Šilhání u dětí. Kdy je běžné a v jakých případech je dobré zajít k lékaři?

Šilhání v předškolním věku nepodceňujte
Zdroj: pixabay
Šilhání by se mělo vyřešit před nástupem do školynejde jen o kosmetickou vaduneléčené šilhání může trvale poškodit zrakŠilhání v předškolním věku nepodceňujte+ 1 fotka

Šilhání není jen kosmetickou vadou, ale také může znamenat nenávratné poškození zraku. Oko se sice vyvíjí celý život, ale v dětském věku prochází změnou vůbec největší. Pokud se vám zdá, že vaše novorozená ratolest šilhá, nemusíte hned letět k doktorovi. Jestli ale začne šilhat ve čtyřech letech a později, je třeba zpozornět.

Redaktor
Redaktor 31. 05. 2018 11:31

Šilhání se odborně říká strabismus. Oči nesledují jeden předmět rovnoběžně. Šilhání si na první pohled všimne každý. Tato oční vada je ale mnohem závažnější. Nejenom, že šilhající člověk vypadá jednoduše nehezky, ale také může mít problém se zrakem.

Šilhání u novorozenců

U novorozených miminek oko stále ještě dozrává. Dítko vidí velice špatně. Rozeznává jen světlo a tmu. Jeho oči se pohybují nepravidelně, trhaně a bez zjevného cíle. V tomto věku se občas může zdát, že miminko kouká každým okem jinam. V prvních šesti měsících to není nic nenormálního. Okohybné svaly nejsou vyzrálé, a tak dětem očíčko občas ujede. Kolem dvanáctého měsíce je už dítě schopno vidět lépe a současně. Šilhání by mělo vymizet úplně.

Jak kontrolovat zrak novorozenců?

Protože dětský zrak není dokonalý, je i pro očaře těžké správnou funkci změřit. Rodiče by si u malých dětí měli všímat především toho, jestli se děti otáčejí za hračkou, nebo za světlem. Po půl roce by se už dětem oči rozjíždět neměly. Jestli se tak občas stane, zajděte k lékaři.

Šilhání u předškoláčků

Kolem druhého a třetího roku si můžete u svých dětí povšimnout šilhání. A to i u těch, které měly do té doby oči v pořádku. Na nic nečekejte a zajděte se svým dítětem k lékaři, protože se zdaleka nejedná jen o kosmetickou vadu. Při šilhání existuje riziko, že se naruší vývoj binokulárního vidění a zrakové ostrosti. Šilhání by mělo být vyléčeno před nástupem do školy.

Nepodceňujte léčbu

Občasné zašilhání je zcela normální, ale pokud jej u dítěte sledujete pravidelně, je potřeba zahájit léčbu. V důsledku dlouhodobého šilhání může vzniknout i tupozrakost a bez včasné léčby často dochází k trvalému poškození zraku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články