×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

vápník

Chia semínka: Podporují zdraví i dietu, můžete jimi nahradit i vajíčka

Chia semínka: Podporují zdraví i dietu, můžete jimi nahradit i vajíčka

Podzimní makový koláč

Suroviny:

Piškot:
5 vajíček
350 g cukr krupice 
200 g mletý mák 
150 g PERNERKA pohanková celozrnná hladká mouka
250 g smetany ke šleháním 
150 g olej 
1 lžička skořice
1/2 lžičky soli
1 prášek do pečiva bez lepku 
 
Na polevu:
250 g cukr moučka
60 g citronová šťáva

Na dokončení:
Květy chrpy

Postup:

Na piškot vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu a olej, lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylejeme do vyššího plechu, vymazaného olejem a vysypaném moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili dobrým vymíchaním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout.

Podzimní makový koláč od Josefa Maršálka: Mák může být drogou i zdravou nedoceněnou potravinou

Slané lívance s moringou

Suroviny:

300–400 ml podmáslí
300 ml syrovátky
lžičku soli
3 polévkové lžíce moringy
2 vejce
150 g kukuřičné krupice
100 g hrachové mouky
 sáček sušeného droždí
asi tři lžíce teplé vody
kokosový tuk

Postup:

Sušené droždí si rozmícháme v teplé vodě a necháme ho asi 10 min pracovat, udělají se na něm bublinky. Poté smícháme s vejci, vidličkou rozšleháme, osolíme, přidáme podmáslí a syrovátku, moringu a řádně znovu vidličkou nebo metlou promícháme.

Jakmile jsou všechny tekuté ingredience spojené, přimícháme i kukuřičnou a hrachovou mouku a promícháme v hladké tekuté těsto, které necháme v pokojové teplotě cca hodinu odpočívat a kynout.

Jakmile bude těsto vykynuté, uděláme lžící nebo naběračkou malé lívanečky na vyhřátou pánev mírně potřenou kokosovým tukem. Mezi dvě vrstvy lívanců můžeme plnit podušený špenát s česnekem nebo jarní cibulkou, čerstvý sýr.

Moringa aneb Zelený diamant: Posiluje paměť, pomáhá se stresem, upravuje metabolismus

I bez mléka můžete do těla dostat vápník

Zdroj vápníku: Na mléko zapomeňte, jezte tyto potraviny

mandle

18 překvapivých zdrojů vápníků, v nichž nenajdete stopy po mléce

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceApetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyLinecké cukrovíVosí hnízda
Články Lifee.cz
Sériový vrah Andrej Čikatilo se při čtení svého psychologického posudku rozplakal. V soudní síni musel být v kleciNejkrásnější boty s kožešinou na zimu 2025: Vyberte si modely, které udrží vaše nohy v teple i za mrazuNávrhář Lukáš Macháček chce letos změnit módu na Slavících: Monika Absolonová bude úplně jináElegance i nevkus na Českém slavíkovi: Stylistka hodnotí outfity z hudební události rokuProkletí první dámy: Charlotte Garrigue Masaryková trpěla depresemi, v sanatoriu byla na čas zbavena svéprávnostiBojím se, že z mé dcery bude navždy osamělá podivínka, svěřuje se Dana
Doporučené články
Pomůže vám usnout a nic vás nestojí. Sprcha ve tmě je novým wellness hitemListopadové novoluní přinese hodně osudových kroků a rozhodnutíDlouhé podzimní večery jsou tu. Kde sehnat ty nejpohodlnější outfity na domácí lenošení?Moderátor Českých slavíků Aleš Háma: Doma mu roste velká konkurence. Syn sbírá zkušenosti jako reportér9 častých chyb při pečení bábovky: Hutná ani popraskaná bábovka už nemá šanciKvíz: Francouzské croissanty a indické tikka masala? Ale kdeže! Otestujte svoje znalosti skutečného původu slavných pokrmů

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra