Dříve smrtelné astma: Dnes už ho dokážeme ovládat a dokonce s ním i vrcholově sportovat

Astmatické záchvaty mohou znepříjemnit život
Zdroj: Pinterest
Astma dříve patřilo mezi smrtelné chorobyAstma a jeho příznakyAstmatické záchvaty mohou znepříjemnit životKašel někdy může pěkně potrápit+ 1 fotka+ 2 fotky

V dřívější době astma patřilo mezi smrtelné choroby. Dnes už se doba posunula kupředu tak, že se s ním dá žít nejen bez potíží, ale klidně i sportovat, a to i vrcholově. Existují sportovci, kteří se s touto nemocí probojovali až na olympiádu.

Petra Járková
Petra Járková 22. 04. 2019 10:00

Co je astma?

Astma je chronické onemocnění, které postihuje dýchací cesty a způsobuje zužování průdušek, v nichž probíhá dlouhodobý zánět. To následně vede k astmatickým záchvatům, které dýchací cesty více a více poškozují. Astma vzniká většinou v dětství a jeho přesné příčiny nejsou bohužel známy. Prevence ani stoprocentní léčba však neexistuje. Podle odborníků za vznikem astmatu nejspíše stojí kombinace genetických předpokladů a působení faktorů životního prostředí, které rozjezd astmatu podpoří.

Jak astma rozpoznat

O astma se jedná, když se u vás stále opakuje sípání, svíravý pocit na hrudi, kašel a dušnost. Stav se zhoršuje především v noci nebo hned po probuzení.

Pamětníci potvrdí

V polovině minulého století znamenalo astma ještě jízdenku do invalidního důchodu. Tak tehdy klidně končili dvacetiletí lidé. Nebyla výjimka, že se při silných astmatických záchvatech dokonce umíralo. V sedmdesátých letech se situace díky inhalační léčbě začala zlepšovat, ale ještě na začátku devadesátých let se záchvaty zastavovaly vysokými dávkami kortikoidů, což je pro naše tělo velmi nezdravé. V polovině devadesátých let se konečně přišlo na to, že astma způsobuje zánětlivá reakce v dýchacích cestách vyvolaná buď alergií nebo poruchou imunity. Tehdy se začala používat preventivní protizánětlivá léčba. No a dnes už je medicína tak daleko, že při správné léčbě může astmatik naprosto normálně fungovat.

Většinou samo odezní

U více než poloviny dětí po nějakém čase astma samo odezní. Pokud se tomu tak nestane, nejlepší šanci na plnohodnotný život mají ti, u kterých se na astma přijde včas a lékaři brzy nasadí ty správné léky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články