Vyhrajte nad rýmou a nachlazením: Čisté ruce jsou základem obranyschopnosti organismu

Vyhrajte nad rýmou a nachlazením: Čisté ruce jsou základem obranyschopnosti organismu
Zdroj: Profimedia
Smíchejte hřebíček se 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru a špetkou mleté skořice. Všechno přelijte dvěma šálky vařící vody a do každého šálku přimíchejte dvě lžíce medu. Hřebíček působí jako antiseptikum, zázvor a skořice mají protizánětlivé účinky.Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Kuřecí polévka zabrání tvorbě hlenu.

Dejte si cokoli s česnekem. Ten stimuluje pocení. Látky v něm obsažené podporují čištění dýchacích cest a zlepšují odkašlávání, nahradí vám tedy syntetické kapky na kašel.

Uvolnit zastydlou rýmu pomůže rozmačkaná vařená brambora. Tu si v ubrousku přiložte na čelo, převažte šátkem a do vystydnutí nechte působit.

+ 5 fotek+ 6 fotek

Ať vám tvrdí, kdo chce, co chce, žádné zázraky na imunitu neexistují. Chce to zdravě žít, dopřávat tělu vitamíny a dodržovat důslednou hygienu. I tak se ale může stát, že vaše ratolest stráví v zimě více času doma s nudlí u nosu, než ve školce. Jak tedy docílit toho, aby bylo vaše dítě převážně zdravé a vyhráli jste společně nad rýmou?

Petra Járková
Petra Járková 29. 02. 2020 10:00

Světová zdravotnická organizace varuje, že 80 % infekcí se šíří špinavýma rukama. Čisté ruce jsou tedy základem dostatečné obranyschopnosti. Dbejte na to, aby si vaše dítě mylo ruce nejen před každým jídlem a po použití toalety, ale i poté, co přijde z venku nebo přijdete z obchodu či hromadného dopravního prostředku. Výzkumy totiž ukázaly, že nejvíce bakterií se nachází na madlech nákupních košíků, tyčích na držení v MHD nebo na myši k počítači.

Správné mytí rukou

Správné a časté mytí rukou pomáhá proti infekcím více než vitamíny a doplňky stravy. Navíc skoro nic nestojí, tudíž se nemáte na co vymlouvat a je tedy na čase začít pečlivě kontrolovat, zda tomuto zvyku věnují členové domácnosti dostatečnou pozornost. Ale i mytí rukou je vám na nic, pokud to neděláte správně. Je nutné, aby si vaše dítě ruce dostatečně namydlilo a ne, aby mu většina pěny stekla do umyvadla. V tomto případě jsou ideální mycí pěny na ruce pro nejmenší. Venku s sebou nezapomeňte vždy mít dezinfekční bezoplachový gel na ruce.

Prevence před rýmou

Rýma buď může proběhnout hladce a může tak zůstat jen u ní, ale také může přejít ke kašli a pokud dítě neumí správně smrkat, tak i k zánětu středního ucha. Začněte tedy s prevencí, abyste se jí pro příště vyhnuli obloukem. Denně používejte na propláchnutí dětského nosíku Vincentku nebo sprej s mořskou vodou. Očistí sliznici, která pak lépe plní zvlhčovací a čistící funkci vzduchu, který dítě vdechuje.

Jak naučit dítě smrkat

Pokud už dítě rýmu má, vsaďte na kapičky s dekongescenčním účinkem. Pozor ale na to, že je dítě může užívat jen několik dní. Kapičky umí pomoci i v začátku zánětu středního ucha. Pokud je vaše dítě na kapičky ještě moc malé a neumí smrkat, musí být vaší základní výbavou lékárničky odsávačka. U dětí, které se teprve smrkat učí, je používejte klidně pětkrát denně a pokud má vaše dítě problémy s ušima, tak klidně i vícekrát. Samozřejmě je ideální naučit dítě co nejdříve smrkat. Toho docílíte tím, když mu budete už od cca patnáctého měsíce věku půjčovat kapesník na hraní. Buďte si jisti, že se bude snažit napodobovat vaše smrkání a naučí se to dříve než ostatní děti.

Speciální přípravky

Pokud vám nevyhovuje nic z výše zmíněného, pak jsou v lékárnách k sehnání nejrůznější konvičky a lahvičky, které se naplní solným roztokem a vy jím pak děťátku nosík vypláchnete. Jejich použití však vždy nejprve konzultujte s pediatrem.

NA DALŠÍ TIPY, JAK SE ZBAVIT RÝMY A NACHLAZENÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články