Nejdůležitější lidský smysl: Vývoj dětského zraku od narození až po pubertu. Kritický je první rok!

Dětem byste měli nechat přeměřit zrak v předškolním věku.
Modroocí lidé bývají věrnými partnery.O majitelích zelených očí se říká, že jsou dobrosrdeční.Hnědé oči: Nezlomní workoholici, kteří nezkazí žádnou srandu.Podle výzkumu vědců má 90 procent populace právě hnědé oči.+ 1 fotka+ 2 fotky

O tom, že je zrak jedním z nejdůležitějších smyslů, nikdo z nás nepochybuje. Jen málokdo však ví, jak se oči a zrak v průběhu dospívání mění a vyvíjejí. Představte si, že jako dospělý jedinec vidí až sedmileté dítě.

Petra Járková
Petra Járková 08. 02. 2020 10:00

Oko je poměrně složitý orgán, který se začíná vyvíjet už ve čtvrtém týdnu těhotenství. Nejprve má embryo oči po stranách a ty se následně posouvají do středu obličeje. Víčka se formují v šestém týdnu těhotenství. Horní i dolní nejprve roste proti sobě, následně srostou a na konci šestého měsíce se definitivně rozpojí. Vývoj zraku tedy probíhá celé těhotenství a samozřejmě i po porodu. Zrak a oči se v podstatě vyvíjí až do sedmi let. Pro vývoj vidění je nejkritičtějším obdobím první rok života dítěte.

Novorozenec

Nejvýraznější změny ve vývoji zraku prodělají miminka zejména v prvním roce života. Oči jsou sice vyvinuté, ale samotné vidění není dokonalé. Novorozenec na počátku rozeznává jen světlo a tmu, jeho zrak je velmi špatný, oči se nekontrolovatelně pohybují, až vám to občas může připadat nenormální, ale nebojte se. Po týdnu se dítě začíná otáčet za světlem a rozlišovat blízké tváře.

Kojenec a batole

Asi v jednom měsíci začne dítě sledovat výrazné barevné předměty, jeho zrak se postupně zdokonaluje a zlepšuje se i barevné vidění a schopnost sledovat. Také ony děsivé pohyby očí se stávají plynulejšími. Pak už začíná rozlišovat tváře, pozorovat hračky a samozřejmě i osoby. Vše ho začíná zajímat, rozhlíží se kolem sebe a sleduje pohyb. V tomto období se také rozvíjí souhra očí, která se zdokonaluje ke konci prvního roku života i chůzí – ta přispívá k rozvoji prostorového vidění, odhadu vzdálenosti a polohy předmětů.

Čím více se dítě pohybuje a hraje si, tím více zaostřuje a pohybuje oběma očima současně. Kolem půl roku začíná sledovat předměty pouze očima a nepohybuje u toho hlavou. Občas se vám může zdát, že ratolest šilhá, ale není to tak. Jde o nevyzrálou koordinaci okohybných svalů.

V období od jednoho do tří let se zrak stále zdokonaluje, dítě sleduje i velmi drobné předměty, rozpoznává rozdíly a podobnosti. V tomto věku rovněž dochází k odhalení různých poruch vidění, především šilhání či tupozrakosti. Pro jejich úspěšnou léčbu je ideální, aby byly léčeny co nejdříve po jejich zjištění. Pokud tedy necháte dítě testovat a oční lékař nějakou vadu odhalí, rozhodně neztrácejte čas a začněte jednat. Přece nechcete, aby kvůli vaší lenosti syn nebo dcera museli nosit brýle, klapku nebo si nechtěně ničili zrak.

Předškolák

V tomto období se rozvíjí schopnost vidět oběma očima pozorovaný předmět. Předtím ho totiž dítě vidí rozdvojený. Toto vidění není vrozené, a tak je nutné spolupráci obou očí trénovat. V předškolním věku dítě také stále lépe ovládá jemnou motoriku a porovnává velikost tvarů a předmětů. Ve čtyřech až pěti letech dítě rozlišuje barvy a odstíny. Vývoj je ukončen v sedmi letech dítěte.

Školní věk

Do dospělosti dítěte oko roste, předozadní délka oční koule vyroste z původních 16 milimetrů na 23 až 25 milimetrů. V prvních třech letech života dokonce oko roste velmi rychle. Kolem pátého roku, tedy je nutné nechat dítěti zrak vyšetřit. Pokud nemáte osvědčeného očního lékaře, pediatr vám jistě poradí. Růst oční koule je ukončen ve třinácti letech života. V období okolo šestého nebo sedmého roku je rozvoj zrakových funkcí ukončen a dítě by mělo vidět stejně ostře jako zdravý dospělý jedinec.

NA TO, CO PROZRADÍ O ČLOVĚKU BARVA OČÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články