Dítě, které má doma zvířátko, je méně alergické. Naznačuje to severský výzkum

pes, děti
Zdroj: unsplash.com
Dítě, které má doma alespoň jedno zvíře, má o 43 procent menší pravděpodobnost onemocnění.Alergie poté trápí nejednoho dospělého člověka.Výraznější pokles pak vědci zaznamenali u rodin, kde měli tři a více zvířat.Pravděpodobnost, že dítě bude trpět jedním z výše jmenovaných problémů, byla jen 23 procent.+ 1 fotka+ 2 fotky

Studie lékařů ze švédského Göteborgu dokládá, že děti, které jsou v domácnosti ve styku se zvířetem, mají později podstatně méně alergií. Aby si tělo mohlo vytvořit přirozenou protilátku, potřebuje nejdříve onen bacil. Jak zjistit, čím proti nemoci bojovat, když s ní organismus nepřijde do styku?

Jana Jánská
Jana Jánská 31. 01. 2019 15:07

Proto spousta rodičů razí teorii, že je lepší nechat dítě vymáchat v kaluži, popř. hrabat se v hlíně apod. Samozřejmě není ideální nechat ratolest vybírat koše jen proto, aby získalo silnou obranyschopnost, ale menší množství bakterií napomůže k vytvoření protilátek, které se tělu budou hodit později. A to právě v okamžiku, kdy nastane období posmrkaných kapesníků.

Přírodní očkování

Tento způsob „přírodního očkování“ (ač zní logicky) nemá oporu ve vědě a právě proto se tomu švédští experti rozhodli podívat na zoubek. Jejich hlavním předmětem zkoumání byla přítomnost zvířete v bezprostřední blízkosti dítěte.

Z celkem 1029 sedmi a osmiletých dětí jich 49 % mělo větší šanci v pozdějším věku trpět různými astmaty, ekzémy a sennou rýmou. Neměly totiž doma žádné zvíře. Zatímco ty, které byly v pravidelném kontaktu alespoň s jedním zvířetem, měly šanci na pozdější onemocnění o 6 % menší. Pakliže se dítě pohybovalo v přítomnosti tří a více zvířat, toto číslo kleslo dokonce na procent 23.

Vícečlenné rodiny jsou zdraví prospěšné

Podtrženo, sečteno – dítě vystavené většímu množství bakterií je posléze méně náchylné na vypuknutí alergií. Podobnými případy jsou i vícečlenné rodiny. Čím více dětí, tím více bakterií. Bakterií, které ale později vaši ratolest ochrání například od neustálého kýchání.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články