Moringa aneb Zelený diamant: Posiluje paměť, pomáhá se stresem, upravuje metabolismus

Slané lívance s moringou

Suroviny:

300–400 ml podmáslí
300 ml syrovátky
lžičku soli
3 polévkové lžíce moringy
2 vejce
150 g kukuřičné krupice
100 g hrachové mouky
 sáček sušeného droždí
asi tři lžíce teplé vody
kokosový tuk

Postup:

Sušené droždí si rozmícháme v teplé vodě a necháme ho asi 10 min pracovat, udělají se na něm bublinky. Poté smícháme s vejci, vidličkou rozšleháme, osolíme, přidáme podmáslí a syrovátku, moringu a řádně znovu vidličkou nebo metlou promícháme.

Jakmile jsou všechny tekuté ingredience spojené, přimícháme i kukuřičnou a hrachovou mouku a promícháme v hladké tekuté těsto, které necháme v pokojové teplotě cca hodinu odpočívat a kynout.

Jakmile bude těsto vykynuté, uděláme lžící nebo naběračkou malé lívanečky na vyhřátou pánev mírně potřenou kokosovým tukem. Mezi dvě vrstvy lívanců můžeme plnit podušený špenát s česnekem nebo jarní cibulkou, čerstvý sýr.
Zdroj: Pinterest
Pomazánky

Pomazánky jsou báječným řešením pro všechny, kdo potřebují do jídelníčku zavést nové ingredience, ale nevědí, jak na to. Do pomazánek se dobře hodí moringa v prášku, případně olej ze semen. Napoprvé zvolte opravdu jen minimální množství příměsi a dejte ji do pomazánky s výraznější chutí. Uvidíte, že výsledek bude dobrý a moringu začnete konzumovat nebo nabízet rodině s menšími obavamiJste zvyklí dochucovat jídla bylinkami? 

Tak mezi ně zamíchejte i moringu. Předem si připravte směsi, například moringu s bazalkou nebo s oreganem, možností je ohromné množství. A používejte směsi na dochucování jídel tak, jak jste byli dosud zvyklí. Takže například do luštěnin, dušené či pečené zeleniny, do krup, na ryby atd.Křen

Moringa je ovšem ještě všestrannější. Ano, spotřebovat z ní jdou totiž i květy anebo kořeny. Ale u kořenů se musí opatrně dávkovat množství, protože pokud by se jejich konzumace přehnala, může dojít k otravě. V malém množství jsou prospěšné a lze je použít místo křenu.Slané lívance s moringou

Suroviny:

300–400 ml podmáslí
300 ml syrovátky
lžičku soli
3 polévkové lžíce moringy
2 vejce
150 g kukuřičné krupice
100 g hrachové mouky
 sáček sušeného droždí
asi tři lžíce teplé vody
kokosový tuk

Postup:

Sušené droždí si rozmícháme v teplé vodě a necháme ho asi 10 min pracovat, udělají se na něm bublinky. Poté smícháme s vejci, vidličkou rozšleháme, osolíme, přidáme podmáslí a syrovátku, moringu a řádně znovu vidličkou nebo metlou promícháme.

Jakmile jsou všechny tekuté ingredience spojené, přimícháme i kukuřičnou a hrachovou mouku a promícháme v hladké tekuté těsto, které necháme v pokojové teplotě cca hodinu odpočívat a kynout.

Jakmile bude těsto vykynuté, uděláme lžící nebo naběračkou malé lívanečky na vyhřátou pánev mírně potřenou kokosovým tukem. Mezi dvě vrstvy lívanců můžeme plnit podušený špenát s česnekem nebo jarní cibulkou, čerstvý sýr.+ 1 fotka+ 2 fotky

V zahraničí je tato rostlina považována za poklad, proto se jí přezdívá Zelený diamant. V Čechách ji ještě moc lidí nezná, ale brzy se pro své léčebné účinky rozhodně stane hitem i u nás.

Petra Járková
Petra Járková 18. 09. 2019 10:00

Původ moringy

Moringa olejodárná je výživový přeborník nabitý více než 90 živinami a 46 antioxidanty. Pochází z Indie, z oblasti kolem Himálají, před 5000 lety už byl zaznamenán v starověkých spisech Hindů. Strom moringy olejodárné vyroste 30 cm za měsíc a dorůstá do výšky deseti metrů, produkuje až 2 cm dlouhé, jasně zelené oválné listy a lusky.

Zpomaluje proces stárnutí

Moringa olejodárna s více než 40 antioxidanty dodává tělu volné elektrony, díky tomu zpomaluje proces stárnutí a chrání tělo před srdečními příhodami.

Pomáhá ulevit namáhaným očím

Lidé pracující v kancelářích tráví většinu svého času před obrazovkami počítačů. Touto prací jsou oči mnohem víc zatěžovány a vyžadují také zvýšené množství živin nezbytných pro dobrý zrak. Moringa je bohatá na vitamín A, má dvakrát více betakarotenu než mrkev, toto složení je skvělé pro správnou funkci vašich očí.

Živiny při kojení

Při kojení ženy potřebují mnohem víc živin než obyčejný člověk, listy a lusky stromu moringy olejodárné dodávají drtivou většinu nezbytně nutných živin. Jsou to vitamíny, minerály, proteiny, karotenoidy a sacharidy. Moringa obsahuje 14× více vápníku než mléko, proto při užívání moringy matka poskytuje svému dítěti jen to nejlepší. Neobyčejně vysoký obsah železa a betakarotenu zvyšuje obsah hemoglobinu v krvi.

Doplňování vápníku

Lidské tělo potřebuje vápník k běžné existenci, nicméně po 50 letech života se vápník vstřebává hůře a při nedostatku vápníku v denní stravě jej tělo odebírá z kostí a zubů. Při užívání moringy dodáváte tělu mnoho vápníku a snadno se vyhnete tomuto  onemocnění.

Posílení imunity

S věkem se lidská imunita oslabuje, tělo je pak náchylnější k různým onemocněním a je mnohem těžší vyléčit i obyčejnou chřipku. Moringa obsahuje neobvykle vysoké množství železa a betakarotenu, které zvyšují hladinu hemoglobinu, což vede k posílení lidské imunity.

NA RECEPTY S MORINGOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články