I na konci května můžete mít chřipku: Kolik toho vypít, aby léčba probíhala správně?

Není radno ji podcěňovat
Chřipka je onemocnění virové, proto na ni nezabírají antibiotika. V době chřipkových epidemií byste se proto měli vyhýbat špatně větratelným místům s vysokou koncentrací lidí, tj. kina, divadla apod. Důležité je i pečlivé dodržování hygieny. Únava, bolesti svalů, hlavy, kašel a vysoká teplota jsou průvodními jevy chřipky. Zásadní je tyto příznaky nepodceňovat a ulehnout do postele. Ve většině případů lze totiž chřipku zvládnout "svépomocí". Pokud vysoké teploty trvají déle než dva dny, je vhodně navštívit lékaře, který provede další nezbytná vyšetření a nasadí cílenou léčbu. 

V případě nedostatečné imunity stačí, abyste sáhli na něco, co měl před vámi v ruce člověk nakažený chřipkou. To je i důvod, proč byste měli používat mnohem hygieničtější papírové kapesníky a ty po použití hned vyhodit. Chřipkové onemocnění rozhodně nepodceňujte. Takzvaně přechozená chřipka totiž vede k mnohem závažnějším zdravotním komplikacím, například srdce. U lehčího průběhu často postačí k léčbě alespoň tři dny v posteli s běžně dostupnými léky na snížení teploty.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vyšší výskyt respiračních onemocnění je typický spíše pro zimní měsíce, ale vzhledem k neustálému se střídání teplot v průběhu celého května není divu, že je můžete klidně dostat i teď. Většinou se jedná o nemoci s podobnými příznaky, rozdíl je však v jejich průběhu – počínaje lehkým nachlazením až po těžké stavy s přidruženými komplikacemi. Laická veřejnost často zaměňuje chřipku s běžným nachlazením, v případě chřipky jde ale o závažné onemocnění, které může skončit těžkými zdravotními následky, v krajním případě dokonce i úmrtím.

Petra Járková
Petra Járková 28. 05. 2019 08:00

Dostatek vhodných tekutin pomáhá při léčbě

Pro chřipku je typický náhlý nástup nemoci provázený horečkou (kolem 40 °C), třesavkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů a kloubů. Dominuje obrovská únava, kdy nemocný v podstatě není schopen vstát z postele. Obvyklým příznakem bývá i suchý dráždivý kašel, nechutenství; chřipku někdy provází i bolestivý tlak za hrudní kostí a pocit ucpaného nosu. Vlivem vysoké horečky někdy dochází k překrvení spojivek a zarudnutí sliznic, může dojít i ke zduření krčních uzlin. Navzdory intenzivnímu výzkumu v oblasti antivirotik zůstává základním léčebným postupem nadále symptomatická léčba, klid na lůžku, zvýšený příjem vitamínu C a tekutin. Nemocný člověk obvykle ztrácí chuť k jídlu, pitný režim je však v takovýchto stavech důležitější.

„Tekutiny stačí doplňovat po malých dávkách v průběhu celého dne. Správná hydratace je důležitou prevencí závažných komplikací, především rizika poškození ledvin a rozvratu vnitřního prostředí organismu. Dále napomáhá udržet funkční krevní oběh a s tím související dostatečné okysličení orgánů, především mozku, a funkční látkovou výměnu. Denní příjem tekutin u nemocných s chřipkou a horečkou by měl být minimálně 1,5–2 litry, vždy však s ohledem na celkový zdravotní stav a případná chronická onemocnění,“ říká MUD. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Vhodná je především čistá voda, neslazené přírodní minerálky, neslazené slabé ovocné či bylinné čaje (obzvláště zelený čaj), či ředěné ovocné a zeleninové džusy. Naopak nevhodné jsou sladké limonády, cola, slazené minerálky a energetické nápoje, které kvůli vysokému obsahu cukru zvyšují pocit žízně. Silný černý čaj, káva a alkohol zase organismus odvodňují.

Jeden přípravek tlumí více příznaků naráz

Protože se chřipková onemocnění projevují několika symptomy současně, je vhodné k jejich zmírnění použít kombinované léčivé přípravky. Ty kromě hlavní účinné látky obsahují i další léčivé složky, a pomáhají tak ulevit od více příznaků nemoci najednou. Příkladem takového přípravku je například Paralen Grip horký nápoj Neo, který obsahuje léčivou látku paracetamol v kombinaci s fenylefrinem. Zatímco paracetamol pomáhá zmírňovat horečku, ale také bolesti v krku, bolest hlavy, svalů a kloubů, fenylefrin uvolňuje ucpaný nos, vedlejší nosní dutiny a celkově usnadňuje dýchání. Rovněž léková forma v podobě nápoje může být pro některé pacienty příjemnější než užívání klasických tablet. Léčivý nápoj se zalije horkou (nikoli vařící) vodou, v případě potřeby je možné ho pít až čtyřikrát denně. Podporuje tak pitný režim, který je důležitou součástí léčby chřipky. Přípravek má citrónovou vůni a chuť. Jeho výhodou je, že neobsahuje cukr a je proto vhodný i pro pacienty hlídající si svou hmotnost. Je třeba pamatovat na to, že při jeho užívání je nutné se vyvarovat dalších léčivých přípravků obsahujících paracetamol nebo látky uvolňující ucpaný nos.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články