostných dětí jsou pozorovány různorodé symptomy. Jedná se o tělesné reakce, výkyvy pocitů a poznávací reakce. Tělesné reakce pociťují osoby trpící fobií samy na sobě, může je však zpozorovat i okolí. Doktorka Malá dále dodává: ,,Dítě není schopno zabránit stresovým situacím, není schopno vysvětlit, proč se tak chová, a nerozumí tomu, proč se tak cítí.“

5 tipů, jak dítěti pomoci zvládat strach

Přestože je řada lidí přesvědčená, že sociální fobie je rys jejich povahy, a proto s tím nemohou nic dělat, není to pravda. Přinášíme vám pár tipů, jak dítěti ulehčit od strachu z neznámého.

  1. Zklidnění dechu a aplikovaná relaxace pomáhá úzkostnému dítěti zmírnit úzkost a snižovat jeho napětí před obávanou situací nebo přímo v ní.
  2. Je potřebné dítě naučit novým sociálním dovednostem. Postupně ho učit chování v různých situacích, kterým zatím nebylo vystaveno.
  3. Při setkání s obávanou situací je potřeba dítěti ukázat, že vy jako rodič se nebojíte, že je to bezpečné a zcela normální.
  4. Nepodceňujte a vysvětlujte. Před každou situací, u které víte, že bude dítěti nepříjemná, buďte trpěliví, vysvětlujte a připravte ho na to, co ho čeká.
  5. Nikdy dítě do ničeho nenuťte! Nechejte ho, ať se projeví nebo přijde samo. Klid a vyrovnanost rodičů často přinášejí zázraky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články