Čaje v kuchyňce na pracovišti mají až 17x více bakterií než WC prkénko

Mýt si ruce před přípravou čaje? Ještě důležitější než po použití toalety.
Zdroj: Pixabay.com

Mýt si ruce po použití toalety nás maminky učily od raného dětství. Smočit namydlené ruce pod proudem horké vody před vařením? Ba po otevření boxu s čajovými sáčky na pracovišti? To bychom zase měli naučit naše ratolesti my. Podle nové studie mají až 17x více bakterií než záchodové prkénko.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 12. 12. 2017 14:35

Informace plyne z výzkumu Initial Washroom Hygiene. Zprostředkovaná čísla mluví jasně – krabička s čajem je „špinavější“ než WC sedátko. Vyskytuje se na ní v průměru 3 785 bakterií. To je o 17x více než na záchodovém prkénku s 220 bakteriemi.

Výzkum se zaměřil na přítomnost mikrobů ve sdílené kuchyni na pracovišti. Nezanedbatelné množství objevili experti i na dalších místech. Například na rukojeti rychlovarné konvice se vyskytuje zhruba 2 483 bakterií, na okraji použitého hrnku 1 746 a na držadlu lednice 1 592.

Že by vás nenapadlo zamířit do umývárny předtím, než kolegyni uvaříte kafe? Nejste sami. Podle průzkumu veřejného mínění by tak z neznalosti neučinilo až 80 procent zaměstnanců.

Další osvěta v oblasti hygieny na pracovišti je tak podle doktora Petera Barratta z kolektivu vědců nezbytná.

„Pokud nebudeme mít na paměti množství rukou, které se dotýkají věcí jako držadlo konvice, víko s čaji a podobně, skutečně tím zvyšujeme riziko křížové nákazy.“

Přitom dostačující hygienické návyky mnoho energie nezaberou.

„Používání antibakteriálních ubrousků na kuchyňské povrchy a pravidelné čištění hrnku se může velmi vyplatit, co se týče péče o zdraví v pracovním kolektivu,“ dodal odborník.

Podívejte se na tabulku nejšpinavějších míst ve sdílené kuchyni na pracovišti:

1. Krabička/plechovka s čaji: 3 785 bakterií

2. Držadlo rychlovarné konvice: 2 483 bakterií

3. Okraj použitého hrnku: 1 746 bakterií

4. Držadlo lednice: 1 592 bakterií

5. Krabička s cukrem: 1 406 bakterií

6. Vodovodní kohoutek: 1 331 bakterií

7. Dřez/odkapávač: 1 234 bakterií

8. Kohoutek s horkou vodou: 1 160 bakterií

9. Kuchyňská linka: 948 bakterií

10. Úchytka zásuvky s příbory: 754 bakterií

 

Zdroj: The Independent

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články