Podzimní makový koláč od Josefa Maršálka: Mák může být drogou i zdravou nedoceněnou potravinou

Podzimní makový koláč

Suroviny:

Piškot:
5 vajíček
350 g cukr krupice 
200 g mletý mák 
150 g PERNERKA pohanková celozrnná hladká mouka
250 g smetany ke šleháním 
150 g olej 
1 lžička skořice
1/2 lžičky soli
1 prášek do pečiva bez lepku 
 
Na polevu:
250 g cukr moučka
60 g citronová šťáva

Na dokončení:
Květy chrpy

Postup:

Na piškot vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu a olej, lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylejeme do vyššího plechu, vymazaného olejem a vysypaném moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili dobrým vymíchaním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout.
Zdroj: archiv
Josef Maršálek patří k nejlepším cukrářům Česka, několik let pekl dorty pro anglickou královnu.Podzimní makový koláč:

Suroviny:

Piškot:
5 vajíček
350 g cukr krupice 
200 g mletý mák 
150 g PERNERKA pohanková celozrnná hladká mouka
250 g smetany ke šlehání 
150 g olej 
1 lžička skořice
1/2 lžičky soli
1 prášek do pečiva bez lepku. 
 
Na polevu:
250 g cukr moučka
60 g citronová šťáva.

Na dokončení:
květy chrpy.

Postup:

Na piškot vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu a olej, lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylejeme do vyššího plechu, vymazaného olejem a vysypaném moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili dobrým vymícháním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout.
Mák je považován za rostlinu, kterou lze využívat i jako drogu.Mák je v české kuchyni velmi oblíbený, nejen že je velmi zdravý, ale obsahuje dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko.+ 1 fotka+ 2 fotky

Mák je velmi zdravou, chutnou, ale nedoceněnou českou potravinou. Málokdo ví, že takový mák obsahuje dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko, je tedy považován za superpotravinu. Lze jej však i kvůli látkám, které obsahuje, zneužít a připravit z něj drogu. Vy si však dnes můžete upéct makový koláč pod vedením jednoho z našich nejlepších cukrářů.

Petra Járková
Petra Járková 24. 09. 2019 12:00

Historie máku

Historie máku je dlouhá a její kořeny sahají až do dob neolitu. Svůj význam měl mák například i v antickém Řecku. Záznamy o nejstarším nálezu máku na území České republiky je z pozdní doby bronzové. V Evropě se mák jako zahradní a okrasná plodina pěstuje od středověku. Mák v minulosti sloužil i k ozdobě, jako platidlo či lék. Byl tak žádaný, že se kvůli němu vedly i války.

Mák jako potravina

Pro potravinářské účely se používají odrůdy, které obsahují nízké hladiny morfinových alkaloidů. Jde o mák semenného typu, tzv. mák setý. Bělosemenné odrůdy se pěstují zejména na vývoz. Téměř všechna produkce v ČR je určena pro potravinářství. Hlavním produktem je pouze semeno máku.

Mák jako lék

Mák je bohatým zdrojem řady minerálních látek. Za pozornost stojí především obsah vápníku. Například vápníku obsahuje 12x více než kravské mléko. Z minerálních látek je velmi vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu. Z vitaminů se mák pyšní vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E. Zajímavý je i obsah vitaminů skupiny B.

Mák jako droga

U odrůd technických máků, pěstovaných pro farmaceutický průmysl zejména v západní Evropě, je hlavním produktem makovina, což je drť makovice s částí stonku, kde je obsaženo nejvíce morfinových alkaloidů. Semeno technického máku je odpadem, který se zpeněží za hranicemi, zejména ve slovanských zemích. V západních zemích jsou makové produkty často pokládány za nevhodné, protože je mylně předpokládáno, že obsahují návykové látky.

NA RECEPT NA MAKOVÝ KOLÁČ OD JOSEFA MARŠÁLKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články