Tahle učitelka vám dá pořádnou lekci v mytí rukou

A věřte tomu, že po zhlédnutí tohoto obrázku už jejich očistu nebudete podceňovat.
Zdroj: Courtney Lee Simpson

Chřipková sezóna už klepe na naši imunitu a jistě se shodneme, že bude nejlepší udělat všechno proto, aby nás neskolila. Ačkoliv se některým infekčním vlivům neubráníme, řádným mytím rukou srazíme riziko nákazy na minimum. Že nevěříte? Tahle lektorka smete všechny vaše pochybnosti.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 02. 10. 2017 08:35

Učení praktickými ukázkami vždycky fungovalo u dětí lépe než biflování. A většinou funguje i v životě dospělých. Jakmile si něco „osaháme“, získáváme zkušenost, jejíž pravdivost jen těžko popřeme.

A právě na tento princip se spolehla i Donna Gill Allen, učitelka zdravovědy na střední škole Cape Fear High School v Severní Karolíně. Svým studentům názorně předvedla, co se stane, když si nebudou mýt řádně ruce.

Použila k tomu tři krajíce chleba, které zavřela zvlášť do uzavíratelných sáčků. Na první krajíc použila rukavice, druhého se dotýkala umytýma rukama a třetí nechala nejprve kolovat třídou, aby se ho všichni studenti dotkli. Sáčky uzavřela na několik dní a společně pozorovali, co se uvnitř bude dít.

Courtney Lee Simpson

Výsledek mluví sám za sebe. Zatímco krajíce, na něž se sahalo pouze v rukavicích nebo umytýma rukama, vypadaly i po pár dnech netknutě, ten s otisky všech studentů nehezky zplesnivěl.

Je jasné, že experiment na studenty zapůsobil. „Mí studenti budou certifikovanými zdravotními asistenty, až vystudují můj program. Učím je, jak se starat o pacienty. Součástí vzdělání je i vědět, jak se správně myjí ruce. Tento experiment perfektně doplnil nauku o bakteriích.“

Že nabádání k pravidelné očistě rukou nepatří jen k „prudícím“ metodám u dětí, tvrdí i leták aliance APUA, jež si klade za cíl globálně posilovat povědomí o prevenci proti infekčním onemocněním. Kdo si nemyje ruce, riskuje přenos bakterií do úst, nosu či otevřených ran doteky. Choroboplodné zárodky na jeho rukou rovněž ulpívají na předmětech, takže mohou nakazit další lidi.

Podle APUA bychom si měli mýt ruce před přípravou jídla a samotnou konzumací, aplikací kontaktních čoček a při péči o nemocného člověka.

Očištění rukou bychom neměli zanedbat ani po použití toalety, přebalování miminka, vynesení odpadků, kontaktu se zvířaty, práci se syrovými potravinami, kontaktu s nemocným člověkem, smrkání, kašlání a kýchání.

Zdroj: Good Housekeeping/APUA

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články