Jak zatočit s chřipkou a nachlazením během 24 hodin: Co dělat ráno, odpoledne a večer

Jak zatočit s chřipkou a nachlazením během 24 hodin: Co dělat ráno, odpoledne a večer
Zdroj: Profimedia

Chladné zimní měsíce bývají pro naše tělo velkým strašákem. Organismus často trpí a nedokáže se bránit všelijakým nemocem. Ovšem věděli jste, že s příznaky chřipky a nachlazení můžete rychle skoncovat? Pokud budete dodržovat pár dobrých rad, tak během jednoho dne můžete být zase fit. Poradíme vám, jak na to.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 06. 12. 2019 13:12

Všichni známe ten pocit, kdy nás bolí celé tělo, trápí nás ucpaný nos, bolavá hlava, škrábání v krku nebo kašel. Nemoc se v ten moment právě rozjíždí a naší jedinou možností je zalézt si do postele, zásobit se poctivým vývarem a hromadou léků. Pokud však rozpoznáte první příznaky včas a dáte na rady odborníků, můžete být za jeden den fit.

Bohatá snídaně s vitamínem C

Jeden z odborníků na nachlazení a chřipku – pan profesor Ron Eccles z Cardiffské univerzity, doporučuje dát si hned po ránu horkou sprchu. Pára, která se v místnosti vytvoří, totiž pomáhá uvolnit zablokované nosní dutiny. Horká voda zároveň přináší úlevu celému tělu a zejména končetinám, které nás při chřipce tolik bolí.

Po tomto ranním rituálu je dobré dát si bohatou snídani s vitamínem C, jehož nejlepším zdrojem je pomeranč nebo kiwi. Chybu však neuděláte ani s bobulovitým ovocem, které si můžete přimíchat třeba do kaše.

Ale pozor, pokud jste milovníky horkých nápojů v čele s kávou a čajem, tak si od nich dejte na pár dnů pauzu. Tyto nápoje totiž napomáhají k dehydrataci organismu a to se vašemu tělu při chřipce vůbec nehodí. Pít však nezapomínejte, jen raději sáhněte po pomerančovém džusu.

Se zajímavým doporučením přišla také nutriční terapeutka Julie Silver, podle níž je skvělým pomocníkem inhalátor, který pomáhá zmírnit kašel, což každý nemocný určitě rád ocení.

Pomůže vám hrst oříšků

Po celý den je důležité, abyste nikam nevycházeli, zůstaňte radši doma a udržujte se v teple. Pokud však odejít potřebujete, tak si omotejte šálu nebo šátek až do výšky nosu tak, aby zůstal v teple. V případě potřeby můžete použít i zvlhčující sprej.

Naše babičky nám také radily, abychom při nachlazení nezapomínali na horké polévky. A měly pravdu, teplá a výživná jídla totiž člověku udělají dobře a marodi se po nich cítí hned o něco lépe. Důležitý je i pitný režim, dostatek tekutin totiž zmírňuje pocit škrábání v krku, ovšem zapomeňte na alkohol, který vaše tělo dehydruje. Na svačinu si klidně naservírujte hrst oříšků. Ty totiž obsahují důležitou látku selen, který pomáhá imunitnímu systému.

Zkuste kari

Na večer můžete zkusit i jeden netradiční tip: co si tak do jídla přidat kari? Podle odborníků výrazné či pálivé koření dokáže podráždit výstelku nosu, což pomáhá k jeho lepšímu čištění a vy se tak hned můžete lépe nadechnout.

ORL specialisté před spaním zároveň doporučují kombinaci léků paracetamolu a ibuprofenu. Dejte však pozor na doporučené dávkování v příbalovém letáku. A pak už jen hurá do postele, vypotit poslední zbytky bacilů a věřit v to, že ráno už bude po všem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články