Kysané zelí jako superlék: Největší přísun vitaminů po celou zimu

Kysané zelí je vitaminovou bombou.
Zdroj: Pixabay

Nejlevnější a nejúčinnější léčivá zelenina, která u nás roste, je zelí. Její léčivé a ochranné spektrum je tak široké, že stojí za využití. V neposlední řadě je kysané zelí taková vitaminová bomba, která nás ochrání před chřipkou během těchto měsíců.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 01. 2019 07:36

Co kysané zelí skrývá

Syrové zelí obsahuje vitaminy C, E, řadu vitaminů skupiny B, kyselinu listovou a pantothenovou, prvky sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor, chlór, mangan, síru a jód. Dále se v zelí nachází cholin, inulin, organické kyseliny a mnoho dalších užitečných látek.

Co můžeme pomocí konzumace zelí léčit

Sníme-li před každým slaným jídlem trochu kysaného zelí, přispíváme tím k léčbě jaterních nemocí, jako například jaterní nedostatečnost, zduřelá a opuchlá játra, počínající cirhóza, žloutenka typu A i B. Velkou úlevu přináší zelná kúra i při rakovině jater. Nutno podoknout, že léčivé účinky má zelí pouze v syrovém stavu. Naopak vařené zelí zatěžuje játra. Někteří léčitelé považují vařené zelí pro játra za jed. Vzhledem k dobrému složení sacharidů a komplexnímu působení dalších látek je pravidelná konzumace syrového nebo kvašeného zelí velice vhodná nejen pro diabetiky.

Šťávu ze zelí rozhodně nevylévejte

Již mnoho desítek let je znám a neustále prokazován výrazný léčebný účinek šťávy ze syrového zelí - 0,5 litru denně - při dně, všech formách revmatismu a artróze (společně se šťávou z celeru). Je-li organismus překyselen či vás pálí žáha, pomůže vypít 2 - 3 dcl šťávy ze syrového zelí. Kysané zelí příznivě působí na trávení v žaludku a na činnost střev, údajně i při chudokrevnosti a plicních chorobách.

Zbavíte se odpadu z těla

Prospěšná je i konzumace zelí při ledvinových chorobách, zelí napomáhá lepšímu vylučování odpadních látek. Své místo má i v kosmetice tím, že čistí krev a mění metabolismus buněk, působí omlazujícím vlivem na pleť a pokožku, činí ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články