Med v kuchyni: Skvělé rady, jak v něm nakládat dobroty!

Ovoce v medu si zamilujete
Zdroj: Pleva.cz
Ořechy v medu jsou delikatesou.Do medu můžete naložit i nejrůznější koření.Ovoce v medu si zamilujete.Ořechy v medu jsou sladkou bombou.+ 5 fotek+ 6 fotek

Milovníci medu, pozor! Připravili jsme pro vás tipy na dobroty, které si do medu pro jeho ozvláštnění, ochucení, ale i pro zdraví můžete naložit doma. Dozvíte se například, jak si připravit šípky v medu i jak naložit do medu třeba česnek nebo bylinky.

Petra Járková
Petra Járková 21. 11. 2019 10:00

V první řadě budete pochopitelně potřebovat med. Ideální konzistence je ještě nekrystalizovaný tekutý med, ale s pastovaným i s krystalizovaným to zvládnete také. Jen to bude o něco namáhavější. Tužší med můžete také před nakládáním zahřát, ale raději nepřekračujte teplotu 60 stupňů.

Ořechy a semínka v medu

Klasikou všeho nakládání do medu jsou ořechy. Můžete použít ořechy různé – vlašské, lískové, mandle, pekany, para, ale i kešu. Doplnit je můžete třeba semínky, jako jsou slunečnicová nebo dýňová.

Sušené ovoce v medu

Pokud vás napadly ořechy v medu, určitě už jste pomysleli i na sušené ovoce. Jdou spolu totiž ruku v ruce, takže se nebojte do medu přidat obojí. Použijte pokud možno ovoce nesířené, nebo ho důkladně omyjte a nechte úplně vyschnout. Až poté ho nakládejte. Protože je med sám o sobě sladký, zkuste spíše ovoce, které není právě nejsladší, jako jsou třeba goji nebo višně.

Bylinky nakládané do medu

Med s bylinkami bude zejména nádherně vonět a převezme si pozitivní vlastnosti z bylinky, kterou použijete. Nekombinujte spolu příliš bylinek, jinak bude chuť i aroma medu poněkud matoucí. Použijte zhruba třetinový objem sušených bylinek vůči medu. Jemně je prsty nebo v hmoždíři rozdrťte na prášek a větší kousky stonků vyhoďte. Následně je promíchejte s medem.

Můžete použít například:

Rozmarýn – pro podporu trávicího systému

Tymián – pro stimulaci imunitního systému a při nadýmání

Meduňku – pro uklidnění při stresových situacích a pro osoby nemocné astmatem

Bazalku – pro usnadnění trávení

Heřmánek – při bolestech břicha a trávicích potížích

Jitrocel – působí protizánětlivě a pomáhá při zahlenění

Levanduli – pro dobrý spánek

Nakládání česneku do medu

Naložte si česnek, ať už rozmačkaný, nakrájený na kousky nebo dokonce celé stroužky. Na jednu palici česneku počítejte přibližně 200 g medu, množství si můžete upravit podle své chuti – čím více česneku, tím bude výsledná chuť ostřejší. Před konzumací nechte česnek v medu naložený alespoň 6 dní. Možná vám to přijde jako zvláštní kombinace, ale česnek díky medu ztrácí svou typickou palčivost i někdy nepříjemné účinky na trávení. Budou ho tak lépe snášet i ti, kteří se mu jinak spíše vyhýbají.

A to je skvělá zpráva, protože česnek je známé přírodní antibiotikum a má úžasnou schopnost posilovat imunitní systém, srdce i zažívací trakt. Pomáhá v boji proti infekcím, působí proti kvasinkám, bakteriím a virům a stabilizuje krevní tlak. V období nachlazení také pomůže s rozpouštěním hlenů a odkašláváním.

Nakládání cibule do medu

Naložte si cibuli, nakrájejte ji na kostičky (pokud vám vadí kousky, můžete ji rozmixovat), zalijte medem a promíchejte. Na jednu střední cibuli počítejte cca 2 – 3 polévkové lžíce medu. Cibuli v medu nechte několik hodin (nejlépe však přes noc) odležet, cibule pustí šťávu, spojí se s medem a vytvoří konzistentní cibulový sirup. Můžete jej konzumovat i s cibulí nebo jen samotnou šťávu, která je vhodná i pro děti. Med zmírní nepříjemnou silnou chuť cibule a zachová si svou sladkou chuť. Cibulový sirup připravujte v menším množství, v lednici vydrží jen pár dní.

Cibule stejně jako česnek funguje jako přírodní antibiotikum a oceníte ji nejen při rýmě, nachlazení, chřipce, potížích dýchacích cest a kašli, ale také pro podporu trávení a celkově pro posílení imunity. Cibule mimo jiné dezinfikuje ústní a nosní dutinu a pomáhá rozpouštět hleny, posiluje srdce a krevní oběh, zpevňuje cévní stěny, snižuje krevní tlak, hladinu cukru a tuku v krvi.

Nezapomeňte také zkusit kombinaci česneku a cibule s bylinkami, jako je tymián, majoránka, fenykl nebo bazalka.

Čerstvé ovoce v medu

O něco barevnější výsledek získáte, pokud do medu naložíte čerstvé ovoce. Zkusit můžete šípky v medu – ty změklé rozmixujte a propasírujte, pevnější můžete nakrájet a vydlabat vnitřní část. Kromě toho, že mají skvělou a neobvyklou chuť, vám šípky dodají spoustu vitaminu C a povzbudí vaši imunitu. Naložit můžete také plátky citronu nebo pomeranče i brusinky. Vždy dbejte na to, aby bylo podstatně více medu než ovoce, aby med ovoce dobře zakonzervoval.

Koření naložené v medu

Všechny medy můžete také ochutit kořením a tady se opravdu meze nekladou. My jsme například do medu naložili pepř, ale zkusit můžete také skořici, badyán, chilli, anýz, hřebíček a vlastně cokoliv vás napadne a připadá vám to jako vhodná kombinace.

Zkoušet a ochutnávat takové experimenty v medu je radost a občas i velké dobrodružství. Nejvíce tuto alchymii ocení ratolesti, a navíc budou vlastnoručně vyrobené lahůdky v medu ještě o něco raději konzumovat.

NA NALOŽENÉ DOBROTY V MEDU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články