Vánoční štóla podle Josefa Maršálka: Připomeňte si její historii i tradiční složení

Vánoční štóla s jablky podle Josefa Maršálka
Zdroj: Josef Maršálek
Josef Maršálek vydal svou první autobiografickou knihu Péct, milovat a žít.Podzimní makový koláč Suroviny: Piškot: 5 vajíček 350 g cukr krupice 200 g mletý mák 150 g PERNERKA pohanková celozrnná hladká mouka 250 g smetany ke šleháním 150 g olej 1 lžička skořice 1/2 lžičky soli 1 prášek do pečiva bez lepku Na polevu: 250 g cukr moučka 60 g citronová šťáva Na dokončení: Květy chrpy Postup: Na piškot vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu a olej, lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylejeme do vyššího plechu, vymazaného olejem a vysypaném moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili dobrým vymíchaním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout. Valašské hruškové frgály ze špaldové mouky podle Josefa Maršálka: Suroviny: Těsto: 500 g Pernerka BIO špaldová hladká mouka 100 g sádlo 250 g mléko 2 žloutky 20 g droždí 75 g cukr krupice 5 g mořská sůl. Náplň: 4 kg hrušky, nejlépe plošťky 100 g melasa 100 g hnědý cukr 100 g rum 10 g mletý badyán 1 g skořice. Drobenka: 110 g hladká špaldová mouka Pernerka BIO 55 g máslo 55 g cukr krupice špetka soli. Na dokončení: 200 g másla na pomazání mletý perník na posypání rum podle chuti. Postup: Těsto: do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a lesklé těsto. Necháme v teple hodinu a půl odpočívat. Máme spoustu času na přípravu náplně a drobenky. Náplň: hrušky vyjádřincujeme a na masovém mlýnku umeleme. Spolu se skořicí a badyánem pečeme do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidáme rum, cukr a melasu, dobře zamícháme a necháme zchladnout. Drobenka: ze všech ingrediencí vypracujeme krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit. Těsto rozdělíme na 4 bochánky, ukoulíme a na pomoučeném vále rozválíme do kruhu o průměru 30 cm. Přeneseme na pečicí papír a okraje potřeme rozpuštěným máslem. Na každý pak naneseme hruškovou náplň a dobře rozetřeme; posypeme drobenkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Upečeme v rozpálené troubě při 200 °C asi 8-9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapeme máslem, do kterého podle chuti přidáme rum. Posypeme strouhaným perníkem a za každou cenu se snažíme vydržet, dokud nevychladnou. Ideální s bílou kávou či meltou. Recept na kynutou bábovku s mandlemi a borůvkami od Josefa Maršálka:+ 1 fotka+ 2 fotky

Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a zvrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách.

Petra Járková
Petra Járková 23. prosince 2019

Vánoční štóla pochází z Německa a existuje tolik variant, kolik je oblastí, jen v sousedním Sasku lze nalézt krušnohorskou štólu, vogtlandskou štólu, lužickou štólu a také nejznámější drážďanskou štóluPrávě v Drážďanech byla údajně, podle historických zdrojů, poprvé upečena.

První zmínka

První zmínka o štóle jako o vánočním pečivu je z roku 1329, kdy byla věnována Jindřichu I., biskupu v Naumburgu nad Sálou, jako vánoční dárek. V Drážďanech se objevuje štóla v roce 1474, kdy byla uvedena na účtě křesťanské nemocnice sv. Bartoloměje jako tzv. Christbrod. Protože se štóla dlouhou dobu pekla jen jako církevní postní jídlo (z mouky, kvasnic a vody), nesmělo se do ní přidávat máslo ani mléko. Místo másla se používal olej.

Současná podoba

Současná podoba a základní recept Drážďanské štóly byl ustálen již na začátku 20. století. Dnes existuje asi 150 pekařů a cukrářů v Drážďanech a okolí, kteří pečou podle vlastních rodinných receptů. Tito pekaři založili v roce 1991 ochranný svaz pekařů Drážďanské štóly Schutzverband Dresdner Stollen na podporu ochranné známky Dresdner Stollen ®.

Josef Maršálek je mistr přes svatební dorty i jiné dezerty.
Mohlo by Vás zajímat:

Nejlepší cukrář dneška napsal autobiografii: Jak se Josef Maršálek učil péct od babiček, aby to následně předvedl anglické královně

Maršálkova štóla

My vám dnes přinášíme recept na dokonalou vánoční štólu s jablky podle cukráře Josefa Maršálka:

Suroviny:

125 g špaldové hladké mouky

125 g špaldové celozrnné mouky

125 g mléka

70 g másla

1 žloutek

50 g cukru krupice

10 g droždí

1/4 lžičky soli

1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

1/4 lžičky mleté skořice

200 g rozinek

200 g nasekaných jablek

kůra z jednoho pomeranče a citronu

Na dokončení:

150 g másla

100 g moučkového cukru

Postup:

Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout. Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout. Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 × 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout. Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štólu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.

NA DALŠÍ RECEPTY JOSEFA MARŠÁLKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Další články