Výhody kojení: Vybudujete si pouto s miminkem a snížíte riziko náhlého úmrtí kojenců

Prospěšnost mateřského mléka byla mnohokrát dokázána
Zdroj: Pixabay.com
Psychická pohoda: Může pomoci hluboké dýchání, relaxační hudba a naprosté soukromí.Stres: Čerstvé maminky by se neměly stresovat tím, že je mléka málo nebo není žádné.Odpočinek: Šestinedělka by měla hodně odpočívat.Jídlo a pití: Žena by měla přijímat o třetinu více vyvážených potravin, než by potřebovala jen pro sebe, a dbát na dostatečný pitný režim.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kojení je jedním z nejdiskutovanějších témat spojených s miminkovským světem. Světová zdravotnická organizace doporučuje dítě výlučně kojit minimálně šest měsíců a po zavedení stravy v kojení pokračovat až do dvou let věku dítěte. Proč je kojení tak důležité?

Petra Járková
Petra Járková 12. 02. 2020 10:00

Kojení představuje pro matku i dítě to nejlepší. Mateřské mléko je totiž dar. Zajímavé také je, že naše tělo produkuje mléko s různým složením, a to podle toho, v jaké životní etapě a vývoji se dítě aktuálně nachází.

První mléko

Mlezivo, nebo také první mléko, je velmi důležité. Jeho úkolem je novorozenci poskytnout ochrannou bariéru před viry a bakteriemi. Vždy se ale jedná o plnohodnotné jídlo. Důležitý je i fakt, že chvíle strávené s miminkem při kojení budují mezi ním a matkou neuvěřitelné pouto. Blízkost matky, její bijící srdce a pocit bezpečí je to nejvíc, co můžete v začátcích života dítěti dát. Během kojení se uvolňuje i oxytocin, který dopřává spojení s dítětem v začátcích.

Nebojte se umělého mléka

Občas se kojit ale nedaří, ať se snažíte, jak chcete. Pak je nutné sáhnout po umělém mléku. Nic se neděje a vy si nenechte namluvit, že jste kvůli tomu horší matka než nějaká vaše plně kojící kamarádka. Dnes už jsou umělá mléka na takové úrovni, že mohou být občas lepší než mléko od matky. Musíte ale zkoušet, vybírat a nebát se. O radu požádejte svého pediatra. Ten by měl mít přehled, které umělé mléko je na trhu to nejlepší a proč.

Správná poloha při krmení

Pokud však nekojíte, nezapomeňte na udržování kontaktu s dítětem. Hlaďte ho, říkejte mu milá slova, objímejte ho. Důležitá je také vhodná poloha- hlava dítěte by měla být vždy o trochu výš než trup, vyhnete se tím blinkání. Vždy dbejte na to, aby lahvička, ze které dítě krmíte, byla antikoliková a dítě tak zbytečně nepolykalo vzduch. To by mu totiž zbytečně způsobilo nepříjemnou koliku. Krmte klidně, uvolněně a hlavně bez stresu. Vaše dítě totiž vycítí lépe než kdokoliv jiný, že jste nervózní.

Výhody kojení

Pokud však kojit můžete, tak to dělejte. Podporujete tím správné trávení miminka, rozvoj nervového systému, mozku i zraku. Kojení rovněž omezuje riziko náhlého úmrtí kojence a má pozitivní vliv na vývoj řečového aparátu dítěte. Známé je i to, že díky kojení snižujete pravděpodobnost alergií a zkracujete si období šestinedělí. Také vám to pomáhá s hubnutím, snižuje riziko nádorů prsu, vaječníků i rakoviny děložního čípku. Samozřejmě je tato forma výživy i ekonomičtější a šetří čas i peníze.

CO PODPORUJE LAKTACI SE DOZVÍTE Z NAŠÍ GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články