×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

vápník

Chia semínka: Podporují zdraví i dietu, můžete jimi nahradit i vajíčka

Chia semínka: Podporují zdraví i dietu, můžete jimi nahradit i vajíčka

Podzimní makový koláč

Suroviny:

Piškot:
5 vajíček
350 g cukr krupice 
200 g mletý mák 
150 g PERNERKA pohanková celozrnná hladká mouka
250 g smetany ke šleháním 
150 g olej 
1 lžička skořice
1/2 lžičky soli
1 prášek do pečiva bez lepku 
 
Na polevu:
250 g cukr moučka
60 g citronová šťáva

Na dokončení:
Květy chrpy

Postup:

Na piškot vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu a olej, lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylejeme do vyššího plechu, vymazaného olejem a vysypaném moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili dobrým vymíchaním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout.

Podzimní makový koláč od Josefa Maršálka: Mák může být drogou i zdravou nedoceněnou potravinou

Slané lívance s moringou

Suroviny:

300–400 ml podmáslí
300 ml syrovátky
lžičku soli
3 polévkové lžíce moringy
2 vejce
150 g kukuřičné krupice
100 g hrachové mouky
 sáček sušeného droždí
asi tři lžíce teplé vody
kokosový tuk

Postup:

Sušené droždí si rozmícháme v teplé vodě a necháme ho asi 10 min pracovat, udělají se na něm bublinky. Poté smícháme s vejci, vidličkou rozšleháme, osolíme, přidáme podmáslí a syrovátku, moringu a řádně znovu vidličkou nebo metlou promícháme.

Jakmile jsou všechny tekuté ingredience spojené, přimícháme i kukuřičnou a hrachovou mouku a promícháme v hladké tekuté těsto, které necháme v pokojové teplotě cca hodinu odpočívat a kynout.

Jakmile bude těsto vykynuté, uděláme lžící nebo naběračkou malé lívanečky na vyhřátou pánev mírně potřenou kokosovým tukem. Mezi dvě vrstvy lívanců můžeme plnit podušený špenát s česnekem nebo jarní cibulkou, čerstvý sýr.

Moringa aneb Zelený diamant: Posiluje paměť, pomáhá se stresem, upravuje metabolismus

I bez mléka můžete do těla dostat vápník

Zdroj vápníku: Na mléko zapomeňte, jezte tyto potraviny

mandle

18 překvapivých zdrojů vápníků, v nichž nenajdete stopy po mléce

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceApetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyLinecké cukrovíVosí hnízda
Články Lifee.cz
Světoznámý fyzioterapeut Michal Novotný: Jak mít zdravé tělo a úspěch jako Roger FedererSlavný až po padesátce: Komik Louis de Funès se dlouhá léta živil jako klavírista, jeho koníčkem byla zahradaChcete, aby vás druzí pochopili? Držte se tří jednoduchých zásad, radí psycholožka VlachynskáPrvní český Bachelor Jan Solfronk má 5 kilo dole. Zhubnul po náročném rozchodu se svojí vyvolenouDokonalá Zuzana Čaputová jako módní inspirace pro ženy 50+: I v zimě můžete omládnout díky světlým barvámJak v zimě vrstvit oblečení: Eva Burešová zkombinovala barvy i materiály sezony a zapojila klasickou bílou košili
Doporučené články
Když jsi příliš unavená na to se obléct, zachrání tě tyto čtyři kouskyObyčejná košile pětkrát stylově jinak: Otočená, rozepnutá nebo s kravatou.Zima, že by psa nevyhnal? Tomu vašemu pomůže teplý kabátekKvíz pro dříve narozené: Otestujte své všeobecné znalosti a paměť v 10 otázkách z 10 okruhůKakao: Víte, jak vzniká oblíbený hnědý prášek a kde všude najde své využití?Sladké, slané, pikantní: Zavařte si podzimní čatní a citrusové marmelády, které dokonale sedí k sýrům a masu

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra