Afektivní záchvaty: Dítě zmodrá a omdlévá. Víte, jak reagovat?

Kojení často doprovází zoufalý brek miminka a často ještě zoufalejší pláč maminky
Zdroj: Pixabay.com

Afektivní záchvaty patří k častým problémům dětského, zejména batolecího věku. Pro svůj dramaticky vypadající průběh jsou pořádným strašákem rodičů. Dítě křičí, v okamžiku ztrácí vědomí a zmodrá. Z medicínského hlediska dítě prodělalo afektivní respirační záchvat. Víte, co to znamená? A jak v této situaci reagovat?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 25. 01. 2020 14:00

Výskyt afektivních poruch se v současné době stává čím dál častějším jevem. Afekt je definován jako krátkodobá, nepřiměřeně intenzivní reakce na nějaký podnět. Jde o uvolnění náhle vzniklého emočního napětí - např. uvolnění afektu strachu pláčem nebo afektu hněvu agresivitou, ať už vůči sobě nebo svému okolí. Rodiče se tak často obávají, že dítě má epilepsii, ale není to tak. Afektivní respirační záchvaty nejsou tak nebezpečné, jak ve skutečnosti vypadají.

Afektivní záchvat. O co ve skutečnosti jde?

Afektivní záchvaty („epizody zadržování dechu“) jsou paroxyzmální příhody v dětském a batolecím věku. Jsou to neúmyslné, nedobrovolné, mimovolní, neepileptické záchvaty. Čím jsou tyto stavy způsobeny? Docentka MUDr. Hana Ošlejšková, Ph.D. ve své studii Neepileptických záchvatů publikované v časopisu Pediatrie pro praxi uvádí: "Jsou způsobeny autonomní dysregulací se zadržením dechu. Délka je od 2 sekund do 2 minut a frekvence těchto záchvatů je v rozpětí od ojedinělých příhod až po výskyt několikrát za den.“

V naprosté většině se jedná o nezávažnou poruchu, která však na rodiče působí opravdu děsivě, zvlášť když jejich dítě lapá po dechu, omdlévá a modrá. Některé děti dokonce přestávají na pár sekund dýchat. Docentka Ošlejšková dále říká: ,,S prvními příhodami, se můžeme setkat již v batolecím věku (6–18 měsíců), ojediněle se afektivní záchvaty mohou objevit již během prvních týdnů života. Tyto stavy vymizí do 7–8 let věku dítěte.“

Moje dítě zemře

Dětský neurolog Jan Hálek v článku Afektivní záchvaty publikovaném v časopise Pediatr pro praxi popisuje, že afektivní záchvaty neohrožují zdraví ani život dítěte. Rodiče bývají vyděšeni, když zpozorují, že jejich potomek zmodrá a nedýchá. Ale ani krátkodobá zástava dechu, jež je součástí záchvatu, neohrožuje život. Při tomto stavu se mohou vyskytnout i záškuby končetin, které samy odezní.

Rychlá pomoc při afektivním záchvatu

V dané situaci, zkuste zachovat klid a dbejte hlavně na to, aby se dítě během záchvatu nezranilo. Můžete je dát do stabilizované polohy. Důležité je dítě sledovat do odeznění příznaků. Existují i jednoduché manévry, které mu mohou pomoci. Jedním z nich je foukání do nosu, nebo sprchování studenou vodou, ale tuhle metodu lékaři spíše nedoporučují. Pokud nejde o závažný stav, nevěnujte situaci přílišnou pozornost, protože to by mohlo u dítěte vyvolat pocit, že si záchvatem vzteku může něco vymoci.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články