S nachlazením do práce nechodit: Absence jednoho zaměstnance je lepší než půlky firmy

S nachlazením do práce nechodit: Absence jednoho zaměstnance je lepší než půlky firmy
Zdroj: unsplash.com
Mnoho českých firem už si dnes uvědomilo, že je pro ně mnohem výhodnější nechat nemocného člověka doma.V některých firmách umožňují zaměstnancům home office, tedy práci z domova.Některé firmy zaměstnancům nabízejí sick-days.Hlavně byste si měli zajít k doktorovi, aby vám poradil nejlepší postup léčby.+ 2 fotky+ 3 fotky

Obzvláště co se týká nachlazení, mají lidé tendenci ho přecházet. Zpravidla má totiž pomalejší nástup než chřipka a také kratší dobu rekonvalescence.

Petra Járková
Petra Járková 21. 11. 2019 06:00

Nachlazení nepodceňujte

Snažit se ale nemoc tzv. rozchodit se nemusí vyplatit. Nachlazení se může zkomplikovat a skončit můžete i se zánětem dutin, středního ucha nebo v krajních případech i zánětem obličejového nervu.

Šetřete kolegy

Vaši kolegové v práci také nebudou nadšení. Hlavně pokud máte ve firmě tzv. open-space. Bacily se tam rozšíří rychlostí blesku a půlka kolegů do pár dní bude ležet doma s rýmičkou. I když máte špatné svědomí kvůli tomu, že práce kvůli vaší absenci přejde na vaše kolegy, věřte, že je to lepší varianta, než kdybyste (jakožto chodící inkubátor na bacily) do práce přišli a nakazili tak další zaměstnance kolem sebe. Pokud navíc pracujete s lidmi (zákazníky), ani oni nebudou skákat do stropu nadšením, až na ně prsknete, když si kýchnete.

 

Do práce s nachlazením podle průzkumu chodí nejčastěji lidé do 30 let. Teplota 38 stupňů Celsia pak neodradí každého osmého Čecha ze sta. Průzkum poukazuje také na to, že záleží na zaměstnavateli, jaké jsou jeho podmínky, pokud onemocníte. Tedy jestli ve vaší společnosti existují „sick-days“, případně jakým systémem je zrovna nastaveno hrazení nemocenské.

Až 70 procentům zaměstnanců vadí, když musí být v práci s nemocným kolegou. Riziko nakažení se prudce zvyšuje a bezprostřední okolí je konfrontováno se zákeřnými bacily. V tuto chvíli by měl zakročit zaměstnavatel, nebo postačí i střízlivý spolupracovník, a obratem vás poslat domů.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články